• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ajutor de minimis pentru crescătorii de porcine. Ce sume sunt alocate

  Roxana Dobre -

  UN NOU AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI! Producătorii agricoli sunt cu ochii pe conturi pentru subvențiile de la agenția de plăți dar ministerul Agriculturii pregătește un nou sprijin pentru fermieri. Mai exact, este vorba despre crescătorii de porcine pentru care va aloca un ajutor de minimis iar proiectul se află momentan în dezbatere publică! 

  13.150.000 lei este suma pe care Ministerul Agriculturii o alocă pentru acest ajutor de minimis şi se asigură de la bugetul de stat. Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor din domeniul zootehnic care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, pentru achiziționarea de animale de reproducție din rase pure și/sau hibride din specia porcine, în vederea ameliorării valorii genetice a şeptelului de animale.

  Ajutor de minimis pentru porcine: cine poate primi banii

  Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt întreprinderile/întreprinderile unice, respectiv:

  -Crescători de porcine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;

  -Crescători de porcine, persoane fizice care deţin atestat de producător emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare;

  -Crescători de porcine, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii.

  Atenție! Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis privind achiziționarea de animale de reproducție din rase pure și/sau hibride din specia porcine, beneficiarii trebuie să deţină exploatații de porcine înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

  Pentru obținerea ajutorului de minimis beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:

  -Să dețină exploatații de porcine înregistrate/autorizate sanitar veterinar, identificate şi înregistrate în RNE, până la data depunerii cererii;

  -Se obligă prin angajament scris să menţină în exploatație animalele de reproducție din rase pure și/sau hibride din specia porcine, achiziționate, pe o perioadă de minimum 3 ani, începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat;

  -Să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările și completările ulterioare.

  -În cazul achiziționării de vieruși, să dețină un efectiv minim de 10 capete scroafe de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița sau de 50 capete scroafe de reproducție din rase pure sau hibride.

  Cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor, este de:

  -Maximum 3.000 lei/cap vieruș din rasă pură și/sau hibrid, achiziționat în baza prevederilor prezentei hotărâri;

  -Maximum 1.100 lei/cap scrofiță din rasă pură, achiziționată în baza prevederilor prezentei hotărâri;

  -Maximum 600 lei/cap scrofiță hibridă, achiziționată în baza prevederilor prezentei hotărâri.

  Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. În cazul nerespectării acestor prevederi beneficiarii schemei de minimis sunt obligaţi la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă penalităţi şi dobânzi, de la data încasării acestuia, cu respectarea prevederilor legale.

  Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor începând cu data de 12 decembrie 2016.


  Te-ar mai putea interesa

  Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”