Modelul de cerere pentru a solicita sprijinul financiar acordat temporar producătorilor de legume şi fructe
Roxana Dobre -Producătorii agricoli pot cere noi sume de bani care vin ca ajutor din partea Comisiei Europene! De astăzi, fermierii pot depune cererile prin care se acordă un sprijin financiar temporar producătorilor de legume şi fructe, care sunt de acord să retragă de pe piaţă anumite cantităţi, în vederea redistribuirii gratuite a acestora!
Ordinul de ministrul privind sprijinul financiar acordat temporar producătorilor din sectorul fructelor și legumelor a apărut astăzi în Monitorul Oficial astfel că fermierii pot depune cereri. Cantitatea maximă de produse repartizată României este de 3000 tone împărțite pentru următoarele produse destinate consumului în stare proaspătă: 1500 de tone pentru tomate, castraveți, inclusiv cornișon, morcovi, varza albă și varză roșie, ardei gras, conopidă, broccoli, ciuperci din genul Agaricus și 1500 de tone pentru mere, pere, prune, fructe de tip baca, struguri de masa proaspeți, piersici și nectarine.
Atenție! La propunerea Organizatiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totală repartizata fiecărui sector, respectiv legume/fructe. Beneficiari sunt organizațiile de producători din sectorul fructe și legume și producători de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizații de producători!
Termenul limită de solicitare a retragerilor de pe piață este 15 septembrie 2016 pentru legume și 15 octombrie 2016 pentru fructe. În situația în care până la data de 15 octombrie 2016 nu s-au solicitat cantitățile stabilite, pentru cantitatea rămasă disponibilă pot fi depuse cereri de către orice beneficiar, până la atingerea plafonului de 3000 de tone.
De specificat că cererile se depun la centrele județene ale APIA după finalizare operațiunilor de către fiecare solicitant dar nu mai târziu de 30 de zile lucrătoare de la stoparea măsurii. Cererea de plată trebuie să fie însoțită de: certificat de conformitate eliberat de inspectori prin structurile cu atribuții în inspecții tehnice ale MADR, documente justificative care să motiveze cuantumul solicitat al ajutorului, după caz și adeverință de la instituția bancară unde a fost deschid contul unde se solicită să fie efectuată plata.
Agrointeligența vă pune la dispoziție modelul de cerere care trebuie depusă la APIA, așa cum apare în Monitorul Oficial: