• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Dr. Mihai Petcu: Noi nu dăm doi bani pe agricultură, iar străinii ne iau pământul cu mașinile și-l duc la ei acasă!

  Gabriela Gimbășanu -

  Noi nu dăm doi bani pe agricultură, în timp ce străinii au ajuns nu doar să ne cumpere pământul cu miile de hectare, dar și să îl care la ei acasă, atât este de fertil, spune Mihai Petcu, administratorul Agroindustriala Pantelimon din județul Ilfov și unul dintre cei mai cunoscuți crescători de vaci de lapte din România.

  Europenii deștepți iau pământ din sudul țării, acolo unde este cel mai fertil și îl duc cu mașinile în țările de origine pentru a-l utiliza în legumicultură, pentru îmbogățirea substratului de cultură.

  Mâna reprezintă mâncarea care vine la gură. Avem agricultura, formată din biceps care reprezintă fermele mari, nu avem limită, mii și mii de hectare, în spate sunt gospodăriile țărănești, un cancer de piele, pentru că nu au cu ce să lucreze, sunt amărâți până la Dumnezeu. Partea de jos a mâinii reprezintă zootehnia care e ca un fir de ață. La doi lei kilogramul de vită, la 3 lei kg de carne de porc, nu mai crește nimeni. Palma reprezintă producătorii care aduc din afara țării, tot ce pot aduce și supermarket-urile sunt degetele mele. Mâna asta asimetrică, cum ne mai asigură nouă mâncare? Așa e lanțul asta al producerii mâncării, în această țară care are cel mai bun pământ. Ați auzit că îl iau aștia cu mașinile humusul ăla din sudul țării care s-a format de sute de ani și îl duc acasă?”, a declarat Mihai Petcu, medic veterinar și crescător de vaci din Pantelimon, județul Ilfov, într-un interviu acordat emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

  Nu dăm doi bani pe agricultură

  Potrivit crescătorului de bovine de lapte, am ajuns să desconsiderăm total agricultura românească și dacă nu luăm atitudine într-un timp cât mai scurt, nu doar că nu vom mai avea ce să salvăm, dar sectorul care aduce o contribuție considerabilă la PIB, agricultura va dispărea treptat.

  Nimeni nu dă doi bani pe agricultură și vom plânge cu lacrimi de crocodil. Este penibil că un un fost prim-ministru sau mai mulți au lăsat să se dărâme singura fabrică de tractoare, singura fabrică de tractoare la 14 milioane de hectare de pășuni și teren arabil. Tot Golful Persic era împânzit de tractoarele noastre, le modernizam puțin și eram departe. Cum vă explicați că o instalație modernă de erbicidat a plecat negocierea de la 160.000 euro și a fost vândută cu 100.000 euro? Asta se traduce prin faptul că la proști aduc utilaje proaste, făcute cine știe pe unde, la prețuri fabuloase”, a precizat fermierul.

  În timp ce alții le-au păstrat, noi am distrus cooperativele

  Nici o țară din cele aparținând fostului bloc comunist nu a distrus formele asociative așa cum s-a întâmplat în România. Experiența acumulată de-a lungul timpului, dar și modelele pozitive oferite de acei fermieri români care s-au încăpățânat să păstreze vechile forme asociative au demonstrat că CAP-urile și IAS-urile, vechile forme de asociere reprezintă cheia succesului.

  Nici o țară nu a fărâmițat exploatațiile înființate, trebuiau păstrate formele de exploatație. Nemții democrați îi au la degetul mic pe nemții federali, pentru că având suprafețe mari teren comasate dețin puterea. Acum căutăm cooperative, cuvântul cooperativă l-au tăiat după revoluție toți, acum le căutăm. Dacă nu îl aveam de nebunul de Dimitrie Muscă să arate că poate fi fabuloasă agricultura românească nu vedea asta. 40 de ferme au fost în jurul Bucureștiului la CAP și IAS și am rămas numai eu”, a mai spus crescătorul de vaci de lapte.


  Te-ar mai putea interesa

  Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț