• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dumitru Andreșoi își extinde puternic ferma vegetală. A ajuns la 16.000 de hectare și a investit 1,8 milioane de euro în utilaje și inputuri agricole

    agrointeligenta.ro -

    A câștigat pariul cu zootehnia și acum ”se ia la trântă” și cu vegetalul, acolo unde cea mai importantă investiție pe care trebuie să o faci este cea în terenul agricol. Urmează apoi utilajele și tehnologia de cultivare, însă atunci când CV-ul te recomandă ca fiind unul dintre cei mai mari fermieri din România, este musai să nu faci nici o economie pentru a ajunge unde ți-ai propus. Vorbim despre Dumitru Andreșoi, cunoscut ca fiind cel mai mare crescător de ovine din România-  specialiștii spun chiar din Europa, și care în ultima perioadă și-a îndreptat atenția către ferma vegetală pe care a extins-o cu ajutorul familiei. De altfel, Dumitru Andreșoi și-a propus ca o parte din afacerile sale să fie ”dirijate” cu ajutorul celor dragi – pentru început soția și una dintre fiice.

    dumitru-andresoi

    ”Efectivele de oi le-am menținut aproximativ la același nivel ca în ultimii doi ani. Poate să mai fi crescut cel mult cu 2. 000. Aș spune că efectivele noastre numără în jur de 45.000 de capete”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Dumitru Andreșoi, ocupantul locului 1 în topul autohton al crescătorilor de ovine. Ca să înțelegem dimensiunea afacerii sale, precizăm că următorul clasat la nivel național are undeva între 7.000 și 10.000 de exemplare.

    Din cele 45.000 de ovine îngrijite de Dumitru Andreșoi, 25.000 sunt mame. Anual, acestea dau naștere la 25.000 de miei, dintre care 30% sunt ținuți în ferme și 70% sunt exportați. Animalele le are împărțite în turme de câte 1.500 de animale, răspândite pe munți din 8-9 județe ale României.

    Dumitru Andreșoi a investit în ultimii ani masiv în construirea de la zero sau amenajarea de adăposturi de mare capacitate pentru efectivele sale de oi: ”Avem o capacitate de 60.000 capete. Urmează să le populăm începând cu săptămâna viitoare. La acest moment noi le-avem afară pe mamele lor. Acum i-am înțărcat pe miei și urmează să-i băgăm în adăposturi. Ca pondere eu voi rămâne undeva la 25.000 de capete de oi mame. Voi încerca să mă opresc la acest prag cu oile mame, fiindcă mai sus devine nerentabil și o să încerc să cresc ponderea pe stabulație. Să intru pe oi de carne pe stabulație. Și afară să țin 25.000 de oi. În ce privește tineretul mic, o să vând 200.000 de miei pe an, îngrășați în patru serii”.

    Dacă efectivele de oi mamă se mențin constante de 3 ani încoace, nu același lucru se poate spune despre apetitul lui Dumitru Andreșoi pentru achizițiile de parcele agricole: ”Terenuri am luat. Am mai crescut față de anul 2015 cu încă 3.000 ha, dintre care 1.500 ha în proprietate, restul în arendă. Avem 16.000 de hectare (inclusiv pășuni -n.r), din care în proprietate jumătate, disparate pe raza a 8-9 județe”.

    Deși rămâne stâlpul fermelor, anul 2016 e unul în care Dumitru Andreșoi face, în premieră, un pas în lateral, lăsând un pic din frâiele afacerilor sale și către noua generație: ”În ultimul an am intrat și pe agricultură. În primăvară am luat o fermă cu terenuri, axată pe cultura mare, în lunca Mureșului, în zona Orăștie-Deva, în lunca Mureșului. Am utilajele mele. Am cumpărat tot. Lucrez cu John Deere, luate de la IPSO. Săptămâna viitoare trebuie să-mi sosească ultima tranșă de utilaje, în valoare de 500.000 euro. Per total, în ferma vegetală am băgat din primăvară până acum în jur de 1,8 milioane euro în achiziția firmei, înființarea culturii și utilaje. Ferma specializată pe cultură mare este a fiicei mele mijlocii. Iar soția, la rândul ei, exploatează o altă fermă. Iar în spatele lor sunt eu, să le ajut. În prezent eu și familia mea lucrăm vreo 2.400 ha, însă creștem. Vrem să ajungem undeva înspre 10.000 ha pe care să facem agricultură propriu-zis. Am gândit ca producția să fie folosită preponderent pentru hrana animalelor, iar ce rămâne să vindem. Nu știm deocamdată cât din producție va fi de vânzare, fiind de-abia e primul an. În 2 ani de zile eu o să am toate terenurile arabile lucrate. Acum am început să le comasăm. Puteam să le lucrez și înainte, dar nu erau comasate și nu am vrut. Acum oferim la arendă 1.000 kg/ha și oamenii vin în număr mare înspre noi, în contextul în care restul arendașilor oferă 500-600 kg/ha”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!