• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Galați, județul unde a fost activat codul roșu de urgență! În mai multe localităţi a început evacuarea populaţiei din calea puhoaielor

    Roxana Dobre -

    Inundațiile din ultimele zile au măturat tot ce le-a stat în cale într-un județ din România! Ploile torenţiale din cursul nopţii de marţi spre miercuri nu au rămas fără urmări și au cauzat pagube însemnate în gospodăriile din judeţul Galaţi. Faptul că într-un interval relativ scurt au căzut, pe alocuri, peste 70 de litri de apă pe metrul pătrat (în condiţiile în care solul era deja saturat de umiditate de la ploile din ultimele zile), a dat peste cap sistemul de drenare din preajma şi din interiorul localităţilor.

    Ca urmare, în mai multe localităţi din partea centrală a judeţului s-au format torenţi care au intrat în gospodării şi au inundat beciurile şi locuinţele din părţile mai joase ale satelor. Deşi încă nu au fost furnizate informaţii oficiale (autorităţile spun că de-abia se adună datele şi că, oricum, situaţia este într-o permanentă dinamică, dat fiind că ploaia continuă), sunt probleme la Cudalbi, Valea Mărului, Costache Negri şi Pechea.

    Situaţia din judeţul Galaţi pare să se agraveze de la minut la minut. Deja în comunele Pechea, Costache Negri şi Slobozia Conachi au fost pornite alarmele pentru evacuarea populaţiei din zonele limitrofe cursurilor de apă. Mai multe râuri din partea centrală a judeţului s-au revărsat peste maluri, iar viitura (care are peste trei-patru metri înălţime, depăşind digurile de apărare, se apropie vertiginos de amintitele localităţi.

    Din fotografii se vede clar că inclusiv culturile agricole au fost inundate în totalitate:

    Foto: www.adevarul.ro
    Foto: www.adevarul.ro


    Virgil Doca, primarul comunei Valea Mărului a anunţat că drumul dintre localităţile Mândreşti şi Smulţi a fost acoperit de ape şi este închis. Toate cele trei poduri de pe amintitul drum judeţean a fost depăşite de apele revărsate. Primarul a mai anunţat că a luat măsura închiderii şcolilor din Valea Mărului „ca măsură de precauţie”, având în vedere că toate gârlele din zonă sunt aproape ieşite din matcă, iar apa bălteşte în foarte multe locuri. Acelaşi edil a anunţat că la Costache Negri sunt şi case inundate, nu doar curţi.

    Viitura de pe pârâul Suhurlui a afectat deja, destul de grav, comuna Pechea. Pârâul a ieşit din matcă şi a inundat părţile joase ale localităţii. În centru, în apropiere de podul de peste pârâu, drumul judeţean a fost acoperit de un strat de o jumătate de metru de apă, motiv pentru care a fost închis. Apa în pătruns şi în câteva zeci de gospodării din localitate, pagubele nefiind deocamdată evaluate. Mai multe râuri din partea centrală a judeţului s-au revărsat peste maluri. probleme sunt şi la Costache Negri, la Slobozia Conachi şi la Cudalbi. La Valea Mărului şi Mândreşti, potrivit spuselor primarului Virgil Doca, vârful de viitură a trecut, iar nivelul pârâurilor a început să scadă.

    Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat, miercuri, că în județul Galați a fost activat codul roșu de urgență, 510 persoane fiind evacuate preventiv din trei localități afectate de inundații.

    Pentru persoanele evacuate există, potrivit acestuia, posibilitatea de cazare temporară.

    „Situația la acest moment este mai delicată în județul Galați, unde sunt mai multe localități afectate și care se află sub cod roșu (meteorologic — n.r.). Am decurs la activarea grupei operative pe plan național a IGSU care funcționează în cadrul Centrului Național de Coordonare la minister, împreună cu colegii de la Departamentul pentru Situații de Urgență, iar la nivelul județelor care sunt afectate și mai ales la nivelul județului Galați sunt activate grupele operative. La Galați a fost crescut nivelul de alertă al ISU Galați la cod roșu, adică sunt chemați aproape toți cei care lucrează în cadrul inspectoratului pe linie operativă să asigure intervenția și, în același timp, Comitetul pentru Situații de Urgență Județean și comitetele locale sunt activate”, a declarat Raed Arafat.

    Potrivit acestuia, în prezent, au fost trimise forțe de sprijin către zonele din Galați: motopompe cu capacitatea de zece mii și trei mii de litri pe minut, ce urmează să ajungă în ariile afectate cu unitatea specială de intervenție a IGSU de la Ciolpani și cu echipe de la Călărași și de la Ialomița.

    Cod portocaliu până la orele 18.00

    Județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galați se află până în această seară, la orele 18.00, sub avertizare meteo de cod portocaliu. Potrivit meteorologilor, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

    Surse: www.adevarul.ro, Agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte