• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum puteți planta trandafirul din buchetul preferat

    Gabriela Gimbășanu -

    Plantarea unui trandafir primit într-un buchet de flori nu este imposibilă deși este ceva mai dificil de realizat deoarece, de cele mai multe ori, acesta este crescut în medii controlate, focalizându-și energia pe înflorire.  Dar dacă primiți un buchet de trandafiri care vă impresionează puteți să plantați rozele preferate chiar în propria grădină!

    Ce ar fi dacă ați încerca să plantați un trandafir tăiat dintr-un buchet de flori? Încă din start trebuie să știți că mai există dilema altoirii așadar nu aveți nicio garanție că trandafirul se va dezvolta, chiar dacă prinde rădăcini. Dar, sigur, nu aveți nimic de pierdut dacă încercați.

    De fapt, trandafirii se înrădăcinează ușor. Totuși, majoritatea sunt altoiți pe rizomii altor trandafiri, pentru putere, rezistență la boli sau rezistență generală și chiar dacă primiți ceva asemănător cu trandafirul-părinte de unde ați luat butașul, poate să nu dețină acea rezistență necesară.

    Iată de ce aveți nevoie:

    -Trandafiri tăiați;

    -Hormoni de înrădăcinare (disponibili în majoritatea magazinelor cu raioane de grădinărit);

    -Container cu nisip sau amestec cu pământ puțin;

    -Sac de plastic (pentru a acoperi containerul);

    -Apă. 

    Cum să plantați trandafirul?

    Înlăturați floarea și lăsați o porțiune de 30 cm de tulpină! Trebuie să respectați acest pas deoarece floarea utilizează întreaga energie a plantei iar dacă vreți să o încurajați să prindă rădăcini, va trebui să îi reorientați energia către rădăcină.

    Tija florară se taie la o lungime de aproximativ 2,5 cm. Imediat după ce ați tăiat floarea se lasă tija la înmuiat în apă, timp de cel puțin 12 ore, dar nu mai mult de 24 de ore. Această perioadă este necesară tocmai pentru a asigura o prindere mai rapidă a rădăcinilor. Apa în care se lasă tija la înmuiat ar fi bine să fie apă de ploaie sau din altă sursă, nu de la robinet pentru că are un conținut ridicat de clor și înrădăcinarea se va face cu mare dificultate.

    Scoateți tijele din apă și înlăturați toate frunzele! În afară de cele două de deasupra, din același motiv pentru care au fost tăiate și florile, tocmai pentru că consumă prea mult din energia plantei. Totuși, vrem ca ramura să continue fotosinteza și să se hrănească până când se formează noile rădăcini. Acesta este motivul pentru care trebuie să rămână câteva frunze pe tijă. O ramură trebuie să conțină 3-5 frunze întregi.

    Faceți o tăietură proaspătă la capătul de jos al tulpinii, chiar sub nod! Folosiți cuțitul ca să împărțiți tulpina de jos în patru bucăți. Sunt specialiști care recomandă inclusiv lovirea tijei cu un ciocan mic în partea de jos pentru a permite ca rădăcinile să iasă și să pătrundă mai repdede în sol. Totuși această operațiune poate fi destul de riscantă, tocmai de aceea este mult mai sigur să folosiți un cuțit ascuțit sau vârful de lamă a unui cater.

    Folosiți hormoni de înrădăcinare! Hormonii de înrădăcinare stimulează planta să-și dezvolte noi rădăcini, fiind absolut necesari. Chiar dacă sunteți împotriva ultilizării de substanțe chimice, în cazul înmulțirii trandafirilor din tijele florale nu aveți nicio șansă să reușiți fără hormonii de înrădăcinare. Un astfel de produs se găsește la toate magazinele de specialitate și prețul nu este unul piperat.

    Pentru a folosi un astfel de hormon, umeziți ușor vârfurile bucăților împărțite de la tulpină și apoi cufundați-le în hormonul respectiv. Eliminați orice exces, iar după acest pas tija este gata pentru plantare.

    Plantați tulpina în nisip sau într-un amestec format din turbă, nisip, perlit și compost! Înainte de toate, faceți o groapă în recipient și introduceți tulpina, având grijă să nu risipiți hormonul de înrădăcinare. În general, în funcție de dimensiunea recipientului puteți alege să puneți 3-4 tije de trandafiri, având grijă ca fiecare să aibă suficient spațiu pentru a forma rădăcini. Imediat după fixarea tijelor este recomandat să udați suficient de bine pământul pentru a avea suficientă umiditate. Este bine ca vasul folosit la plantat să aibă făcute câteva găuri pe fund, pentru se elimina surplusul de apă. Atenție și la cantitatea de apă, pentru că un substrat prea umed ar putea duce la putrezirea rădăcinilor aflate în proces de formare.

    Acoperiți planta tăiată și vasul cu un sac, o folie de plastic sau cu o cupolă din plastic rezultată în urma tăierii unei sticle pe jumătate și mențineți solul umed. În cazul în care utilizați folie este indicat să puneți un țăruș înalt pentru a ține plasticul departe de frunze. Dacă atingeți totuși frunzele, acestea rămân ude și pot muri. Din aceeași cauză, asigurați-vă că aerul poate ieși de sub bucata de plastic, pentru că altfel, tulpina va putrezi.

    Mențineți solul umed și poziționați vasul într-o zonă din casă unde se poate bucura întreaga zi de razele soarelui!Începeți să verificați după câteva săptămâni pentru a vedea dacă s-au format rădăcinile, trăgând încet de tulpina. Dacă apare o rezistență înseamnă că rădăcinile au început să se formeze și să se fixeze în sol. După aproximativ șase săptămâni încep să-și facă apariția primele rădăcini. În această etapă este important să mențineți solul umed și să taiați din când în când tija dacă începe să se dezvolte mult prea tare.

    În general, de la plantare și până când tijele de trandafiri sunt gata de plantat durează cam patru luni, destul de mult, dar având în vedere că se apropie sezonul rece și nu prea se mai poate face mare lucru în grădină aveți suficient timp la dispoziție pentru a urmări cum trandafirul prinde rădăcini. Pentru plantare este important să alegeți un sol bun, bogat în elemente nutritive situat într-o zonă în care se poate bucura dimineața de soare. În cazul în care nu aveți în grădină un astfel sol bogat, puteți improviza o mică ”insuliță” pentru trandafiri și puteți îmbogății solul prin adăugarea de compost sau alte surse nutritive.

    Surse selective: www.decostyle.mayra.ro,


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!