EXPLICAȚIILE șefului APIA nu-i mulțumesc pe fermierii din fața Guvernului. Costel Caraș: Nu ieșim din GREVA FOAMEI!
Gabriela Gimbășanu -În prezent în fața Guvernului sunt șapte fermieri care au decis să se alăture lui Costel Caraș în demersul de a intra în greva foamei, până în momentul în care Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) efectuează plata pentru crescătorii de animale în procent de 95%. Fermierii nu s-au lăsat convinși nici de declarația ministrului Achim Irimescu și nici de conferința de presă a directorului general Horumbă cum că fermierii vor fi plătiți până pe 24 august, adică până miercuri.
Fermierii par hotărâți să rămână în greva foamei, chiar și după ce au fost chemați astăzi (22 august – n.r) la o discuție cu șeful Cancelariei primului ministru. Discuțiile au durat mai bine de două ore, dar concluzia a fost una singură: fermierii rămân în greva foamei.
”Astăzi în jur de 10-10:30 a venit la noi doamna ministru (Victoria-Violeta Alexandru, ministrul la Consulatare Publică și Dialog Civil – n.r) și ne-a invitat la discuții, discuții la care au fost prezenți și membri ai Cancelariei primului ministru, împreună cu șeful Cancelarie. Dânșii au prezentat un punct de vedere, noi am prezentat punctul nostru de vedere și concluzia, după multe povești este că ne-am întors în greva foamei, nu părășim locația până nu se respectă promisiunea făcută cu 95% din fermieri plătiți. Au spus că au nevoie de un timp de analiză, vor să discute cu ministru și cu APIA și după aceea ne vor informa. Discuțiile nu aveau cum să ajungă la o concluzie pentru că banii se plătesc de către APIA, toate dosarele sunt la APIA, nu avem cum să primim de aici o dată fermă”, a declarat pentru Agrointeligența Costel Caraș, crescător de vaci din județul Ilfov.
Coordonarea la APIA a fost un dezastru
Potrivit fermierului, atitudinea celor de la APIA este de-a dreptul sfidătoare și se continuă cu aceași aroganță și atitudine de stăpâni pentru un drept care nu este al lor, ci al fermierilor.
”Faptul că noi am depus cererile de 14 luni și suntem informați după această perioadă că avem probleme la dosar, asta nu este un motiv să intre în pământ de rușine? Nu au făcut nimic, nici cei de acum, nici echipa lui Daniel Constantin. Cine răspunde, cine plătește viața familiilor distruse, cei care au intrat în faliment, și-au pierdut utilajele, animalele? Sunt mii de oamenii care sunt în dificultăți foarte mari. Toată lumea s-a bazat pe aceste subvenții, iar oamenii aștia nu au făcut nimic. Coordonarea lor a fost un dezastru și acum am ajuns în situația în care facem tot felul de promisiuni, facem afirmații și le negăm după”, a mai spus fermierul aflat de joi (18 august – n.r) în greva foamei în fața Guvernului.
Nu poți schimba regulile în timpul jocului
Situația dificilă de la APIA, dar și faptul că principala scuză a funcționarilor pentru neplata la timp a subvenților pare să fie legată de dosarele incomplete ale fermierilor îi face pe crescătorii aflați în greva foamei să credă că totul este cusut cu ață albă.
”Lucrurile sunt foarte clare, când te duci cu dosarul la APIA nu pleci de acolo până când dosarul nu este complet și nu pleci de acolo cu actele în regulă. Vii după 14 luni să spui că noi am schimbat niște reguli în timpul jocului și venim cu reglementări pe care nu le cer regulamentele europene, totul pentru că eu sunt Horumbă și toată lumea face cum vreau eu. Îmi pare rău, dar am impresia că ar trebui să ne gândim foarte bine toți cei care mai producem ceva. Este ceva inexplicabil și am văzut că nici la Cancelarie nu prea se cunosc problemele, nu prea știu care sunt dificultățile din sistem”, ne-a mai spus fermierul protestatar.
Directorul APIA ar putea fi acuzat de subminarea economiei naționale?
Fermierii aflați în greva foamei sunt hotărâți să nu renunțe la această formă de protest, iar printre revendicărilor lor se află și demisia lui Achim Irimescu și mai mult decât atât îl acuză pe Nicolae Horumbă, directorul APIA de subminarea economiei naționale.
”Rămân în greva foamei atât cât rezist. O să așteptăm să vedem ce are de spus primul ministru cu privire la asta. Cert este că eu împreună cu colegii care sunt aici alături de mine – și cred că alături de noi foarte mulți fermieri, suntem convinși că domnul Achim Irimescu nu poate să gestioneze activitatea din minister și instituțiile din subordine și trebuie să își dea demisia și să meargă la Bruxelles, să ne lase în pace cu problemele noastre. Iar domnul Horumbă e un caz mai complicat, aici nu discutăm de aceași culpă, aici discutăm de lucruri mai complicate. Când duci în faliment mii de ferme, mi se pare că este o subminare a economiei naționale. Nu știu dacă banii vor ajunge mai repede la fermieri dacă pleacă Achim Irimescu și Horumbă, dar și dacă stau e clar că nu voi primi banii. Acum nu știu dintre două rele ce putem alege. Domnul Ciolș este șeful Guvernul și răspunde direct de întreaga situație”, a adăugat Costel Caraș.
”Nu a venit nimeni să ne monitorizeze. Am rugat ieri un jandarm să sune la salvare, în 20 de minute aceasta a venit și l-a preluat pe fermierul care a avut un puseu de tensiune, nu a fost o problemă complicată, dar pentru a ne lua tuturor tensiunea ar fi trebuit să sunăm de șapte ori la salvare, pentru că au refuzat cei veniți să ne ia tensiunea. Rămânem în greva foamei și voi sta aici, până când voi ceda. Chiar dacă eu voi ceda acțiunea va fi continuată de alți fermieri”, a declarat pentru Agrointeligența Costel Caraș, crescător de vaci din județul Ilfov.