• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mașina pentru recoltat castraveți – utilajul care reduce cu până la 40% costurile cu forța de muncă

  Gabriela Gimbășanu -

  Legumicultura în câmp este o loterie – cu multe riscuri, însă odată dusă cultura la bun sfârșit și producțiile aduc satisfacții. În afară de problemele legate de boli, de dăunători sau de fenomene meteo extreme, o mare bătaie de cap o reprezintă găsirea forței de muncă în perioada culesului și, implicit, costurile ridicate ale acestei lucrări folosind zilierii.

  În județul Ialomița, la Tehnoplant, ferma condusă de Ion Loagăr și fiul său, Daniel, culesul castraveților nu mai este o problemă de când exploatația lor dispune de o mașină de recoltat. Eficiența acesteia se cunoaște în timpul mai scurt în care se finalizează culesul și în costurile mai mici cu munca oamenilor. Totuși, vorbim de o platformă de recoltat, așa că zilierii au încă un rol foarte important, însă sunt reduse mult pierderile.

  DSC_0664
  Inginerul Andrei Găină a prezentat platforma pentru recoltarea mecanizată a castraveților

  Potrivit inginerului din cadrul fermei Tehnoplant, platforma de recoltat este deservită de 24 de persoane, iar viteza de deplasare este de 100 metri/oră.

  Acest tractor, împreună cu echipamentul aferent a fost folosit anul acesta pentru prima dată numai la cultura de castraveți. Nu vă pot spune cu exactitate dacă se pretează a fi utilizat și la alte culturi. Echipamentul este prevăzut cu benzi transportoare așezate în fața persoanelor care se ocupă de recoltat. Cei care deservesc platforma de recoltat sunt așezați în poziție verticală, cu capul în jos, iar viteza de deplasare fiind mică pot recolta totul în voie”, a declarat inginerul Andrei Găină de la SC. Tehnoplant SRL.

  65.000-70.000 euro, costul unui astfel de echipament

  Costul mașinii de recoltat castraveți se ridică la 65.000-70.000 de euro, iar în legumicultură, unde veniturile înregistrate nu sunt cele mai însemnate, suma înseamnă o investiție ce rentează numai dacă cultivi legume pe suprafețe însemnate.

  masina pentru recoltat castraveti

  Așa cum se poate observa, de pe benzile transportoare castraveți ajung în remorcă, fără să fie necesară manevrarea lor. Un astfel de echipament este foarte util mai ales când ai de recoltat suprafețe însemnate. Un astfel de echipament, prevăzut cu tot cu tractor ajunge la 65.000-70.000 euro. De precizat este faptul că, tractorul este construit special pentru această destinație, nu se găsesc pe piață astfel de tractoare decât cele prevăzute cu un astfel de sistem de recoltare”, ne-a explicat inginerul.

  Se reduce costul cu forța de muncă cu 30-40%

  Mașina de recoltat nu doar că îți permite să recoltezi castraveți într-un timp relativ scurt, dar îți permite să reduci cheltuielile cu forța de muncă cu 30-40%.

  DSC_0642 DSC_0667

  Cu ajutorul fabricilor care au contract cu noi pentru a livra legume la procesare, am primit un echipament de recoltat și anul acesta vom mai achiziționa încă unul pentru a recolta totul în timp util. Recoltarea mecanizată îți permite o reducere a costurilor cu forța de muncă cu peste 30-40%”, a mai spus Ion Loagăr, cel care lucrează împreună cu fiul său 600 de hectare în cadrul fermei Tehnoplant, din județul Ialomița.

  DSC_0645

  Performanțele înregistrate de utilajul platformă de recoltat castraveți, dar și cum lucrează un astfel de echipament au fost prezentate în cadrul evenimentului organizat de compania Seminis, ce a avut loc pe data de 18 august în ferma Tehnoplant, o fermă de 600 de hectare irigată complet și în care anual se cultivă peste 100 de hectare cu tomate, ardei și castraveți.


  Te-ar mai putea interesa

  Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

  Ultimele știri

  Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență