• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Pregătirea trandafirilor pentru iarnă

  agrointeligenta.ro -

  Pregătirea trandafirilor pentru iarnă și protejarea trandafirilor împotriva înghețului – preocupări ”de sezon” ale tuturor celor cei care fie au roze în grădină, fie au investit într-o plantație cu trandafiri pentru dulceață. În ambele cazuri, lucrările sunt similare și necesită același nivel de atenție.

  Trandafirii au nevoie de îngrijiri speciale, dacă vreți ca plantele să reziste înghețului specific anotimpului rece. Iată ce acțiuni trebuie să faceți pentru a vă proteja trandafirii, în funcție de specie.

  Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: Tunderea tufelor

  După căderea frunzelor specialiștii recomandă o tăiere de ușurare-curățare a tufei. Tăiați toate ramurile la o lungime de aproximativ 50-60 cm. Astfel, evitați ruperea crengilor, altoiului și dislocarea tulpinii din cauza viscolului sau a zăpezii. Tăiați și ramurile moarte, cele bolnave, deteriorate, cele slab dezvoltate și ramurile care cresc spre interiorul tufei. Prin tăierea de curățare veți aerisi tufa și veți înlesni accesul la baza tufelor pentru lucrarea de mușuroire.

  Mușuroirea trandafirilor

  Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: Mușuroirea

  Mușuroirea este o operațiune foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile foarte geroase. În cazul în care iarna este foarte geroasă și lipsește zăpada, atunci mușuroiul va proteja altoiul împotriva înghețului.

  La sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, când se înregistrează temperaturi negative atât ziua cât și noaptea, în funcție de zona în care va aflați, acoperiți altoiul trandafirului cu un mușuroi de pământ pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii. Folosiți un pământ bine mărunțit. Evitați bulgării de pământ. Aceștia formează goluri de aer și nu asigură o protecție eficientă.

  Pentru această operațiune este indicat să faceți un mușuroi de cel puțin 20-25 cm dacă trandafirii se află într-o zonă cu temperaturi moderate sau de cel puțin 30 cm dacă se află în zone mai reci. Pentru mușuroaie folosiți pământ adus din altă parte a grădinii. Nu folosiți pământul din jurul plantei deoarece acesta protejează rădăcinile de ger.

  Dacă zona este cu pericol de îngheț puternic, acoperiți mușuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumeguș. În nici un caz nu este recomandat să acoperiți rozele cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea și trandafirii vor mucegăi. De asemenea, din cauza efectului de seră, zilele însorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor în vegetație, care apoi vor degera. Atenție, nu faceți mușuroaiele prea devreme atunci când afară este încă cald, deoarece există riscul să se formeze sub mușuroi lăstari care vor îngheța peste iarnă.

  Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: Protejarea speciilor urcătoare

  Trandafirii urcători se mușuroiesc la fel ca tufele de trandafiri. Pentru o protejare cât mai bună a crengilor trandafirilor urcători, acestea ar trebui culcate la pământ. Această metodă este recomandată pentru zonele foarte geroase. O metodă mai simplă este să acoperiți crengile cu o pânză de tip AGRIL care să-i protejeze de vântul uscat și ger. Tunderea și curățarea trandafirilor urcători se face doar primăvara, după ce trece pericolul de îngheț.

  Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: Protejarea speciilor tip pomișor

  Când vin înghețurile, acordați o atenție deosebită trandafirilor pomișori li plângători, care sunt altoiți pe trunchi înalt. Altoiul lor este expus, iar riscul de a degera este mare. Pentru a proteja altoiul, înveliți coroana cu un sac pe care îl umpleți cu paie. Sacul trebuie să fie din pânză tip AGRIL. Nu folosiți saci din plastic. Plasticul nu permite aerisirea și astfel coroana trandafirilor va mucegăi. Nu sunt recomandați nici sacii din iută deoarece rețin multă apă și devin foarte grei pentru coroană.

  Această metoda de protecție devine însă ineficientă dacă temperatura scade sub –20°C. O metodă mai bună pentru zonele unde temperaturile scad sub –20°C este să faceți, în jurul pomișorului, pe toată înălțimea sa, un cilindru din plasă pe care să-l umpleți cu frunze sau paie. Păstrați această protecție atâta timp cât există riscul de îngheț. Pentru acest caz tratați frunzele și paiele cu produse împotriva șoarecilor.

  Tăierea trandafirilor toamna

  Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: Eliminarea frunzelor și a uscăturilor

  Înainte de venirea iernii este foarte important să eliminați toate frunzele și uscăturile din jurul trandafirilor și din întreaga grădină pentru a împiedica răspândirea bolilor și a dăunătorilor care pot afecta tufa de trandafir. Frunzele și ramurile uscate sunt un loc forte bun pentru adăpostirea insectelor și supraviețuirea ciupercilor pe timpul iernii.

  Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: Tratamente cu zeamă bordeleză

  Pentru o rezistență sporită pe timpul iernii, tratați trandafirii cu zeamă bordeleză (piatră vânătă – n.r) sau alte fungicide pe bază de cupru. Zeama bordeleză previne bolile ca pătarea roșie, monilioza, bășicarea frunzelor, rapăn, mana, alternarioza, arsura frunzelor, sfâșierea frunzelor. Cuprul conținut de zeamă bordeleză contribuie la buna maturizare (lemnificare) a crengilor trandafirilor. O bună maturizare ajută planta să treacă cu bine de înghețul de peste iarnă. De asemenea, cuprul împiedică infectarea rănilor plantei și ajută la cicatrizarea lor. Zeama bordeleză este acceptată și în agricultura biologică și se aplică pe frunze toamna, atunci când acestea sunt încă verzi.

  Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: Fertilizarea

  Toamna, sub nici o formă nu le mai administrați îngrășăminte trandafirilor. Regula de bază este să nu mai fertilizați rozele cu opt săptămâni înainte de venirea primului îngheț.

  Aplicarea îngrășămintelor cu azot la trandafiri se stopează din luna august. La sfârșitul sezonului, trandafirii au nevoie de hrănire cu potasiu-fosfor, care va întări sistemul radicular al plantei.

  Pregătirea trandafirilor pentru iarnă: Irigarea

  Dacă nu plouă, chiar dacă este frig afară, în zilele mai călduroase, când pământul nu este înghețat, udați bine solul la rădăcina trandafirului. Udați astfel încât solul să fie umed/reavăn la o adâncime de 30 – 40 cm.


  Te-ar mai putea interesa

  Cele mai ieftin sistem de irigare prin picurare. Confecționarea pas cu pas Răsaduri de tomate plantate în ianuarie. Când vom mânca primele roșii românești în acest an Dăunători la răsaduri de legume – semne. Combatere

  Ultimele știri

  Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie Prețul mielului de Paști la o stațiune de stat – 22,03 lei/kg în viu