• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele mai frecvente greșeli la udarea plantelor din grădina de legume

    Gabriela Gimbășanu -

    Fie că avem temperaturi ridicare, arșiță, fie că ne bucurăm de zile de vară mai puțin caniculare, cultura de legume nu trebuie neglijată. Legumele din grădină au nevoie de apă pentru a se dezvolta armonios și pentru a produce suficient pentru a umple cămara cu conserve.

    De felul în care sunt udate plante, de modalitatea folosită pentru udare, dar mai ales de momentul ales pentru a uda plantele din grădină depinde sănătatea legumelor și mai ales producția care este direct influențată de cantitatea de apă pe care o primește planta. Tocmai de aceea am ales să prezentăm un top al celor mai frecvente greșeli pe care grădinari le fac la udarea plantelor din grădină.

    Greșeli la udarea legumelor: Nu se ia în considerare vârsta plantei

    Cantitatea de apă se reglează în funcţie de vârsta plantelor. De exemplu, cele proaspăt sădite sunt firave şi nu suportă multă apă. Prin urmare, este indicat să le uzi mai des cu o cantitate mai mică de apă. În schimb plantele care au atins un anumit nivel de maturitate au nevoie de mai mult apă. Cu toate acestea nu trebuie neglijat nici faptul că o cantitate mult prea mare de apă poate aduce mari probleme în grădina de legume. În general este mai indicat ca plantele de grădină să fie udate cu o cantitate mai mică de apă și mai des, decât rar și cu multă apă.

    Greșeli la udarea legumelor: Udarea nu se face diferențiat, în funcție de specie

    Există tendinţa de a uda toate plantele şi florile din grădină cu aceeaşi cantitate de apă şi cu aceeaşi frecvenţă. Multe specii de plante şi flori rezistă bine în soluri uscate, iar o udare excesivă a lor poate să le dăuneze. Tocmai de aceea, atunci când mergi să uzi plantele de grădină este important să iei în calcul și necesitățile reale ale plantelor pentru apă.

    Greșeli la udarea legumelor: Se neglijează necesitățile reale ale plantelor

    Chiar şi un grădinar amator trebuie să cunoască bine caracteristicile plantelor pe care le cultivă. De exemplu, unele plante, cum ar fi cactusul, preferă ca solul să se usuce înainte de a fi udat din nou. De asemenea, unele plante preferă udarea o dată la câteva zile. În această categorie intră ierburile aromatice şi orhideele.

    Greșeli la udarea legumelor: Se pune furtunul la baza plantei

    Această acțiune este contraindicată în grădina de legume, cu atât mai mult dacă jetul de apă este puternic. Un jet de apă puternic nu face altceva decât să ridice fragmente de sol de plantă și astfel poate aduce dăunătorii din sol direct pe plantă. Un alt motiv este legat de faptul că, un jet puternic de apă va stropi și frunzele și va permite apariția arsurilor solare și instalarea bolilor de frunze. Este indicat să foloseşte un sistem de irigare cu jet mai slab. Dacă suprafaţa plantată este relativ mică, o altă soluţie constă în folosirea unei stropitori deoarece jetul de apă este blând.

    Greșeli la udarea legumelor: În timpul udării nu se protejează frunzele

    Ploaia nu e totuna cu udatul. În primul caz, udarea frunzelor nu generează probleme, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre udarea cu furtunul. Frunzele lăsate ude (peste noapte) devin în timp frunze bolnave deoarece mucegăiesc, iar cele ude lăsate în soare capătă arsuri uşoare. Plantele nu se udă niciodată în timpul zilei, deoarece diferența mare de temperatură și vaporii de apă ce se vor ridica din sol vor afecta plantele în mod negativ, putând duce până la moartea acestora.

    Greșeli la udarea legumelor: Apa nu ajunge la toate plantele din grădină

    Atunci când apa nu este distribuită unform în toate zonele din grădină pot apărea surprize neplăcute, răsadurile şi chiar şi plantele mature se ofilesc şi mor. Atunci când foloseşti un furtun gros şi greu rişti să lezezi plantele mici şi firave, iar dacă acesta nu ajunge în colţurile mai puţin accesibile, rădăcinile unora dintre plante pot să rămână uscate. Este indicat să adaptezi sistemul de irigare folosit la necesitățile grădinii tale.

    Greșeli la udarea legumelor: Se udă plantele în fiecare zi, dar foarte puţin

    Multe persoane consideră că prin acest tip de udat evită excesele, dar plantelor le fac de fapt rău. În realitate, apa nu pătrunde până la rădăcini, iar plantele au de suferit. Aşadar, nu este de mirare ca unele dintre ele nu au un aspect sănătos şi nu se dezvoltă corespunzător.

    Greșeli la udarea legumelor: Se udă plantele în timpul zilei

    În zilele dogoritoare de vară, udarea în cursul zilei, când temperaturile sunt foarte mari, “arde” plantele. Aşadar, udă-le dimineaţa şi seara, dar mai indicată este udarea legumelor dimineața. Este bună și udarea de seară, dar aceasta trebuie făcută după apusul soarelui. Udarea legumelor seara, față de udarea lor dimineața prezintă dezavantajul că plantele ofilite din cauza căldurii își pot recăpăta vigoarea, însă dezvoltarea lor este stopată pentru o perioadă.

    Se foloseşte o tehnică greşită pentru udarea plantelor din ghiveci

    Felul în care se face udarea este aproape la fel de important ca udarea în sine. Se recomandă ca mai întâi să torni puţină apă la baza plantei şi să aştepti să fie absorbită, apoi să repeţi acţiunea cu o cantitate mai mare. Florile la ghiveci nu trebuie lăsate să se usuce, dar nici să fie “înecate” în prea multă apă. Scurgerea apei în afara ghiveciului poate fi un semn că planta a asimilat suficientă apă.

    Greșeli la udarea legumelor: Nu se mai udă legumele după ploaie

    După o perioadă îndelungată de caniculă, timp în care solul s-a uscat mult prea tare, nici măcar o ploaie de vară nu poate fi suficientă pentru a reface carențele de apă. De aceea, specialiștii recomandă udarea legumele chiar și atunci când plouă. Sună ciudat, însă gestul tău are un efect benefic, mai ales dacă este vorba despre niște ploi pasagere, de scurtă durată, care nu pot reface umiditatea solului, în măsura în care plantele au nevoie de el.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale