• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Școala de tractoriști de la Vlăsinești – locul unde tinerii învață o meserie de viitor

  agrointeligenta.ro -

  Şcoala profesională de mecanici agricoli „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti, județul Botoșani, a fost înfiinţată în 2015 şi, de atunci, este cea mai căutată unitate de învăţământ din mediul rural.

  În primul an a funcţionat doar o clasă cu 28 de elevi, adunaţi din comunele din jur. Anul acesta, după ce s-a dus vestea şi s-a aflat de înfiinţarea acestei şcoli profesionale, ne-am trezit că avem concurenţă pe locuri. S-au înscris cu mult mai mulţi elevi decât limita clasei şi a trebuit să dăm probă de departajare, pentru a alege pe cei mai buni. Elevii sunt foarte interesanţi de acest profil. Este şi singura şcoală de acest gen din regiune”, spune Lidia Macsiniuc, directorul Şcolii „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti, în apropiere de Săveni, județul Botoșani.

  Deocamdată, prin programă este posibilă înfiinţarea a unei singure clase de tractorişti la Vlăsineşti, însă autorităţile locale, dar şi conducerea şcolii sunt convinşi că ar putea face şi trei-patru clase, la cererea existentă. În momentul de faţă, sunt 28 de elevi în clasa a IX-a şi tot atâţia într-a X-a. Elevii vin din şapte comune ale judeţului Botoşani, dornici să devină tractorişti profesionişti.

  Miza este, într-adevăr, mare. Cei mai buni vor ajunge tractorişti profesionişti. Se spune că un adevărat specialist pe utilajele de ultimă generaţie poate câştiga şi 1.500 de euro la marile firme de profil. Aceşti tineri învaţă să lucreze pe cele mai moderne utilaje şi echipamente agricole. Autorităţile locale au reuşit să perfecteze o înţelegere cu două mari companii agricole, cu peste 10.000 de hectare de teren în exploatare. Mai precis, elevii de la şcoala profesională din Vlăsineşti fac practică şi învaţă să lucreze pe utilajele acestor companii.

  Am găsit două firme importante care au semnat cu bucurie contracte de parteneriat. Aici, aceşti elevi învaţă pe echipamente de ultimă generaţie. Agricultura, mai ales în cazul marilor firme, este foarte tehnologizată şi este o oportunitate pentru tineri să înveţe pe aceste echipamente şi utilaje. Aici este vorba şi de soft-uri. Elevii vor învăţa nu numai să opereze aceste utilaje, dar şi să ofere diagnoze, să intervină. Vor fi adevăraţi specialişti în domeniu”, spune Lucian Trufin, primarul din Vlăsineşti. Cei mai buni elevi vor fi angajaţi la aceste firme din judeţ sau chiar din ţară şi de peste hotare.

  Şi marile firme agricole caută specialişti de genul celor pregătiţi la Vlăsineşti.

  Societăţile de acest gen au mare nevoie de oameni bine pregătiţi, de specialişti. Cei care sunt acum, în majoritate sunt oameni trecuţi de 70 de ani, învăţaţi pe vremea lui Ceauşescu. Sunt firme care nu au niciun specialist. Şi sunt la mare căutare şi bine plătiţi. Când am făcut demersurile pentru înfiinţarea acestei şcoli, care nu au fost uşoare şi care au ţinut şi de noroc, ne-am gândit că este o oportunitate pentru tinerii din mediul rural. Este o meserie căutată şi bine plătită, într-un judeţ eminamente agricol. Era ciudat ca, într-o zonă agricolă, să lipsească tinerii specialişti în mecanizare agricolă”, mai spune primarul Trufin. Şi şefii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean susţin că vor să reînvie învăţământul profesional la Botoşani, ca o oportunitate mai ales pentru copii nevoiaşi.

  Sursa: Adevarul.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini