Locuri de muncăŞtiri agricole

Propunerea lui Emil Dumitru pentru problema forței de muncă: Cei care refuză să muncească să fie tăiați de la ajutorul social!

Ajutoarele sociale acordate de stat îi lasă pe fermieri (și nu numai) fără forță manuală de muncă. Zilierii se găsesc din ce în ce mai greu, încurajați fiind de banii acordați ”pe degeaba” de primării iar legislația dură privind înregistrarea muncitorilor cu ziua este foarte greoaie!

Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, are o propunere interesantă privind munca zilierilor și plata ajutorului social.

Noi trebuie să luăm modelul Ungariei. Acolo, eu firmă privată, merg și cumpăr niște buline pe care le aplic pe un carnet de zilier și trebuie să vedem cum facem cu ajutoarele sociale. Dacă mâine vine cineva la muncă și îl trec în registrul zilierului a doua zi el este tăiat de la ajutorul social. Oricum, acest mecanism așa cum este el reglementat de Legea 416 este unul care încurajează nemunca în mediul rural și ar trebui foarte clar să se afișeze o listă la primărie cu oamenii disponibil în ziua respectivă pentru că la legea zilierilor, astăzi așa cum este, este una foarte greoaie. Dacă nu vor să vină și refuză ei personal ar trebui să le fie tăiat ajutorul social. Noi în România ar trebui să încurajăm munca!”, a declarat Emil Dumitru în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

Liderul Pro Agro este de părere că ajutoarele sociale nu trebuie folosite ca ”armă” electorală și nici să încurajeze nemunca.

Nu vreau să fiu malițios dar în general ajutoarele sociale reprezintă de fapt un bagaj electoral al primarului. Dacă primarul îi spune respectivului, știe că o dată la patru ani este ales, e clar că așa se întâmplă. Eu îmi doresc ca și primăria să câștige din ecuația asta în sensul că eu, privat, să plătesc o sumă către primărie și respectivul să câștige o sumă de bani în ziua în care vine la muncă. Haideți să facem o evaluare și să vedem acele 70 de ore pe care așa-zis le prestează în folosul comunității dacă se văd în comunitatea respectivă. Eu cred că, așa cum este astăzi lege, fără să supăr pe nimeni, este una care încurajează nemunca iar legea zilierilor, care este una greoaie, un registru cu care mă duc lunar să mi-l vizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în condițiile în care ar trebui să cumpăr niște buline le pun pe carnetul respectiv. Dacă vine cu elicopterul cum se întâmplă în Ungaria inspecția muncii și m-a prins că nu am pus bulinele sunt pasibil de anumite sancțiuni drastice. Dar, cel puțin în zona legumicolă sau horticolă unde avem cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi aici este o problemă foarte mare cu forța de muncă cu zilierii”, a mai opinat Emil Dumitru.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


19 comentarii

 1. ei spun ca sunt 3 MILIOANE de fermieri daca fiecare fermier ar avea minim 2 angajati ar rezulta 6 MILIOANE de angajati. eu am vut sa pun problema locurilor de munca in zona rurala dar fermierii sunt injectati toti cu acelasi vaccin . problema este codul muncii si salariul minim pe economie. stabilit un salariu minim decent si un cod al muncii eficient pentru ambele parti si dupa aia controale peste controale in teren nu esti in regula amenda si sanctiuni pana la inchidera activitatii si o sa vedeti atunci cate locuri de munca apar in agricultura MILIOANE.

 2. Fermierii sa plateasca zilierii cu ora sau cu norma,la preturi
  rezonabile,cel putin 3 euro ora de munca.Munca in agricultura se face sub cerul liber in conditii deosebite.Sau fermierii sa faca contract cu primariile pt folosirea celor cu ajutoare sociale apti de munca.Stabilirea programului de munca si plata
  pentru munca prestata.Ministerul muncii sa elaboreze o metodologie pentru angajarea zilierilor.Trebuie sa aiba dreptul la protectie sociala la fel ca toti angajatii.De altfel fermierii au tot felul de drepturi si ajutoare,pe cand zilierii sunt lasati la bunul lor plac.Ar fi bine ca zilierii sa formeze asociatii ale zilierilor,prin care fermierii sa angajeze zilieri,valaoarea orei de munca si conditiile asigurate.Sunt multe de spus despre organizarea agriculturii,
  dimensionarea propietatii funciare a fermelor cat si a nr.de animale.Nu este normal si economic ca un fermier sa detina mii de hectare si mii si mii de animale.Cum este acum o sa avem cateva mii de ferme si populatia rurala o sa devina iobagii lor cum a fost acum cateva sute de ani.Nici americanii nu au ferme de dimensiunea celor de la noi.Nimeni nu vede ca satele s-au golit de tineri care au fost nevoiti sa plece in strainatate.Sindicatele din agricultura se ocupa de drepturile fermierilor arendasi si marii mosieri.Cu parere de rau trebuie sa spun ca Romanii au o somnolenta permanenta.
  Nu se implica de loc sa vada ce fac imbecilii de politicieni cu tara lor.Stau cu mana intinsa ca niste milogi in loc sa lupte pt minima etica si moralitate in administrarea statului.
  Ar trebui sa nu mai stea cu mana intinsa,sa lase comoditatea si lenea ca sa spunem drept si sa impuna reguli echitabile pt toata lumea.Prima regula in agricultura ar trebui sa fie limitarea propietatii funciare minim 50 ha si maxim 200 ha.
  La fel si la detinerea nr. de animale.Asa o sa apara sute de mii de ferme familiale si bunstarea la sate cat si venituri
  rezonabile la bugetul de stat.Avem ca model tarile Europene unde dimensiunea propietatii funciare este facuta prin lege.

  1. Salutari Emil,

   Un subiect fierbinte !

   Este necesara o modificare a legislatiei astfel incat dupa ce angajatorul merge la ITM cu acel registru al zilierului ,angajatului (asistatului)sa-i fie redusa indemnizatia primita de la stat cu un anumit procent ,incurajand astfel participarea lui la lucrarile agricole.

 3. respect fermierul care sta in primul rand la tara care sta zi si poapte pe ogoare printre animale prin livada prin vie prin solar ala este fermier adevarat cel ce are angajati e corect cu arenda aduce venituri la bugetul statului. nu poti numi un fermier ce lucreaza terenul in bataie de joc urmarind doar subventia si beneficiile in rest el calca pe morminte, denumirea de fermier ar trebui mai bine stabilita. fermierul are cultura mare vie pomi legume animale o muca linie de productie are angajati care mananca o bucata de paine din urma fermierului care ajuta si la dezvoltarea zonei din care face parte. detest pe aia de isi vand productia direct din camp cu tirul vand tot nu dau arenda si daca dau numai in bataie de joc, strica drumurile din zona cu tiruri incarcate de 50 de tone peste nu are angajati lucreaza cu tractoristi la negru dandule 30-40 de lei pe zi in campanie

 4. Dle EMIL DUMITRU sa va fie rusine de cum a ti pus problema cu forta de munca in agricultura chiar daca le taiati ajutoarele sociale rezolvati ceva, dvs stiti cat este un ajutor social? dvs oare cunoasteti realitatile satului romanesc ? asa dezvoltati dvs mediul rural? din birou nu puteti afla nimic mergeti in teren de fapt numai aveti timp ca vin alegerile si o sa va pierdeti scaunul si pana atunci aveti alte preocupari. poate gasiti vreun schimb de experienta sa plecati in delegatie pana atunci.

  1. Stimata doamna,
   Nu doresc sa generam o polemica pe tema fortei de munca insa cunosc foarte bine ceea ce se intampla in mediul rural. Functiile de reprezentare ale fermierilor nu au legatura cu alegerile politice asa ca dumneavoastra confundati unele lucruri. Intrucat nivelul de adresabilitate nu poate cobora in asemenea hal va recunosc ca uneori imi este rusine sa aduc argumente cand cel ce le invoca nu intelege ceea ce vrut sa comunic public. Ca o concluzie vreau sa va rog in numele a 3 (trei) milioane de agricultori sa nu ne mai jigniti si sa nu mai aveti perceptii personale care nu sunt in concordanta cu realitatea. Noi, acesti 3 miloane, platim taxe impozite si cel mai important producem hrana pentru noi toti inclusiv pentru dumneavoastra. Sper ca intelegeti ce face un agricultor…iar daca nu va invit sa va explicam ca nu suntem niste oameni rai.

 5. mergeti in campanii prin patria cartofului la recoltare sau prin podgoriile tarii in livezile tarii dar in general la recoltare sa vedeti daca macar unu are vreo forma legala de munca . stati linistiti ca nici unul nu are . mergeti in judetle sarace al e tarii sa vedeti cate locuri de munca creeaza agricultura ZERO am vazut can la un fermier a venit ITM fugeau tractoristii unde apucau de ce oare?

 6. Oare stie cineva cat sunt ajutoarele sociale? cat poti trai cu cateva sute de lei? de ce nu se duc oamenii la munca la fermieri? sunt unii care iau ajutoare sociale si muncesc si la fermieri cu ziua. daca fermierii nu ar fi asa avari nesatui de bani si nemilosi cum sa muncesti din noapte in noapte pentru 40 de lei pe zi neangajat , fermierul munceste in campanie zi lumina ca el se face miliardar are asigurare medicala de viata e angajat dar dupa o campanie cum a fost anul asta pune la dos miliarde si se treteaza prin spitale di afara tot acolo isi face si concediile are masini scumpe vile mai mari ca scolile, statul e de vina daca ar face salariul minim 900 euro si un cod al muncii corect oamenii ar munci , dar daca codul muncii e ambigu salariul minim este unde este oamenii pleaca din tara , utativa autocarele in vama de pleaca in strainatate sunt pline de romani fugariti din tara lor , fermierul daca ar putea sa termini tot intro zi si apoi mars acasa te plateste cu 2 lei pe zi si daca nu vii la munca te face betiv puturos asistat social dar oare cei ce pleaca din tara si lucreaza tot asa sunt? in nici un caz romanul munceste oriunde dar numai sa fie platit si respectat .

 7. toate autoritatile statului nu stiu cum de tolereaza acest flagel MUNCA LA NEGRU IN AGRICULTURA ori e rea vointa nepasare neglijenta ori se face cu buna stiinta ITM sa mearga in campanii si sa verifice toate fermele ANAF sa fie in teren cand se recolteaza sa vada adevarata recolta nu ce declara fermierul, PROTECTIA MEDIULUI sa vada ce ramane pe teren dupa ce fac lucrarile fermierii, POMPIERII sa fie in teren toamana sa vada cand si cine da foc la miriste si sa vada ca nu au nimci in comun cu PSI, APIA sa mearga in teren sa verifice inverzirea a2a sa vada cum seamana la misto si in primavara pun altceva ptr aia 60 de euro ptr toata suprafata sa le stabileasca un nivel de performanta de productie ca fermierii fac agricultura dupa ureche, sa confrunte terenurle declarate cu cele cultivate in teren.

 8. @caragiale bai evazionistule sugator de facilitati rozator de subventii poate vine anul 2020 si se vor elimina subventiile sa vedem daca si cine mai face agricultura

 9. cel mai simplu ar fi cel care ia subventie sa aiba angajati nu ai angajati faci agricultura fara niciun ajutor sau facilitate si sar incheia discutiile despre subventie. cum lucreaza un fermier sute de ha de teren fara angajati e clar ca lumina zilei ca lucreaza cu amarati cu 2 lei pe zi. cine le paste olie cine le ingrijeste animalele cine le ara seamana etc? agricultura nu se face singura e pacat ca statul nu intervine pierde anal miloane de euro plus ca oamenii vor contribui la stat cu cas somaj si voir avea si ei o pensie dar la tara unde sa lucrezi .au venit niste impostori au luat tot pamantul si isi bat joc de oameni de stat.

 10. Alinutza , ia de-aici sa mori de ciuda :
  “FACILITĂȚI FISCALE PENTRU FERMIERI! TVA zero pentru toate materiile prime și servicii din agricultură, precum și eliminarea impozitului pentru terenuri agricole și utilaje începând din anul 2018 – figurează ca măsuri de sprijin pentru sectorul agricol în cadrul programului pentru Agricultură prezentat vineri de președintele PSD Liviu Dragnea, ca parte a programului de guvernare al partidului.”
  VOTEAZA PSD !!!!

 11. cum e posibil ca un fermier cu 400 de ha sa ia 90 000 EURO subventie plus motorina cu 1,7 lei pe litru subventionata ramburs de tva calamitati si tot felul de facilitati si ajutoare de la stat si nu are nuciun angajat? plateste arenda 300 kg grau la ha sau ulei 30 litri ulei luat din en gros cu cu 3 lei litru nu plateste impozit la primarie nici la anaf . subventia trebuie data proprietarului terenului iar fermierul sa isi ia productia. circula cu utilaje pe drumuri publice fara itp rovigneta rca sau impozit . ce fac autoritatile statului dorm ? niste impostori isi instaleaza copiii la tara ca tineri fermieri ca e subventia mai mare dar el nu sta la tara . lucreaza cu oameni la negru statul oare nu vede nu poti lucra 1 ha singur dar 100 ha? sau imbogatit fermierii pe spatele bietilor oameni batrani si fara carte acum sunt la tara unii pensionari de cap dar cu timpul vor muri si nu vor mai fi pensionari daca acum lucreaza la negru in agricultura. uitati ce sau imbogatit asa zisii fermieri cu ce bani au luat ultilaje de miliarde cu ce bani au vile masini scumpe suvuri isi fac concediile prin afara . fermierii sunt cei mai mari evazionisti nu declara toata productia nu angajeaza oameni isi desfasoara activitatea departe de ochii lumii si de aia nimeni nu vede realitatile agriculturii . nu vedeti ca toate pozele sunt cu euro cu valize de bani . O SA FIE OARE ORDINE IN AGRICULTURA?

Scrie un comentariu