• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consilier prezidenţial pe agricultură, Adrian Rădulescu are o deviză: ”Cine nu riscă, nu câştigă!”

    agrointeligenta.ro -

    Adrian Rădulescu figurează în Top 50 fermieri de succes din România cu o avere estimată la 10-12 milioane de euro şi a fost numit, de curând, consilier prezidenţial pe probleme de agricultură. Fermierul este unul dintre pionierii agriculturii de la noi, iar acesta poate preda oricând o lecţie de viaţă oricărui afacerist tânăr.

    Rădulescu, printre cele mai apreciate personalităţi din agricultură, a vorbit cu jurnaliştii cancan.ro despre cum a început să facă afaceri, dar şi despre cum şi-a lăsat munca de-o viaţă pe mâna flăcăilor săi. “Primii bani i-am câştigat când eram elev la şcoala profesională şi în vacante, fie lucram la CAP sau vindeam fructe în piaţă, pentru că părinţii mei, fiind într-o zonă de deal şi munte, aveau 5.000 de metri pătraţi cultivaţi cu pomi fructiferi, meri, peri, cireşi, vişini şi caişi. Imediat după ce am terminat şcoala generală, am făcut doi ani de şcoala profesională. Dintotdeauna am fost atras de agricultură, pe care am învaţat-o de la tatăl meu. Eu de profesie sunt inginer horticultor. De acolo am învăţat să tai pomii, să recoltez, să depozitez şi să vând la piaţă. Recunosc că la început îmi era ruşine să vând fructe în piaţă, după aia cand am văzut că ai bani de buzunar, am zis că sunt senator”, a povestit zâmbind Adrian Rădulescu.

    A terminat facultatea cu nota 10

    Consilierul prezidenţial a mai povestit că a excelat în primele funcţii pe care le-a avut în agricultură. A reuşit să detroneze în rezultate, unii dintre mari titani din acest domeniu.

    “Am avut şansa vieţii, că după absolvirea facultăţii de horticultură de la Bucureşti, pe care am terminat-o cu 10, să fiu şef de fermă la IAS Mogoşoaia. După primii cinci ani am reuşit să depăşesc la IAS marii titani, care nu erau răsturnaţi niciodată în privinţa rezultatelor. Și atunci ca şi acum, când vroiai să scapi de un om, ce ii făceai? Îl promovai”, a declarat Rădulescu pentru cancan.ro.

    Din şef de ferma a fost trimis inginer şi preşedinte la cooperativa Agricola la Buftea. ”Pentru mine, mi se părea că este dezonorant. IAS-urile erau unităţi de elită, iar cooperativele erau cooperative. Dar când am făcut un echilibru între ceea ce aveam profesional şi ceea ce aveam în venituri , am renunţat la a face parte din elita agricultorilor, din cei care lucrează în IAS, şi am acceptat funcţia aceasta. A însemnat dublarea salariului şi să fiu şef de unitate şi de fermă. Atunci am învăţat economia de piaţă”, a mai zis Rădulescu.

    radulescu 2

    Omul de afaceri născut în Mălăieşti, judeţul Prahova, a făcut primul milion de euro în jurul vârstei de 40 de ani. “Nu o să vă vină să credeţi ce vă spun aici, pentru că obişnuit ca la IAS ca pe data de 10 să mă duc să îmi iau salariul, când m-am dus la contabilitate mi s-a spus: vă rugăm de o lună de zile să facem planul de culturi şi să mergem la bancă să luam bani. Și eu am spus ce are una cu alta, e ziua de leafă. Pai la noi nu e ca la IAS, noi suntem privaţi. Dacă nu mergem la bancă, nu avem de salarii. Bun, şi eu cum mă duc acasă fără bani. ”Păi vă dăm un avans”. După care am fost la bancă şi am semnat pentru prima dată un credit de două milioane de lei în 1988, atunci am învăţat ce înseamnă credit, cum se face un dosar de credit, cum să iei nişte bani şi mi-a folosit în 1990. În `90-`91, am fost preşedintele primei asociaţii agricole.”, a mai mărturisit politicianul.

    Și-a făcut prima firmă cu 100 de dolari

    Rădulescu continuă apoi să depene cu intrarea sa în mediul privat. ”Am fost apoi director de IAS `91-`92, iar din `92 împreună cu un coleg, ne-am decis să plecăm în sectorul privat. Cu 100 de dolari ne-am făcut firmă, am luat bani de la Romcereal, unde te duceai cu planul de afaceri şi terenul arendat. Am fost primii arendaşi din ţară pe cod civil, legea arendei am făcut-o în 1994, iar atunci firmele din agricultură erau scutite în primii cinci ani de impozit pe profit. Am avut primul câştig, în 1993, 300.000 de dolari”, a declarat omul de afaceri.

    A ajutat mii de fermieri să se dezvolte

    Milionarul fermier spune că se mândreşte că a ajutat mii de fermieri să se pună pe picioare, iar creditele luate apăsau greu pe umerii săi. “Mulţi ani nu am dormit şi nici acum nu dorm, dar cine nu riscă, nu câştigă. Marea mea satisfacţie este că datorie mie, 5-6.000 de agricultori pe care i-am impins din spate să-şi i-a soarta în propriile mâini, au reuşit. Le-am explicat că mai rău decât să nu aibă nici un ban, nu au ce să facă. Oamenii nu înţeleg astăzi că dacă nu ai după ce să bei apă, nu ai de ce să nu rişti. Am pornit de la 150 de hectare pe care le-am luat de la spitalul de psihiatrie Bălăceanca, şi am ajuns până la 7.000 de hectare, după care am coborât , din cauza  faptului că era foarte greu să luăm credite”, a mai explicat omul de afaceri.
    radulescu

    “Am doi băieţi care se descurcă singuri”

    Mândria sa sunt cei doi băieţi ai sai, care au preluat firma şi se descurcă de minune. Adrian Rădulescu spune că nu i-a ajutat şi nu îi va ajuta să ajungă în funcţii publice. “Cea mai mare satisfacţie este că am doi băieţi, unul de 23 şi altul de 25 de ani, care se descurcă singuri. Pentru mine, faptul că ai mei copii au înţeles şi trăiesc pe picioarele lor, cred că nu exită satisfacţie mai mare când vezi că pot şi nu se mulţumesc cu ce au şi vor mai mult. Am avut satisfacţii, că, spre deosebire de alţii care au ajuns în funcţii publice, nu mi-am luat copiii injectându-i prin vreo instituţie publică să câştige vreun ban. Le-am spus ”veţi ajunge acolo când nu o să mai fiu eu şi dacă meritaţi”. Am avut nişte proiecte cu ei pe fonduri europene, am stat trei ani până au terminat facultatea. ”Apucaţi-vă, vedeţi cum se face, e usor să le fac eu, dar nu le veti pretui”. Când mi-au spus că au terminat cu fondurile şi m-au întrebat ”noi acum ce mai facem?”, acela a fost momentul în care le-am lăsat firma”, a încheiat Adrian Rădulescu.

    Sursa foto: Facebook.com


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!