• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA 2016. Ministrul Agriculturii: ”Pe schemele de sprijin cuplat, sumele ar putea fi la jumătate față de plățile pe 2015”

    Roxana Dobre -

    Cerere dublă pentru sprijinul cuplat! Subvențiile mari din campania 2015 i-a determinat pe fermieri să ceară în număr mare această formă de sprijin pentru anul în curs. Numărul mare de producători agricoli ar putea atrage însă și înjumătățirea cuantumurilor, după cum afirmă ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro!

    ”Pentru că fermierii au văzut sumele acestea foarte mari putem spune că înscrierile sunt cel puțin duble pentru sprijinul cuplat. Deci teoretic suma se reduce la jumătate. Spre exemplu dacă am avut 1.220 de euro pe cap de vacă de carne probabil că anul acesta nu vom depăși undeva la 600-700 de euro pe cap de animal. Știți că anul acesta și la vaca de lapte, după recalculare, ne-am dus la aproape 1.000 de euro pe cap de animal. Sigur că avem și Ajutorul Național de Tranziție (ANT) unde la vaci a fost de circa 500 de lei ceea ce înseamnă că și pentru această plată vom avea undeva la 500-600 de lei, probabil, după evaluările mele și după datele pe care le am până acum. Dar oricum, crescătorii de animale din România, au cea mai mare subvenție din Uniunea Europeană. Deci, comisarul Phil Hogan,  acum un an, când eram în luna octombrie la Luxembourg unde a avut loc Consiliul de Miniștri, mi-a zis că România are cea mai mare subvenție pe cap de vacă de lapte adică 250 de euro cum se cunoștea cuantumul atunci. Vă imaginați acum când a zis că am dat de fapt 1.000!”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro ministrul agriculturii.

    Afirmațiile ministrului sunt confirmate, cel puțin în cazul crescătorilor de animale, de o situația de cererilor depuse în campania 2016, pusă la dispoziție de APIA la cererea Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Iată câți fermieri au cerut sprijin cuplat pentru acest an:

    SCZ_TC11 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ vaca din rasă de carne: 601 fermieri

    SCZ_TC12 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ taur din rasă de carne: 149 fermieri

    SCZ_TC21 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ tineret mascul din rasă de carne: 225 fermieri

    SCZ_TC22 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ tineret femel din rasă de carne: 359 fermieri

    SCZ_TC31 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ vaci metișe cu rase de carne: 427 fermieri

    SCZ_TC32 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ tineret mascul metiș cu rase de carne: 178 de fermieri

    SCZ_TC33 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ tineret femel metiș cu rase de carne: 283 de fermieri

    La un calcul simplu rezultă că 2.222 de fermieri au cerut sprijinul cuplat zootehnic pentru campania 2016. Vă reamintim că în campania trecută numărul celor care au rămas la plată a fost de 250 de fermieri pentru întreaga țară, deci cererea a crescut de aproape 10 ori.

    În privința cererilor pentru vacile de lapte, diferența nu este așa de mare. Astfel, dacă în 2015 au rămas la plată 3.598 de fermieri, pentru anul acesta au cerut sprijin 4.605.

    De precizat însă că suma finală de plată se calculează în funcție de efectivele eligibile și nu se numărul de fermieri!

    În aceeași ordine de idei, Achim Irimescu spune că nu se pune problema ca fermierii să fie nevoiți însă să dea banii înapoi. ”Există acest risc dacă nu suntem capabili să găsim argumente foarte bune. Tocmai de aceea am și declarat acest lucru recent, ca să vadă fermierii că noi am făcut eforturi foarte mari în acest sens, ca să nu se ajungă niciodată la vreun risc pentru fermieri. De aceasta este ideea de bază!”, a mai subliniat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte