• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Proprietarii de terenuri care i-au arendat lui Adrian Porumboiu cer rezilierea contractelor

  agrointeligenta.ro -

  Sute de proprietari de teren agricol din zona Moldovei, majoritatea oameni simpli de la țară, cer rezilierea contractelor pe care le-au semnat cu cel care a fost, până recent, cel mai mare latifundiar din regiune – Adrian Porumboiu. Deși este la curent cu situația, fondatorul imperiului Racova spune că nu are soluție la problema proprietarilor care i-au încredințat terenurile întrucât el și-a vândut afacerea, potrivit declarațiilor citate de Adevărul.

  Oamenii reclamă că nu şi-au mai primit drepturile cuvenite din anul agricol 2014 – 2015 şi cer rezilierea contractelor de arendă. Printre păgubiţi se află şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, care are de primit arenda pentru doi ani de zile pentru o suprafaţă de 120 de hectare de teren.

  comcereal-vaslui
  Proprietarii de pământ bat zilnic la poarta Comcereal pentru a-şi cere drepturile

  Peste 250 de sesizări s-au înregistrat în ultimele săptămâni la instanţele din Huşi, Vaslui şi Bârlad din partea arendaşilor care cer rezilierea contractelor încheiate cu SC Comcereal SA Vaslui, societate ce a aparţinut până în august 2015 omului de afaceri Adrian Porumboiu.

  Situaţia de la Vaslui se regăseşte şi alte judeţe ale Moldovei. Comcereal a exploatat în ultimii ani peste 40.000 de hectare de teren agricol, luat în arendă de la ţărani.

  În ultimul an, proprietarii de terenuri şi-au exprimat nemulţumirile faţă de situaţia creată, afirmând că au fost păcăliţi, clauzele contractelor de arendă nefiind respectate, după ce Porumboiu şi-a vândut afacerile.

  Potrivit contractelor de arendă, ţăranii ar fi trebuit să primească 20% din recolta realizată sau contravaloarea produselor în bani. În ultimii doi ani nu au primit nici bani, nici produse, deşi terenurile le-au fost exploatate

  În momentul în care în judeţ au început intensifice nemulţumirile ţăranilor, Adrian Porumboiu a ieşit în cadrul unei conferinţe de presă şi le-a transmis proprietarilor de terenuri care aşteaptau banii pe arenda de la Comcereal că societatea nu-i mai aparţine. Afaceristul a explicat că a înstrăinat în august anul trecut participaţiunile pe care le avea în domeniul agricol – producţie vegetală şi uleiuri, către compania Trans Oil din Republica Moldova.

  Ca urmare a tranzacţiei din luna august a anului trecut, toate drepturile şi obligaţiile societăţii au rămas în sarcina noului proprietar. Sunt neplăcut surprins să aflu că mulţi dintre proprietarii de terenuri, în noile condiţii, nu şi-au primit drepturile ce li se cuveneau prin contract, iar din cauza inerţiei, acest lucru mi se reproşează mie. Acesta este un motiv suficient să vin să le spun că nu mă mai ocup de această afacere şi să le reamintesc faptul că, timp de 18 ani, am avut o colaborare excelentă cu toată lumea. (…) Comcereal a fost o firmă etalon în România şi sunt convins că noul proprietar va dori să menţină renumele firmei”, a declarat la acea vreme Adrian Porumboiu.

  SC Comcereal SA Vaslui a făcut parte din Grupul de firme Racova Com Agro Pan administrat de omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu şi a cunoscut gradul maxim de dezvoltare în anul 2011, când avea în arendă aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol din judeţul Vaslui şi alte judeţe ale Moldovei. Ulterior, societatea a traversat o perioadă nefastă din punct de vedere finaciar, acumulând datorii. În anul 2015, creditorii au cerut insolvenţa societăţii agricole, iar pe data de 8 august 2015, firma a fost vândută. Încă de anul trecut, proprietarii de terenuri agricole care au dat în arendă pământul SC Comcereal SA s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit la timp banii. Reporterii ”Adevărul” au contactat telefonic directorul SC Comcereal SA, pentru un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cele 900 de vaci blocate pe vas în Mediterana s-au întors în Spania și vor fi ucise Apel către parlamentarii de pe “lista rușinii”: Aveți o ultimă șansă, uriașă, să deveniți eroii fermierilor! Nu o ratați! Ioan Suciu, crescător de ovine: Vin arabii în sate să negocieze prețul la miei și oferă 13 lei/kg în viu!

  Ultimele știri

  Europarlamentarul Dan Motreanu: Mecanismul European de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, estimat să intre în vigoare în 2023 Rețeta batoanelor cu miere a ajutat-o pe Liza Mămăligă să facă din stupina familiei un brand Bugetul pe anul 2021 – adoptat în Parlament! Primele subvenții APIA deblocate pentru fermieri!