Piaţa terenurilorŞtiri agricoleStrategii de afaceri

Proprietarii de terenuri care i-au arendat lui Adrian Porumboiu cer rezilierea contractelor

Foto: România, te iubesc! - PRO TV (captură)

Sute de proprietari de teren agricol din zona Moldovei, majoritatea oameni simpli de la țară, cer rezilierea contractelor pe care le-au semnat cu cel care a fost, până recent, cel mai mare latifundiar din regiune – Adrian Porumboiu. Deși este la curent cu situația, fondatorul imperiului Racova spune că nu are soluție la problema proprietarilor care i-au încredințat terenurile întrucât el și-a vândut afacerea, potrivit declarațiilor citate de Adevărul.

Oamenii reclamă că nu şi-au mai primit drepturile cuvenite din anul agricol 2014 – 2015 şi cer rezilierea contractelor de arendă. Printre păgubiţi se află şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, care are de primit arenda pentru doi ani de zile pentru o suprafaţă de 120 de hectare de teren.

comcereal-vaslui
Proprietarii de pământ bat zilnic la poarta Comcereal pentru a-şi cere drepturile

Peste 250 de sesizări s-au înregistrat în ultimele săptămâni la instanţele din Huşi, Vaslui şi Bârlad din partea arendaşilor care cer rezilierea contractelor încheiate cu SC Comcereal SA Vaslui, societate ce a aparţinut până în august 2015 omului de afaceri Adrian Porumboiu.

Situaţia de la Vaslui se regăseşte şi alte judeţe ale Moldovei. Comcereal a exploatat în ultimii ani peste 40.000 de hectare de teren agricol, luat în arendă de la ţărani.

În ultimul an, proprietarii de terenuri şi-au exprimat nemulţumirile faţă de situaţia creată, afirmând că au fost păcăliţi, clauzele contractelor de arendă nefiind respectate, după ce Porumboiu şi-a vândut afacerile.

Potrivit contractelor de arendă, ţăranii ar fi trebuit să primească 20% din recolta realizată sau contravaloarea produselor în bani. În ultimii doi ani nu au primit nici bani, nici produse, deşi terenurile le-au fost exploatate

În momentul în care în judeţ au început intensifice nemulţumirile ţăranilor, Adrian Porumboiu a ieşit în cadrul unei conferinţe de presă şi le-a transmis proprietarilor de terenuri care aşteaptau banii pe arenda de la Comcereal că societatea nu-i mai aparţine. Afaceristul a explicat că a înstrăinat în august anul trecut participaţiunile pe care le avea în domeniul agricol – producţie vegetală şi uleiuri, către compania Trans Oil din Republica Moldova.

Ca urmare a tranzacţiei din luna august a anului trecut, toate drepturile şi obligaţiile societăţii au rămas în sarcina noului proprietar. Sunt neplăcut surprins să aflu că mulţi dintre proprietarii de terenuri, în noile condiţii, nu şi-au primit drepturile ce li se cuveneau prin contract, iar din cauza inerţiei, acest lucru mi se reproşează mie. Acesta este un motiv suficient să vin să le spun că nu mă mai ocup de această afacere şi să le reamintesc faptul că, timp de 18 ani, am avut o colaborare excelentă cu toată lumea. (…) Comcereal a fost o firmă etalon în România şi sunt convins că noul proprietar va dori să menţină renumele firmei”, a declarat la acea vreme Adrian Porumboiu.

SC Comcereal SA Vaslui a făcut parte din Grupul de firme Racova Com Agro Pan administrat de omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu şi a cunoscut gradul maxim de dezvoltare în anul 2011, când avea în arendă aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol din judeţul Vaslui şi alte judeţe ale Moldovei. Ulterior, societatea a traversat o perioadă nefastă din punct de vedere finaciar, acumulând datorii. În anul 2015, creditorii au cerut insolvenţa societăţii agricole, iar pe data de 8 august 2015, firma a fost vândută. Încă de anul trecut, proprietarii de terenuri agricole care au dat în arendă pământul SC Comcereal SA s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit la timp banii. Reporterii ”Adevărul” au contactat telefonic directorul SC Comcereal SA, pentru un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Daca Porumboiu sa inbogatit de la 2 securisti hoti, crezi ca ar trebui sa ne indiganam ? Oricum din ce inteleg eu, cat a condus el afacerile oamenii nu au avut probleme.

  2. Ar trebui verificate legalitatea tuturor actelor de proprietate a noilor proprietari de zeci sute de hectare. Sint nereguli la toata lumea satelor cu pamintul agricol ca si cu padurile
    Responsabili netrasi la raspundere de nimeni sint Primariile din Romania.
    Acestea continua sa gestioneze aceste nereguli ce pun pe drumuri de judecati lume ca sa aiba de lucru si sa jefuiasca proprietarii ce adesea dispar si prin diverse aranjamente ajung in actele celor ce sint la butoane.Am ajuns o tara de lipsa de respect,fata de omul de rind contribuabil ce este jefuit la drumul mare ori de cite ori apare ocazia.

  3. Adrian Porumboiu a fost o mascota pusa sa le mascheze afacerile lui Nucuta (fost Dorector DirectiaAgricola Vaslui) si ale lui Burtea (care aveau si Comcereal Ilfov), doi ofiteri de Securitate care au facut bani multi din afacerea MOTORINA din anii ’90 cu Ion Iliescu. In anul 1998, cei doi ofiteri de Securitate, Nucuta si Burtea, sunt chemati la spitalul SRI pentru investigatii medicale de unde nu se mai intorc. Ambii au fost declarati morti la numai 3 zile de la internare pentru investigatii. Adrian Porumboiu, profitand de situatie si profitand si de faptul ca ambii securisti aveau copiii minori iar sotiile erau in stare de soc, acest Porumboiu a creat Societati Comerciale paralele si incet incet a trecut totul pe acele firme. Cand s-au trezit sotiile si copiii celor doi SRI-sti, Porumboiu avea totul trecut pe numele lui, inclusive hoelul din Vaslui, totul. Asa s-a nascut cel mai mare om de afaceri din Moldova, Adrian Porumboiu.

  4. Dar in momentul vanzarii societatii, nu avea obligatia sa anunte proprietarii tarenurilor ca a instrainat afacerea ? Cine stie, poate ca-i mai bine asa, iar proprietarii isi vor lua pamanturile inapoi si se vor apuca ei de agricultura. Ca doar a sta si a astepta un 20%, nu te face decat echivalentul unui asistat social.

Scrie un comentariu