• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: 7.000 de agricultori care au bifat schema pentru Mici Fermieri sunt momentan blocați la plată

    Roxana Dobre -

    O parte dintre producătorii agricoli care au depus cereri în campania 2015 încă mai așteaptă banii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)!  Concret, sunt circa 7000 de fermieri care au bifat anul trecut schema simplificată pentru mic fermier și care rămân în continuare blocați la plată până când dezvoltatorul de soft va opera modificările necesare în modulul care face posibilă plata acestor subvenții!

    Sumele mari care s-au plătit la sprijinul cuplat vegetal pentru campania 2015 a dat peste cap și calculele pentru fermierii care au cerut inițial de la APIA doar 1250 de euro pe exploatație. Este vorba despre acei producători agicoli care inițial se încadrau la schema de mic fermier și au primit avansul din subvenții pe un cod bugetar iar după ce APIA a anunțat valoarea sprijinului cuplat au cerut să renunțe la schema care le aducea numai 1250 de euro pe exploatație.

    Acum, APIA trebuie să le plătească banii acestor fermieri pe alt cod bugetar ceea ce duce la o și mai mare întârziere a soluționării acestor dosare. Momentan mingea se află în curtea dezvoltatorului de soft care lucrează la modificarea modului și care, după cum a declarat directorul general adjunct al APIA, Adrian Pintea, ar avea termen de finalizare a acestuia mâine, vineri 9 septembrie.  ”Două chestiuni majore mai sunt de implementat la modul iar una dintre ele vizează și transferul de exploatație. Cel mai important  este legat de schema pentru micul fermier pentru care modulul a avut nevoie de modificări. Adică este unul dintre criteriile blocante dar până vineri cel târziu o să primim de la dezvoltatorul de soft și soluția. Mai exact sunt cei care au primit avansul pe un cod bugetar iar acum au alt cod”, a explicat Adrian Pintea.

    În cel mai recent răspuns solicitat de Agrointeligența pe 31 august la APIA, agenția de plăți ne-a precizat că, în privinţa fermierilor care au fost implicaţi în transfer de exploataţie, pe acest modul aplicaţia este în curs de dezvoltare, fiind blocaţi la plată la acea dată un număr de 2.400 de fermieri.

    7.000 de dosare blocate

    Potrivit surselor noastre din APIA Central numărul fermierilor care sunt momentan blocați din cauza ”bifei de mic fermier” este de circa 7000 de producători agricoli. ”Concret sunt 6800 de fermieri impactați de criteriul acesta că au fost plătiți la avans ca și mici fermeri iar după aceea au schimbat schema. Ca suprafață vorbim de un total de 45.730 de hectare care sunt vizate de acest blocaj”, ne-au mai precizat specialiști ai APIA.

    Cine sunt concret acești fermieri? ”Inițial schema de mic fermier era calculată pentru fermierii care aveau undeva până în 7,5 hectare și puteau să primească maxim 1250 de euro pe exploatație. Adică dacă înmulțim valoarea SAPS-ului cu cea a ANT-ului avem undeva la 160 de euro pe hectar, bani ce îi primeau pe o perioadă de angajament de 5 ani. Așadar, pe cei care aveau până în 7,5 hectare, sistemul îi introducea automat în schema pentru micul fermier. Beneficiau în schimb de anumite facilități printre care exceptarea de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu sau de la aplicarea de sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate. Ideea este că la acel moment, când au fost depuse cererile unice pentru campania 2015, fermierii, și nici APIA, nu știau care o să fie valoarea sprijinului cuplat. Acești producători agricoli au fost plătiți și la avans pentru această schemă iar ulterior, după ce s-a aflat valoarea SCV-ului, foarte mulți au mers la APIA cu anexe de adăugare suprafață. Cel mai relevant exemplu este al fermierilor care au cultivat lucernă. După cum se știe la sprijinul cuplat pentru lucernă s-a plecat de la cuantumul de 55 de euro pe hectar estimat și chiar dacă fermierul avea 5 hectare să spunem, și se adăuga și lucerna, tot nu se depășea 1250 de euro. Funcționarii APIA ca să îi salveze oarecum pe fermieri au scot bifa din sistem pentru că era păcat să plafonezi un fermier care avea de luat 1000 de euro pe SAPS și ANT prin schema de mic fermier și trebuia să ia încă pe atât numai că avea 2 sau 3 hectare de lucernă. Adică de ce să rămână în acea schemă când el putea să ia dublu sau chiar triplu?”, ne-au mai spus surse din interiorul agenției de plăți.

    Schimbarea bifei și anularea schemei din mic fermier a fost o mână de ajutor pe care APIA a întins-o producătorilor agricoli dar care a și dus la un blocaj în sistem deoarece cei care au primit avans au fost plătiți pe un alt cod bugetar. Așadar, agenția de plăți a fost nevoită să ceară SIVECO modificarea modului de plată pentru această schemă iar dezvoltatorul de soft nu a predat până în acest moment către APIA modificările finale. Odată ce modificările vor fi operabile, APIA va putea face plățile destul de rapid. ”În afara faptului că nu s-a vrut ca fermierii să piardă banii, s-a avut în vedere ca nici APIA să nu piardă prea mulți bani pentru sprijinul cuplat pe vegetal din plafonul alocat pentru lucernă sau alte culturi. Fermierii ne-au mulțumit pentru că, normal, primesc bani în plus dar acest ”ajutor” a dus și la un blocaj în sistem. Există un cod special, C25, chiar de ”eroare bifă de mic fermier”, pentru că fermierii au fost plătiți în avans pe un cod bugetar, adică schema aceea de mic fermier avea alocată o sumă dintr-un anumit cod bugetar și acum practic plata finală trebuie făcută pe altă schemă de fermier care beneficiază și de sprijin cuplat deci de plăți ”normale” să le spunem. Inițial SIVECO a dat termenul de 29 august pentru punerea pe producție și a acestei situații dar momentan autorizarea la plată rămâne blocată”, ne-au mai explicat specialiștii APIA.

    Ce este schema simplificată de mic fermier?

    Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri s-a făcut numai în anul 2015, pentru o perioadă de maxim 5 ani, cu posibilitatea retragerii în oricare dintre următorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plată. Plata acordată înlocuieşte valoarea totală a plăţilor care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an, care includ schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru înverzire şi, după caz, plata pentru tinerii fermieri şi sprijinul cuplat.

    Pe durata participării la schemă, micii fermieri:

    -Sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu;

    -Nu li se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate;

    -Păstrează cel puţin un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de hectare eligibile declarate în 2015.

    Conform art. 61 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, fermierii care continuă această schemă, primesc un cuantum al plății directe egal cu valoarea totalã a plãților care au fost alocate fermierului în anul anterior, dar maximum 1.250 euro/fermă. (conform art. 63, alin. (2), litera(a.din Regulamentul nr. 1307/2013).


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului