• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rase grele de gâște care pot fi crescute cu succes în România

    agrointeligenta.ro -

    Creșterea gâștelor se înscrie în categoria afacerilor care pot fi pornite în mediul rural cu puțin efort și cu un cost nu foarte mare. Investiția inițială diferă în funcție de felul în care alegi să îți formezi efectivul matcă, fie din ouă, fie prin achiziția directă a bobocilor. Gâsca se dovedește a fi extrem de profitabilă mai ales că, de la această pasăre poți valorifica pe de o parte ouăle, penele și bobocii rezultați, iar pe de altă parte carcasa de gâscă se vinde la un preț de 2-3 ori mai mare decât cea al găinilor.

    Clasificarea raselor de gâşte se face în general după greutatea corporală a păsărilor adulte neîngrăşate. Astfel ele se împart în trei grupe: gâşte grele a căror greutate corporală medie este de 8 kg; gâşte semigrele, cu greutatea corporală medie cuprinsă între 5 și 8 kg; gâştele uşoare având greutatea corporală medie mai mică de 5 kg.

    Am ales să vă prezentăm șapte rase de gâscă, din categoria celor grele, ce pot fi crescute cu succes și în România.

    toulouse

    Rase grele de gâște: Gâsca din rasa Toulouse

    Această rasă s-a format în sudul Franţei, din gâştele locale, care crescute în condiţiile ecologice din împrejurimile oraşului Toulouse, au ajuns prin selecţie și alimentaţie raţională să se evidenţieze printr-o producţie ridicată de carne și grăsime. Gâştele Toulouse reprezintă tipul gâştelor industriale mai ales atunci când se cresc pentru producţia de ficat, pentru că la această rasă ficatul este foarte voluminos, ajungând la greutatea de un kilogram. Gâştele Toulouse se caracterizează printr-o carne gustoasă și bogată în grăsime.

    Greutatea lor corporală medie variază în funcţie de condiţiile economice și de orientarea dată selecției. Astfel chiar în țara de origine există două tipuri de gâşte Toulouse: un tip greu, tip agricol, la care femelele ajung în medie la 7-8 kg, iar masculii la 10-11 kg, un tip foarte greu, tip industrial, la care gâştele cântăresc în medie 13-14 kg, iar îngrășăte ating chiar 20 kg. Gâsca Toulouse are un ritm rapid de creştere, în condiţii prielnice bobocii ajung la vârsta de 8-10 săptămâni la greutatea de 6 kg. Producţia de ouă la gâştele din tipul greu este în medie 25 de ouă în primul an și 4060 ouă în al doilea an, cu greutatea de 180-220 g. Cele din tipul foarte greu însă nu dau decât o producte medie de 1525 ouă anual. Ouăle, de regulă, au un procent de fecunditate scăzut (45-50%). Capacitatea de ecloziune de asemenea este foarte slabă (23-45%).

    Din cauza greutății gâștele din această rasă nu sunt mame bune. Bobocii cu toate că au intensitate mare de creştere, se cresc destul de greu, ei fiind sensibili atât la frig și umezeală, cât și la căldură mare. Mortalitatea până la 3 luni este de 20%. Păsările adulte sunt greoaie, au temperament accentuat limfatic și nu se deplasează pe distanțe prea mari față de adăpost. Această rasă valorifică foarte bine păşunile de calitate foarte bună.

    Penajul de culoare cenuşie este bogat, cu puf abundent și elastic. Din cauză ca sunt colorate, penele sunt mai puţin apreciate decât cele produse de rasele cu penaj alb. De la gâştele sacrificate se obţin în medie 500 g de puf și fulgi. Gâştele Toulouse sunt frecvent folosite pentru ameliorarea materialului comun și pentru crearea de rase noi, mai productive și bine adaptate condiţiilor locale.

    În ceea ce privește prețul de piață al acestei rase, trebuie să știi că un exemplar adult, în România se vinde la un preț ce pleacă de la 100 lei, putând ajunge și până la 100 de euro în cazul păsărilor adulte crescute în sistem ecologic.

    emden

    Rase grele de gâște: Gâsca din rasa Emden

    S-a format în Germania, în regiunea de pe ţărmul Marii Nordului, fiind cunoscute încă din antichitate. Gâştele Emden sunt păsări grele, care crescute în condiţii corespunzătoare cerinţelor ajung la greutăţi medii de 7-10 kg femelele și 9-12 kg masculii. Scheletul este fin și randamentul la taiere destul de mare, iar carnea este gustoasă. Gâştele de Emden au predispoziţie destul de accentuate spre îngrăşare și îngrăşate, pot ajunge până la 14-15 kg. Cu toată masivitatea lor, se deplasează uşor și păşunează foarte bine. Producţia de oua este destul de mare, de la o gâscă obţinându-se anual în medie 25-40 oua, fiecare de câte 160-200 g. Ouatul începe de regulă prin februarie sau martie. Producţia de pene este la fel de mare ca la rasa Toulouse fiind însă mai apreciată din cauza culorii albe.

    Gâştele Emden nu sunt în general cloşti și mame bune. Bobocii au puful de culoare cenuşie și se cresc relativ dificil, deoarece sunt sensibili la intemperii și pretenţioşi față de calitatea păşunii și condiţiile de adăpostire. În condiţii corespunzătoare de viață, au însă o creştere rapidă, ajungând la vârsta de 8-10 săptămâni la o greutate de 4-5 kg. Greutăţile corporale indicate pot atinse în zone cu climă mai umedă, pe păşuni bogate și cu suplimente suficiente de hrană concentrate. Creşterea gâştelor Emden în regiunile cu climă mai aspră nu este economică, deoarece rasa a pierdut mult din rezistență ei naturală prin încrucişări cu rasa Toulouse. Din această cauză, în condiţiile țării noastre, gâştele Embden oricât ar fi îngrăşate, nu ajung la greutăţi mai mari de 7 kg.

    În ceea ce privește păsările din rasa Emden, pe piață românească aceste se vând la un preț ce ajunge la 100 euro bucata pentru exemplarele adulte și 25 de euro bucata, pentru bobocii de 3 săptămâni.

    holmogor

    Rase grele de gâște: Gâsca din rasa Holmogor

    Această rasă este originare din Rusia fiind formată în regiunile Voronej și Kursk, prin încrucişarea gâştelor locale albe cu rasă Chineze, fiind cea mai perfecţionată rasă de gâşte din Rusia. Greutatea corporale a gâștelor adulte este în medie 9-10 kg la masculi și 7-8 kg la femele, iar muşchii pectorali sunt foarte bine dezvoltaţi. Bobocii sunt destul de robuşti și se dezvoltă ajungând ca la vârsta de 7 luni să realizeze greutatea corporală caracteristică păsărilor adulte. Carnea este gustoasă și suculentă, iar în ceea ce privește producția de ouă, produce anual 15-30 ouă, uneori chiar 40-50 ouă, cu greutatea medie de 180-200 g. Sunt cloşti și mame bune. Este o rasa valoroasă, bine adaptată condiţiilor locale, iar în climate mai aspre dau producţii pe care rasele Toulouse și Embden nu le pot atinge.

    gaste-amaericane
    Rase grele de gâște: Gâsca din rasa Americană (Buff)

    Este una dintre cele mai apreciate rase de gâşte din continentul american. Culoarea gâştei americane este roşcat-gălbuie deschis. Ciocul este de culoare portocalie, cu ţintă de culoarea cornului, iar ochii au culoarea căprui închis. Picioarele sunt puternice, cu aplomb larg, de culoare roşu-portocalie. Greutatea corporală la masculi este în medie de 8,5-9 kg, iar la femele 7,5 kg. Producţia anuală de ouă este în medie de 30 bucăţi. Gâsca Americană este robustă, cu rezistență sporită, fiind mai puţin pretenţioasă la hrană și îngrijire, decât gâştele Embden și Toulouse. Atât adultele, cât și tineretul cresc bine pe păşuni. În condiţii de creştere intensivă produşii obţinuţi pot fi valorificaţi ca boboci broileri și chiar pentru producţia de ficat.

    În ceea ce privește prețul de comercializare al acestei rase, acesta pleacă de la 85 lei și poate ajunge și până la 100-120 lei la crescătorii pasionați.

    africana

    Rase grele de gâște: Gâsca din rasa Africană

    Ca rasă de origine se presupune că provine din Hindustan, India, fiind înrudită cu gâsca chineză. Prezintă un penaj bine strâns pe corp, cu un trunchi lung, larg și adânc, fără a avea o constituție grosolană. Are o voce joasă, clară, adâncă și muzicală. Culoarea penajului este gri pe partea laterală a corpului și gri-deschis pe piept și abdomen. Există și varietatea albă, la care ochii sunt albaştri, picioarele și ciocul fiind de culoare portocalie, în timp ce capul, partea superioară a gâtului și spinării sunt de culoare castanie-maro.

    Gâştele africane se cresc uşor, au viteză mare de creştere și aptitudini deosebite pentru îngrăşare. Producţia de ouă este în general mai mică decât a altor rase de gâşte, dar sunt considerate mai bune ouătoare decât rasa Toulouse și chiar Embden, caracter care se remarcă printr-o bună precocitate a bobocilor care, în creştere intensivă, la vârsta de 7-8 săptămâni atinge greutatea de peste 4 kg, cu un consum specific de 2,5-3 kg furaje. Deşi are aptitudini pentru îngrăşare, producţia de ficat este mijlocie, ceea ce face ca aria de răspândire a acestei rase să fie mai restrânsă.

    Gâștele africane sunt comercializate pe piața românească la un preț de 100 lei bucata, în timp ce prețul unui boboc ajunge la 20 lei bucata.

    Rase grele de gâște: Gâsca din rasa Ungurească

    Se caracterizează prin culoarea albă a penajului, și o mărime mijlocie, masculii cântărind 6,5 kg, iar femelele 5,5 kg. Produce anual 35-40 ouă, cu o greutate de 160 grame/oul. Se remarcă printr-o bună precocitate a bobocilor, care în sistemul de creştere în hale cu microclimat controlat, la vârsta de 7-8 săptămâni ajung la greutatea de 4 kg cu un consum specific de 2,8 kg nutreţ combinat. Prezinte aptitudini deosebite pentru îngrășare și ca atare pentru producţia de ficat, ce atinge greutatea de 600-700 grame.

    gasca-alba-italiana

    Rase grele de gâște: Gâsca din rasa Gâsca albă Italiană

    Se caracterizează prin culoare albă a penajului și o mărime mijlocie, masculii cântărind 8 kg, iar femelele 7 kg , au pieptul adânc și larg. Produce anual în medie 30 de ouă, cu o greutate de 165 grame/oul. Se remarce printr-o bună precocitate a bobocilor, care în creşterea intensivă, la vârsta de 8 săptămâni ajung la greutatea de 4-4,5 kg, cu un consum specific de nutreţuri combinate granulate de 2,5-2,8 kg. De asemenea, prezinte aptitudini deosebite pentru îngrășare și ca atare pentru producţia de ficat, ce atinge în medie o greutate de 700 grame.

    Sursă selectivă: gaini-de-rasa.org.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA