• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Metode de înmulțire la mur și zmeur. Patru soluții verificate

  Roxana Dobre -

  Când vine vorba despre înmulțirea zmeurului sau a murului cu siguranță avem o mulțime de metode din care putem alege în funcție de ușurința sau complexitatea lor de executare. Murul sau zmeurul se pot înmulți prin marcote, drajoni, butaşi de rădăcină, butaşi de tulpină, butași verzi. 

  ÎNMULȚIREA PRIN MARCOTE 

  Înmulţirea prin marcote este caracteristică mai multor specii de mur  și zmeur. Pocedura este simplă:  în septembrie, alegeți o ramură viguroasă, aplecați-o la pământ, fără să o rupeți, și îngropați o porțiune din ea în pământ, într-o gaură de aproximativ 4-8 cm. Acoperiți cu pământ și nivelați. Udați bine dacă mediul este foarte secetos.

  Lăstarul va prinde rădăcini în câteva luni și poate fi scos pentru a fi plantat în locul final în primăvara anului următor când  vârfurile înrădăcinate se scot cu cazmaua sau sapa cu o porţiune de tulpină de 30-40 cm (FOTO). Se obţine material săditor cu un sistem radicular foarte bogat, care se poate planta.

   

  Foto: www.pepinieramoara.ro
  Foto: www.pepinieramoara.ro

  ÎNMULȚIREA PRIN DRAJONI

  Înmulţirea prin drajoni. Spre deosebire de zmeur, murul are capacitate redusă de drajonare. Numărul soiurilor care drajonează este mic. Drajonii se recoltează toamna sau primăvăra foarte timpuriu din plantaţiile de producţie sau din plantaţiile specializate. Materialul rezultat se fasonează şi se stratifica în nisip umed, în pachete de câte 10-20 plante.

  ÎNMULȚIREA PRIN BUTAȘI DE RĂDĂCINĂ

  Rădăcinile destinate obţinerii de butaşi se scot toamna cu cazmaua sau cu plugul. Rădăcinile mai groase de 4 mm se fasonează sub formă de butaşi cu lungimea de 10 cm, se leagă în pachete şi se stratifică în nisip umed. Butaşii se plantează primăvăra în spaţii protejate, în ghiveci sau lădiţe, într-un amestec de turbă şi nisip în proporţii egale sau chiar în câmp direct.

  Pentru plantarea în câmp se deschid rigole cu adâncimea de 6-8 cm, distanţate la un metru între ele, în care se aşează butaşii de rădăcina în poziţie oblică, câte 10-12 la un metru liniar. Peste butaşi se pune un strat subţire de mraniţa după care se acoperă cu pământ. După 20-25 zile de la plantare apar primii lăstari. Pe parcursul perioadei de vegetaţie, se aplică lucrările obişnuite de întreţinere.

  ÎNMULȚIREA PRIN BUTAȘI VERZI

  Înmulţirea prin butaşi verzi, se face în prima jumătate a lunii iunie şi necesită spaţii protejate (sere, răsadniţe, solari) pentru înrădăcinare. Butaşii verzi se obţin prin tăierea vârfurilor de creştere. Lungimea unui butaş trebuie se fie de 6-7 cm, recoltarea, păstrarea şi manipularea lui să se facă cu mare atenţie pentru a nu-şi pierde turgescenta. După ce se îndepărtează toate frunzele cu excepţia celei din vârf, se plantează la adâncimea de 2-3 cm şi la distanţa de 8/4 cm, revenind la mp în jur de 300 butaşi.

  Ca substrat de înrădăcinare se foloseşte turba, nisipul, perlitul, singure sau în amestec. Se va avea grijă ca după plantare să se asigure o umiditate atmosferică ridicată (95-98%), iar după apariţia rădăcinilor se reduce treptat umiditatea atmosferică. După ce lăstarii au ajuns la 15-20 cm, plantele se călesc 2-3 săptămâni după care se scot în aer liber până toamna.

  Sursă selectivă: www.pepinieramoara.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă