Apelul fermierilor din LAPAR pentru parlamentari: Adoptați Legea bonurilor valorice pentru motorină!
Gabriela Gimbășanu -Pe lângă faptul că au de depus dosare întregi de documente justificatoare la APIA, subvențiile fermierilor sunt plătite mereu cu întârziere. Este motivul pentru care Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR a luat decizia de a se implica pentru a schimba legislația acolo reglmentările europene nu interzic o altă abordare a sprijinului, așa cum este cazul subvenției pentru motorină.
Bonuri valorice în locul subvenției la motorină! Încă de la început anului Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a făcut toate demersurile necesare în așa fel încât să schimbe modalitatea de rambursare a diferenței de acciză către fermieri. Această decizie a venit ca urmare a deselor întârzieri pe care le înregistrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în plata subvențiilor. Nici anul acesta nu a fost o excepție, în timp ce calendaristic suntem în trimestrul IV, agricultorii nu și-au încasat subvenția la motorină aferentă trimestrului II.
Propunerea LAPAR de a schimba această subvenție în forma unor bonuri valorice care să fie acordate la începutul anului ar rezolva mare parte din problemele fermierilor, dar ar ușura mult și munca celor de la agenție, care sunt responsabili de achitarea subvențiilor cuvenite producătorilor agricoli. Propunerea legislativă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură, pe baza bonurilor valorice se află pe masa Comisia pentru Buget, Finanțe, Activitate Bancară și Piață de Capital din Senatului, după ce în data de 27 septembrie a primit aviz favorabil la Comisia de Agricultură, Silvicultură și Dezvoltare Rurală din Senat.
”Propunerea noastră a trecut de la comisia de avizare din Senat, acum se află la comisia de Buget-Finanțe. Sper să găsim înțelegere acolo și după care va urma traseul bine știut până la votul final. Așteptăm cu mare nerăbdare această măsură care dacă s-ar lua ar fi o mare gură de oxigen dată fermierilor. Sper ca și parlamentari sunt conștienți de necesitatea acestei propuneri și sper ca într-un timp foarte scurt să avem aviz pozitiv. Sperăm ca până începe campania electorală să fie votată această propunere”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Bonurile vor fi înmânate fermierilor la început de an
Tocmai pentru a înlătura orice suspiciune, liderul fermierilor din LAPAR, LAurențiu Baciu, a ținut să puncteze faptul că măsura nu are nici o legătură cu alegerile, fiind mai mult o modalitate prin care se poate ușura și scurta procesul în ceea ce privește decontarea diferenței de acciză la motorină.
”Noi încă nu am primit banii pe trimestrul II, procedeul este de lungă durată și subvenția la motorină ajunge regulat cu întârziere și pentru acest motiv am venit cu această propunere pentru a ușura această plată a accizei. Vorbim despre niște bonuri valorice care se vor înmâna fermierilor la începutul anului după evidența pe care o are APIA în ceea ce privește numărul de hectare lucrate, iar consumul este deja stabilit. Este foarte ușor, îi dai fermierului acele cupoane și când se prezintă să-și cumpere motorina plătește numai diferența, acciza va fi plătită de aceste bonuri”, ne-a mai spus fermierul.
”Probabil luna octombrie va fi una de foc. Așteptăm să vedem ce se întâmplă cu această propunere, ce decizie se mai ia cu privire la legea vânzării terenurilor și care sunt modificările care se vor face pe Ordinul nr.619/2015, privind acordarea subvențiilor”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Vă reamintim că suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2016 a fost actualizată la valoarea de 647.248.803 de lei (circa 147 de milioane de euro) și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2016.
Ajutorul de stat constă în rambursarea diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărui valoare unitară este determinată potrivit prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,7975lei/litru.