Soluții pentru grădinăViaţa la ţară

Păstrarea mușcatelor peste iarnă – sfaturi esențiale

Păstrarea mușcatelor peste iarnă este una dintre marile probleme ale celor care iubesc aceste flori – foarte rezistente, de altfel.  Este știut faptul că mușcatele au câteva nevoi specifice pe timpul sezonului rece, iar dacă se respectă o serie de reguli, ele vor ”înverzi” din nou în primăvară și vor fi la fel de bogate în flori ca și în anul precedent. 

 

1. Mușcatele se păstrează la temperatura de 10-14°C

La primul semn de răcire severă a vremii, chiar dacă mușcatele sunt, unele dintre ele, încă pline de flori, sacrificați-le florile și puneți ghivecele într-o încăpere luminoasă și cu temperaturi care să nu ajungă la 0°C pentru cele drepte, în timp ce în cazul celor curgătoare temperatura nu trebuie să scadă sub 5°C. De asemenea, în încăperea în care de depozitați mușcatele temperatura nu trebuie să depășească 10 -14°C. De reținut este faptul că temperaturile mai joase la care este supusă mușcata în timpul iernii favorizează înflorirea. Astfel, păstrarea mușcatelor se poate face fie în pivniță, fie într-un garaj bine izolat sau într-o încăpere care nu este încălzită pe timpul iernii.

De precizat este faptul că mușcatele curgătoare sunt mai sensibile decât cele drepte și sub nici o formă acestea nu trebuie depozitate în pivniță. Aceste specii are nevoie de lumină și de un spațiu suficient de aerisit și în timpul iernii.

pastrarea-muscatelor-peste-iarna

2. Tăiați lăstarii verzi

Înainte să le băgați la adăpost este indicat să tăiați lăstarii cu flori sau fără, așa cum se face tăierea din primăvară la vița de vie, numărând cepii și coardele după muguri. Tăiați ramurile florii la 2-4-6 ochi, nu mai mult, în funcție de vigoare. De dorit e să păstrați doar structura puternică, lemnificată, pentru că ramurile firave sau cele verzi, putrezesc sau se usucă peste iarnă. În timp ce tufănicile din care au fost selecționate atâtea soiuri de crizanteme, dau din pământ, mușcatele emit lăstari din ochii dorminzi pe care îi lăsați pe ramurile puternice. Nu aveți nevoie de nimic altceva decât de curajul necesar pentru a fasona mușcatele înainte să le prindă gerul.

3. Nu schimbați pământul și nu îl îmbogățiți cu minerale

Dacă este necesar puteți face această operațiune primăvara când scoateți mușcatele afară. Mușcata hibernează și tocmai de aceea nu are nevoie de elemente nutritive suplimentare pentru a se hrăni. Este importantă să nu aibă posibilitatea de a se dezvolta în timpul iernii, pentru că energia consumată se poate resimți primăvara la înflorire.

4. Peste iarnă, mușcatele se udă de 1-2 ori pe lună

Nu udați mușcatele peste iarnă decât rar, o dată sau de două ori pe lună și nu abundent. Este suficient să menții solul suficient de umed, dar fără a permite băltirea apei. Dacă planta este udată excesiv, poate apărea un tip de parazit la rădăcina plantei, cauzând putrezirea rădăcinii și tulpinii. Mușcata nu rezistă la temperaturi mai mici de 5°C.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

  1. Eu îmi fac plante noi la sfîrșitul lunii august.Ori îi pun la înrădăcinat în apă, ori direct în jardiniere cu 2-3 boabe de grâu la rădăcină . Le duc în casă doar la sfârșitul lunii octombrie, dacă permite timpul le las mai mult în curte.

  2. eu am ff multe muscate , le tin afara pina la sfirsitul lui octombrie ,uneori si inceputul lui noiembrie , daca temperaturile sant maricele noaptea .Cand trebuie sa le bag in casa le tund fara mila chiar daca au flori si frunze din abundenta si las cateva frunze .Camera unde le tin peste iarna este usor incalzita , maxim 10-15 grade daca iarna este mai geroasa , daca este blanda opresc caloriferul de tot , le ud cam odata pe luna iar din februarie deja incep sa dea lastari noi . Muscatele cam doi trei ani merg din butasii vechi , dupa aceea trebuie sa faceti lastari noi si-i puneti in jardiniere cu nisip , butasii vechi se arunca deoarece vor creste niste lujeri lungi goi de frunze , doar cateva in varf si nu vor mai inflori niciodata

    1. BUNA SEARA>>AM FRUT SA INTRU PE FACEBOOKU MIRELA MELANIA>>>MULTUMIM DE SFAT>>AM SI EU MUSCATE >>DAR U PREA INFLORESC>>AM CATEVA>>

  3. Si eu le iubesc mult si de aceea toata iarna sunt inflorite.Dar le voi taia si eu si in primavara cand le voi scoate afara voe fi pline de flori pentru ca le tin pe un hol cu multa lumina.Multumesc pentru sfaturi.

  4. am si imi plac foarte mult muscatele, in schimb sunt in stainatate mai bine zis in spania, aici dupa cu stiti nu e asa frig , eu le tin pe terasa si cred ca le convine ,de aceia sunt inflorite si infloresc in continuare ,, ele imi dau viata

Scrie un comentariu