• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lucrări în grădină în luna septembrie

    Gabriela Gimbășanu -

    Luna septembrie nu marchează calendaristic doar începutul de toamnă, ci este și una dintre cele mai aglomerate perioade pentru grădinari. Aceasta este perioadă care debutează cu coacerea strugurilor, a merilor și a perilor. Este momentul în care se coc și legumele de toamnă, dar și perioadă în care este cel mai indicat să strângi semințele de la legume. Tocmai de aceea este important să ții evidenția tuturor lucrărilor cu ajutor calendarului grădinarului pentru luna septembrie.

    Iată ce trebuie să faci pentru a avea fructe și legume în acestă toamnă, dar și pentru a asigura continuitatea grădinii de legume și în anul care urmează:

    1. Lucrări de septembrie în balcoane si terase

    În aceasta lună, balconul trebuie pregătit pentru iarnă și pentru următoarea primăvară. Bulbii trebuie puși în vase cu pământ și îngropați până la încolțire. Plantele mediteraneene de ghiveci (așa cum este oleandrul, spre exemplu) și verdețurile din ghivece (rozmarin, mentă etc.) nu trebuie încă fertilizate, pentru a nu le stimula creșterea abundentă.

    La sfârșitul lunii, când scad temperaturile, cactușii și alte plante mai sensibile trebuie aduse înapoi în locuință.

    2. Lucrări efectuate în grădinile de flori

    În această perioada, gazonul necesită lucrări speciale de întreținere. Acum se face scarificarea, adică scoaterea firelor uscate din peluză, pentru a asigura reîmprospătarea gazonului și creșterea firelor noi. Această operațiune se face cu ajutorul unui scarificator, în perioadele în care pământul este mai uscat. Dacă solul este umed, riști să afectezi și firele sănătoase. După aceea, se efectuează aerarea gazonului, cu ajutorul unui aerator, care face mici găuri în pământ pentru a favoriza circulația aerului și a microorganismelor, ceea ce asigură condiții mai bune pentru absorbția de îngrășământ în sol. Septembrie, pe lângă aprilie și mai, este lună mult mai indicată pentru semănarea gazonului nou.

    Acum este și perioada recomandată pentru plantarea bulbilor pentru florile de primăvară. Arbuștii care au înflorit vara și bujorii, care pot fi mutați numai toamna, trebuie divizați. În schimb, dacă dorești să îți amenajezi un gard viu în grădină, acesta este momentul ideal în care îl poți planta. Florile bienale trebuie aduse treptat la locul lor final.

    Plantele permanent verzi și coniferele trebuie plantate până la mijlocul lunii. De asemenea, în această perioadă se seamănă plantele anuale rezistente la iarnă, cum sunt albăstrelele, gălbenelele și toporașii, pentru a înflori în anul următor.

    Gardurile vii permanent verzi trebuie tunse și aceasta este perioadă în care se leagă arbuștii de toamnă. Pentru a obține formele dorite, cu o mai mare precizie, dar și cu o investiție mică de efort, se recomandă utilizarea foarfecelor speciale sau a trimmerelor electrice. De asemenea, multe buruieni își lasă în această perioadă semințele li pentru a vă scuti de eforturi suplimentare în anul următor este indicată plivirea lor începând cu această lună.

    3. Lucrări efectuate în grădinile de legume

    În septembrie recolta este în centrul atenției. Fasolea, ardeii și castraveții trebuie culese până la sfârșitul lui septembrie. De asemenea, pepenii galbeni, vinetele și ardeii se recoltează în această perioadă. Tomatele trebuie culese de pe vrej și aduse în casă pentru a se coace. Tot în această perioadă, se recoltează semințele care vor fi răsădite pentru recolta de legume a anului viitor.

    Începutul lunii septembrie este marcată ca fiind ultima perioadă din an în care se mai pot însămânța ridichi, salată, lăptuci de iarnă și salată creață pentru recolta din primăvară. În răsadniță se poate semăna salată pentru recolta de iarnă.

    Din straturile de verdețuri se poate recolta în septembrie busuiocul, roinița, cimbrul și menta, în mod special pentru faptul că prin diminuarea radiației solare aroma acestora devine mai slabă.

    4. Lucrări efectuate livezi

    Luna septembrie este dedicată culesului de fructe cu sâmburi. Până la sfârșitul lui septembrie s-au copt ultimele prune. Tot în această lună se plantează tufele cu boabe. Acum se pot planta și alune. Pentru corcodușe, renglote și prune a venit vremea sa fie rărite și îngrijite prin tundere.

    La tulpinile de cireș, măr și păr, în vederea protejării scoarței de atacul omizilor, trebuie puse inele adezive.

    Cei mai experimentați pomicultori recomandă ca plantările de pomi fructiferi să se facă toamna. Procedând în felul acesta, le oferi pomilor tineri mai multe șanse să prindă rădăcină și ulterior, să se dezvolte armonios și sănătos.

    Sursă selectivă: hobbygradina.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds