• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Ce spune APIA depre plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii pentru sectorul vegetal

    Roxana Dobre -

    Noutăți despre Ajutoarele Național Tranzitorii  – ANT-urile, pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor în 2016. Se discută mult despre acești bani pe care agricultorii îi încasează de la bugetul de stat și care suferă și ei întârzieri, la fel care restul schemelor.

    În luna septembrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are în grafic deblocarea unei subvenții importante pe care fermierii o așteaptă. Sunt alocați 4318,500 mii de euro, adică 19077,405 mii lei, bani ce vor ajunge la fermieri în această lună!

    Plățile pentru Ajutorul Național Tranzitoriu pentru sectorul vegetal sunt aproape de start. Directorul APIA, Nicolae Horumbă, a explicat într-o precizare cerută de Agrointeligența că în acest moment la agenția de plăți nu se cunosc cuantumurile pentru fiecare hectar dar nici suprafețele eligibile. Motivul ar fi legat de modul anevoios în care a decurs tot procesul de la verificarea cererii până la modificările care au trebuit făcute în modulul de plăți. Guvernul a pus la dispoziția APIA banii necesari încă din 16 iunie dar agenția de plăți a bătut pasul pe loc.

    Implementarea modificărilor în cadrul Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), instrument cu ajutorul căruia se gestionează cererile de plată a decurs anevoios, multitudinea modificărilor necesitând timp de analiză, descriere şi dezvoltare de soft. Urmează ca pe parcursul lunii septembrie să se stabilească atât cuantumurile cât și suprafețele eligibile pentru fiecare cultură (ANT 2, 3, 4 și 5) în parte, și să se efectueze plățile către beneficiari. La acest moment ne apropiem de finalizarea retehnologizării sistemului informatic, cât și a implementării noilor funcționalități în mediul de producţie, necesare calculului și aprobării plăţilor în condiţiile stabilite prin cadrul legislativ”, ne-a transmis directorul APIA.

    Vă reamintim că, potrivit Hotărârii nr. 427 din 16 iunie 2016 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de plată 2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 461 din 22 iunie 2016, plafoanele alocate sunt precizate în art. 1: (1) Se aprobă plafonul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 şi sfeclă de zahăr – ANT 6, care se acordă pentru anul de plată 2015, în limita sumei de 4318,500 mii de euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016, şi care se distribuie astfel:

    1. 8,250 mii euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
    2. 1911,000 mii euro pentru tutun;
    3. 126,000 mii euro pentru hamei;
    4. 2273,250 mii euro pentru sfeclă de zahăr.”

    Facem precizarea că implementarea noilor obiective aduse de Noua Politică Agricolă în perioada 2015 – 2020 a presupus un efort considerabil atât din partea MADR care a elaborat strategiile și reglementările specifice în domeniile sale de activitate, cât și la nivelul APIA, care trebuie să respecte și din punct de vedere tehnic toate cerințele”, mai precizează APIA.

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii se plătesc din bugetul de stat și de acordă atât pentru creșterea animalelor cât și pentru sectorul vegetal. Singurele scheme care rămân momentan blocate sunt pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 şi sfeclă de zahăr – ANT 6

    Pentru ANT 1 – culturi în teren arabil APIA a ajuns cu plata la nivelul de 92,72 % din plafonul total alocat. Acest ajutor se acordă pentru cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, orzoaică, porumb, porumb zaharat, sorg, orez, triticale, mei, hrişcă), culturi proteice (mazăre pentru boabe, fasole pentru boabe, lupin, bob şi linte, năut), plante industriale (floarea soarelui, rapiţă, soia, in şi cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale), rădăcinoase (cartofi, sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr şi alte rădăcinoase), legume proaspete, pepeni, flori şi plante ornamentale, plante de nutreţ, loturi semincere, pajişti temporare, alte culturi pe teren arabil. Culturile permanente, pajiştile permanente, viile şi terenul necultivat nu fac obiectul acestei scheme de sprijin.

    Pentru creșterea animalelor, APIA a făcut plăți pentru: 65,57 % din plafonul alocat pentru ANTZ 7- schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, 71,34 % din plafonul alocat pentru ANTZ 8 schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne și 75,36 % din plafonul alocat pentru  ANTZ 9 schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    Potrivit APIA, după autorizarea la plată, banii ajuns la fermieri în 3 zile. De precizat că agenția de plăți are ca termen limită pentru finalizarea plăților acordate din bugetul de stat sfârșitul lunii decembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial