• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef APIA despre situația plății subvențiilor către fermieri

    Roxana Dobre -

    Plățile către fermieri, aproape de finalizare! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) vrea să respecte termenul de 30 septembrie pentru finalizarea plăților directe iar în acest moment APIA a depășit deja 90% din plafonul total alocat. Și la zootehnie s-au făcut progrese notabile în ultima perioadă iar momentan numărul fermierilor care au rămas de plată este mic!

    Directorul general adjunct al APIA, Adrian Pintea, spune că în privința plăților pentru crescătorii de animale a rămas un număr mic de cereri nesoluționate, excepție făcând dosarele unde există probleme care necesită lămuriri suplimentare.

    Concentrarea mare este acum să terminăm cu zootehnia unde au mai rămas foarte puține cereri și vrem să închidem situația. La sprijinul cuplat putem vorbi de ordinul zecilor care ar mai trebui autorizați adică fiind strict cei care mai au câte o mică problemă, și s-ar putea să fie printre ei și neeligibili. Dar în rest și la nivelul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii suntem cu autorizările la plată pe ultima sută de metri, adică mai avem undeva la circa 600 de fermieri pe fiecare scheamă de plată. Am avut și situații în care fermierii au fost declarați neeligibili, chiar personal l-am primit pe domnul Costel Caraș pentru a lămuri această problemă a cifrelor inițiale în care apăreau mai mulți fermieri decât cei anunțați anterior. Așa cum i-am răspuns și dânsului sunt 2.019 scheme fără documente generale și/sau specifice/documente depuse după termenul-limită, 12.969 scheme respinse, din care, aproximativ 7.000 de scheme au fost bifate greșit, neavând liste de animale atașate și 10 scheme cazuri închise – deces după data depunerii cererii fără moștenitori”, a declarat ieri, Adrian Pintea.

    Despre plățile pe zootehnie a oferit declarații și ministrul agriculturii, Achim Irimescu, care a precizat că pentru campania 2015 vor mai rămâne bani neutilizaţi de ordinul a câtorva milioane de euro la sprijinul pentru vaca de lapte. Însă pentru a nu returna aceste sume Comisiei Europene va trebui să suplimenteze acest sprijin, dar şi să argumenteze acordarea lor în condiţiile în care aceste subvenţii sunt foarte mari.

    De la 826 de euro pe cap, mai dăm încă 250 de euro şi ajungem astfel la vaca de lapte la 1.000 de euro. Eu nu vreau să pierdem aceşti bani şi atunci voi găsi argumente în faţa Comisiei pentru acordarea acestor subvenţii. Anul acesta plătim 1.222 de euro/cap de vacă de carne, la care, dacă adăugăm şi ANT se duce la 1.322 de euro, iar în cazul în care a mai fost şi în zonă defavorizată mai ia încă 300 de euro şi astfel ajungem la 1.600 de euro pe cap de vacă. Cea mai mare subvenţie a fost însă la hectarul de cartofi, de peste 23.000 euro/ha, de la 1.400 euro. La legume în câmp avem 13.000 de euro pe hectar şi 11.000 de euro la cel din sere şi solarii. Aici deocamdată modulul nu este gata pentru autorizarea plăţilor”, a explicat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.

    Vă reamintim care sunt sumele oficiale pe care le-au primit fermierii pentru campania 2015:

    ANTZ7 (livrare lapte): 24,361 euro

    ANTZ8 (bovine): 97,4045 euro

    ANTZ9 OVINE/CAPRINE: 5,9105 euro

    Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic  CAPRINE/OVINE: 4,6872 euro

    Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic – BIVOLIȚE DE LAPTE: 209,8453 euro

    Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic – VACI DE LAPTE: 826,0596 de euro 

    Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic – TAURINE DE CARNE: 1.221,9248 de euro

    Revenind la plățile pentru toate schemele, directorul general adjunct al APIA spune că agenția de plăți a depășit 90 la sută din plafonul alocat. ”APIA avea autorizați la plată, la nivelul zilei de ieri (marți n.r) 1,444 miliarde de euro din totalul de 1,599 de miliarde, adică am depășit 90 la sută din prafonul alocat. Întotdeauna, cel puțin în ceea ce privește bugetul FEGA din care se achită plățile directe, APIA nu a avut probleme și a absorbit foarte multe din totalul fondurilor, adică în jur de 96-97 la sută”, a conchis Adrian Pintea.

    De precizat că data asumată de România la Comisia Europeană pentru finalizarea plăților acordate din FEGA este de 30 septembrie 2016 dar termenul legal este 15 octombrie. După această dată, APIA nu mai poate face plăți directe. În schimb, pot rămâne la autorizat schemele care sunt plătite din bugetul național, adică ANT-urile, cât și măsurile achitate din bugetul FEADER, adică măsurile de agromediu, zonele defavorizate și agricultura ecologică. Pentru cele din urmă APIA are termen 30 decembrie 2016.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă