Culturi profitabileFermieri de succesIMPORTANTŞtiri agricoleViaţa la ţară

Ing. Ion Loagăr a tras lozul cel mare cu cultura de roșii cultivate în câmp

JUMĂTATE DE MILION DE EURO de la APIA pentru ing. Ion Loagăr din județul Ialomița și cultura sa norocoasă din anul agricol trecut.

Din cele 600 de hectare de teren pe care le lucrează în localitatea Scânteia, fermierul poate spune că cele 42 de hectare cu roșii în câmp au fost cele cu noroc și care îl ajută ca anul acesta, din subvenția încasată de la APIA – doar sprijinul cuplat este de 13.669,8726 euro/ha, să cumpere utilajele și echipamentele pe care și le dorea.

Inginerul Ion Loagăr, împreună cu fiul său, Daniel, lucrează 600 de hectare în cadrul fermei Tehnoplant, situată la circa 15 km de municipiul Slobozia, pe partea dreaptă a drumului care duce spre Brăila, cu câţiva kilometri înainte de a se intra în localitatea Iazu, din județul Ialomița. Predominantă în ferma de la Scânteia este cultura mare, dar familia Loagăr alocă anual și o suprafață destul de însemnată culturii de legume precum: tomate, castraveți și ardei.

DSC_1104
Ing. Ion Loagăr a început activitatea fermei cultivând legume

Anul trecut fermierul Ion Loagăr a ales să cultive 42 de hectare de tomate în câmp pentru industrializare, cultură care îi aduce anul acesta o subvenție de mai bine de jumătate de euro.

Avem 600 de hectare pe care le cultivă în ferma noastră, în special cu rapiță, grâu, porumb și floarea soarelui. Aproximativ 30% din suprafața fermei se cultivă anual cu legume. Nu am renunțat la cultura de legume în primul rând că aceasta este cultura că care am început agricultură acum 14 ani. Am pornit la drum cu câteva hectare de legume și am mărit suprafața pe măsură ce ferma s-a dezvoltat. Întreaga suprafață pe care o lucrăm este irigată. Avem sistem de irigare prin aspersie pentru cultura mare și irigare prin picurare pentru legumicultură. Pentru anul acesta am cultivat 100 de hectare de grâu, floarea-soarelui 100 de hectare, rapiță 150 de hectare și 120 de hectare cu porumb. Pentru legume ne-a rămas o suprafață de 130 de hectare cultivate cu ardei, castraveți și tomate”, a declarat pentru Agrointeligența inginerul Ion Loagăr.

Peste 500.000 euro – suma pe care o va încasa pentru 42 de hectare cultivate cu tomate

De 14 ani de când face agricultură nu a renunțat niciodată la cultura de tomate. Tocmai pentru că are un sistem de irigații prin picurare, fermierul a reușit anul trecut să obțină de pe cele 42 de hectare cultivate o producție medie de 55 tone/ha la tomate cultivate în câmp cu scopul industrializării. Această cultură este cea care îi va aduce de la APIA mai bine de jumătate de milion de euro, bani pe care îi va folosi pentru investiții în utilaje mecanice de recoltat legume.

În ceea ce privește legumele, cultura predominantă este reprezentată de tomatele pentru industrializare. Anul acesta am cultivat 55 de hectare de tomate, în timp ce anul trecut am cultivat 42 de hectare de tomate. Întreaga producție de legume din fermă merge către 4-5 fabrici procesatoare din zona noastră, avem contracte ferme de livrare cu fabricile de conserve. Anul trecut la tomate am obținut 55 tone/ha, iar anul acesta sperăm să depășim 60 tone/ha. Cultura se prezintă bine și am reușit să o ținem sub control din punct de vedere al tratamentelor. Subvenția de anul acesta ne ajută, tocmai pentru a investi mai mult în echipamente și utilaje”, a explicat inginerul Ion Loagăr.

Făcând un calcul rapid, doar din sprijinul cuplat pentru cultura de tomate, familia Loagăr va încasa pentru anul de cerere peste 574.000 de euro. Se adaugă la fiecare hectar plata unică pe suprafață (SAPS), ajutorul național tranzitoriu (ANT 1), plata pe înverzire și plata redistributivă până la 30 de hectare pe exploatație.

În ceea ce privește celelalte culturi de legume, anul acesta fermierul ialomițean mizează pe 60 tone/ha la castraveți, peste 70 tone/ha la ardei gogoșar și 50 tone/ha la capia.

20.000-25.000 lei investiția pentru un hectar de roșii în câmp

Tehnologia de cultivare a tomatelor în câmp nu este una deloc ușoară și nici accesibilă. Pentru a putea cultiva tomate în câmp deschis ai nevoie de informații, dar și de resurse finaciare, întrucât numai pentru un hectar de tomate se cheltuie anual peste 20.000 lei.

În general, pentru cultura de tomate, pentru a avea o producție de 55 tone/ha trebuie să investești anual peste 20.000 lei, la care se adaugă alte sume dacă avem probleme deosebite în cultură, așa cum este grindina. Cu tot cu costuri suplimentare se poate ajunge și la 25.000 lei pe hectar”, a precizat producătorul de legume.

DSC_0803

Folosește hibrizii de la Seminis

O tehnologie performantă aplicată ”ca la carte”, alături de genetică performantă îți asigură o producție însemnată, tocmai de aceea fermierul Ion Loagăr mizează an de an pe hibrizii de tomate, ardei și castraveți ce se regăsesc în portofoliul companiei Seminis.

Seminis a intrat în inima noastră de câțiva ani. Cu ajutorul semințelor pe care ni le-au pus la dispoziție am reușit an, de an să facem producții bune. De la compania Seminis folosim hibrizii de castraveți, de tomate, ardei gogoșar. Avem o colaborare foarte bună de această companie și suntem mulțumiți de semințele pe care ei le oferă”, a explicat fermierul.

DSC_1096
Le ferma familiei Loagăr se folosesc semințe de legume de la Seminis

0,40-0,50 lei/kg de tomate- prețul oferit de industrie

Prețurile practicate de industrie sunt cele care îi pun mari probleme legumicultorului. Cultura de legume în câmp presupune costuri substanțial mai mari, iar prețurile oferite de industrie abia dacă acoperă cheltuielile. Salvarea fermierului vine, astfel, din producțiile record pe care le obține an de an.

Până în prezent am lucrat cu cinci fabrici de conserve și este posibil ca la anul, una să dispară pentru că ne crează probleme. La castraveți, prețurile diferă în funcție de dimensiune: 3-6 cm, 6-9 cm, 9-12 cm și variază între 0,90-1,5 lei, iar costul de producție pentru un kilogram de castraveți este la jumătatea din prețului oferit de industrie. La tomate primim un preț de 0,40-0,50 lei/kg. Faptul că livrăm cantități mari ne mulțumește acest preț”, a declarat pentru Agrointeligența inginerul Ion Loagăr, cel care lucrează 600 de hectare în județul Ialomița.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. Am cultivat 1 ha de tomate in camp si doresc sa stiu cum pot primi subventia APIA asa cum se spune de 13000 euro /ha? Ce acte ar trebui sa intocmesc?

 2. Buna seara, Domnul Roberto, sunt pamanturi in toata tara, care pot fi luate in arenda si pot fi muncite. Eu sunt un tanar fermier si in 2 ani de zile am reusit sa strang 40 de hectare pe care le muncesc si cultiv cu drag. La inceput profitul este mai mic, dar in timp profitul creste. Eu am avut toate utilajele inchiriate si tot am scos un profit. Arenda platesc 672 kg/ha. In toata tara, toti tineri se pot apuca de agricultura, dar TOTI FUG DE MUNCA!!! Prefera sa lucreze pe 1500-2000 lei/luna.

 3. ACEASTA NU ESTE LOZ .ESTE INCOMPETENTA PROFESIONALA SI PROSTIE TOTALA CELOR DE LA GUVERN SI UNIUNEA EUROPEANA. AR TREBUI SA PLATIT GLONTUL CU CARE MERITA SA FITI IMPUSCATI.

 4. interesant.. iar pentru cei care stiu si putina matematica poate fi logic de la un punct..

  astfel: 55 tone = 55000 kg

  la un pret de 0.4 lei/kg rezulta ca venitul este de 22000 lei / ha
  Pierdere = -3000 lei (pe baza calculelor cu “costurile” prezentate mai sus)

  la un pret de 0.5 lei/kg rezulta ca venitul este de 27500 lei / ha
  Profit = 2500 lei / ha (pe baza calculelor cu “costurile” prezentate mai sus)

  Daca mergem pe pret mediue rezulta 0,45 lei / kg adica un venit de 24750 lei / ha ce se traduce prin o pierdere de 250 lei / ha

  Acum, sa fim si mai largi la inima si sa presupunem ca domnul lucreaza pe 0, adica venituri = costuri. De unde aceasta dorinta de profit ZERO?

  Pai, chiar din titlul articolului.. mai primeste inca 13000 EURO / ha, adica la un calcul brut peste 55000 lei / ha de la APIA – mai mult decat toata valoarea rosiilor vandute..

  Cum naiba sa nu vrei sa faci afaceri in aceste conditii, cand statul iti da de pomana mai mult decat produci tu?

  1. Taranul de rand cu 500-1000mp de solar munceste ca prostul pe rupte. Este un sistem prin care doar “boierii” fac bani. Este o concurenta neloiala care a dus la sapa de lemn mii de familii de tarani. La piata faceai bani doar pe timpul lui Ceausescu.

  2. asa se face ptr ca sunt multe guri de hranit,trebuie subventionata agricultura ptr ca sunt prea multi lenesi care vor lux nu munca in soare,ploaie si noroi,pamantul se munceste din greu,deci luxul plateste soarele ploaia si noroiul,de la ei banii de subvenmtii

  3. Domnule, gresesti amarnic.
   Acei bani care vin ca subventii,ori sprijin cuplat(in functie de cat produci) sunt mai mult decat Necesari, de ce?
   – Pt ca preturile care le obtine fermierul pe produse sunt f.mici. Asta din cauza concurentei preturilor externe la produsul finit.Multi producatori din Uniune au oferte de pasta de tomate de exemplu, chiar putin sub pretul de la noi.
   De ce? Pt.ca in acele state europene aceste subventii sunt cel putin duble fata de Romania.
   Pretul la taraba,in piata, este de 2 – 5 lei/kg.tomate. Ok? Functie de calitate si perioada anului.
   Cat ar ajunge pretul unui borcan de pasta de tomate de 425 ml. la acizitia acestor tomate(ca materie prima) la pretul de taraba?
   A-ti mai consuma acest produs(altfel foarte folosit) la pretul de 10-12 lei? in loc de 3-3,5 lei cat este acum?
   Va rog sa intelegeti ca aceste subventii au rolul de a tine controlul preturilor.Daca nu ar fi acestea, am manca produse doar din import.
   Iar Va Rog sa intelegeti ca nici un fermier adevarat ( care face productie ) nu se imbogateste cu aceste subventii. Doar i-l ajuta sa se mentina la o limita de subzistenta.
   Daca un fermier are un 4×4 , utilaje performante, intelegeti ca fara acestea nu ar putea lucra. D-v. aveti o limuzina, pt. a merge la servici sau la plimbare e suficient,dar pt. a calari sute de hectare de teren agricol, aproape zilnic …….
   Apoi, intrebatii pe acesti fermieri cate credite si datorii au acumulat, iar daca stiti matematica, calculati va rog in cate generatii se vor stinge acestea, cand vor deveni acesti fermieri milionari(nu miliardari) si tineti cont ca acestia muncesc,dau rod pamantului,asigura hrana populatiei, nu au munca de birou(poate 2 Ore ??? ),
   Ganditi va rog mai altfel.
   Va Multumesc.

  4. Aicu este adevarul cu subventiile mari,dar ce profit rezulta,nu se urmareste,sau nu se spune.,Bani Europeni'(tot de aici dati),dar pisibil sunt disiti pt…cine piatw ! Dumnezeule mare !

  5. Exact. Sunt minciuni pentru a prosti fermierii!
   Probabil ca individul vinde seminte! Sau fura subvenții!
   Asa te fac ăștia sa faci întotdeauna invers.

 5. Buna dimineata
  Felicitari in primul rand echipei agrointeligent pentru tate informatiile de mare valore c’è reusesc sa transmita, cu ajutorul vostro inginerii agronomi vorrei ajunge la performante incredibile.
  Felicitari domnilor ingineri agronomi demonstrati Europei ca scoala romanesca a avuto o deosebita valore. Exemplul dumneavoastra trebuie urmat de Toti specialistii romani,romania prospera datorita specialistilor formati intr-o epoca ……
  Felicitari! si mult succes!!!!!!!!

  1. Ai calculat profitul lui înainte de a-l lauda?
   Cum puneti botul…ca la vot?
   Singurul profit este…subventia…si o poate lua fără să mai cultive nimic…

Scrie un comentariu