• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Impozitarea subvențiilor blocată la nivel de ”discuții” între ministere!

  Roxana Dobre -

  SOLUȚII pentru fermieri! Impozitarea subvențiilor a fost posibilă din cauza interpretării Ministerului de Finanțe care consideră că aceasta reprezintă venituri pentru producătorii agricoli. Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că momentan nu s-a găsit o soluție deși au avut loc o serie de discuții între fermieri-minister sau chiar și fermieri-premier!

  Problema fermierilor privind impozitarea subvențiilor agricole a ajuns chiar și la în atenția președintelui, Klaus Iohannis, care a participat ieri, 2 noiembrie, la o întâlnire cu producătorii agricoli din toată țara, după dechiderea oficială a Târgului Indagra.

  Președintele a subliniat că i se pare aberant că la noi în țară subvențiile – adică ajutoarele de la bugetul de stat sau din fonduri europene pentru fermieri, să fie impozitate. Acesta a transmis astfel un semnal către ministerele direct implicate în rezolvarea acestei probleme, adică Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor. Agrointeligența – www.agrointel.ro l-a întrebat pe ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dacă a perceput ”semnalul” transmis de președinte și care este situația actuală a acestei probleme. ”Domnul președinte Klaus Iohannis a spus foarte logic ceea ce prevede și legislația europeană de fapt. Sigur că în România a fost o scăpare și de-a lungul anilor s-au impozitat subvențiile deși, repet, legislația europeană spune foarte clar că nu trebuie impozitate aceste ajutoare. Numai că Ministerul Finanțelor are o altă abordare! Spune așa: noi nu impozităm subvențiile ci venitul anual al fermierului. Ori subvenția fiind parte din venitul anual al fermierului sigur că automat este impozitată. Dar aici trebuie să fim foarte atenți și, sigur, noi am avut o serie de solicitări ale fermierilor pe care le-am transmis Ministerului Finanțelor dar mai este de discutat. Am discutat și cu doamna ministru (Anca Dragu, ministrul Finanțelor n.r) iar fermierii, după cum se știe, au fost și la premierul Cioloș”, a explicat Irimescu.

  Agrointeligența – www.agrointel.ro l-a întrebat pe ministrul agriculturii dacă această problemă care îi costă pe fermieri și-a găsit soluționarea sau a rămas blocată la nivel de ”discuții” între ministere. Achim Irimescu recunoaște că, în mod concret, fermierii nu scapă momentan de impozitarea subvențiilor. ”Așa este! Știți că se discută mult și în final se ia o decizie. Noi sperăm ca decizia să se ia cât mai rapid”, a subliniat astăzi ministrul agriculturii.

  Agrointeligența – www.agrointel.ro a scris încă de la începutul anului despre impozitarea subvenției când Nicolae Sitaru, cunoscut fermieri din Ialomița, ne-a sesizat acest aspect. Despre această impozitare abuzivă știu și autoritățile implicate, după cum declară cu fiecare ocazie, dar, cel puțin pentru moment, nu au reușit să vină cu o soluție punctuală la această problemă.

  Cum sunt impozitați producătorii agricoli

  Agrointeligența – www.agrointel.ro  a mers mai departe cu acest subiect și a cerut ANAF un punct de vedere oficial în privința acestui tip de impozitare. Iată care este răspunsul sec primit de noi la redacție.

  Urmare  solicitării  dumneavoastră  referitoare  la modul în care se plăteşte impozitul pentru veniturile din subvenţii acordate fermierilor, vă comunicăm că  aspectele a căror clarificare este solicitată de către dumneavoastră, sunt reglementate prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul Titlului IV – Capitolul I (art. 62), precum şi în Normele metodologice de aplicare a acesteia (Titlul IV – Capitolul I – secţiunea a 2-a – punct. 3) aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016”, a fost răspunsul limitat al celor de la ANAF.

  Atenție însă! Când vorbim de impozitarea acestui tip de ajutor ne referim doar la persoanele juridice întrucât fermierii care au ca formă de organizare PFA sau II nu sunt impozitați direct din subvenție ci plătesc norma pe venit agricol. 

  Pentru a veni în întâmpinarea fermierilor am mers pe ”firul” indicat de ANAF. Astfel, iată ce prevede Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul Titlului IV – Capitolul I (art. 62) unde este prevăzut impozitul pe venit: 

  ART. 62 – Venituri neimpozabile

  În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:

  a) ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale și din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum și cele de aceeași natură primite de la organizații neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane;

  (…)

  j) sumele primite drept despăgubiri pentru pagube suportate ca urmare a calamităților naturale, precum și pentru cazurile de invaliditate sau deces, conform legii;

  u) subvențiile primite pentru achiziționarea de bunuri, dacă subvențiile sunt acordate în conformitate cu legislația în vigoare;

  În continuare se precizează că potrivit prevederilor art. 62 lit. a) din Codul fiscal, în categoria veniturilor neimpozabile se cuprind şi formele de sprijin cu destinaţie specială acordate din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislaţia internă şi reglementările europene, de exemplu:

  a) forme de sprijin acordate producătorilor agricoli din sectorul vegetal sub forma schemelor de plăţi directe şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

  b) ajutoare de stat şi forme de sprijin acordate fermierilor din sectorul zootehnic potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările ulterioare, şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

  c) sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C(2015) 3.508 din mai 2015, de aprobare a Programului de Dezvoltare Rurală al României pentru sprijin din Fondul European Agricol pentru dezvoltare rurală;

  d) forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2007) 6.664 din 14 decembrie 2007 şi Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2015) 8416 din 25 noiembrie 2015;

  În aplicarea prevederilor art. 62 lit. g) din Codul fiscal sunt neimpozabile despăgubirile, sumele asigurate şi orice alte drepturi acordate asiguraţilor, beneficiarilor sau terţelor persoane păgubite, din asigurările de orice fel, potrivit legislaţiei privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”