Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXCLUSIV! Adrian Pintea, APIA: SUNTEM PREGĂTIȚI să achităm fermierilor ACESTE SUBVENȚII DE LA 1 DECEMBRIE!

SUNTEM PREGĂTIȚI să achităm fermierilor ACESTE SUBVENȚII DE LA 1 DECEMBRIE, a declarat pentru directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA, Adrian Pintea, în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. Fermierii vor primi subvențiile integrale pentru campania 2016 începând cu 1 decembrie când începe plata regulară a plăților directe din bani europeni.

APIA e pregătită! Fermierii care au primit avans în perioada 17 octombrie-30 noiembrie vor avea în cont și restul banilor, începând cu luna decembrie.

”Suntem pregătiți să începem plățile normale de la 1 decembrie. Nu vrea să promit, dar putem și suntem pregătiți ca de la 1 decembrie să începem plățile normale. Dacă am achitat 69% acum, diferența nu va fi foarte mare. De la 1 decembrie vom începe completarea pe aceste plăți, iar în continuare pentru zootehnie o să dăm acele adeverințe pentru că au fost multe solicitări, deja lucrăm pentru a acorda acele adeverințe. Sperăm ca această campanie va fi una normală și pentru zootehnie, în ceea ce privește campania de autorizare”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Șeful agenției de plăți spune că APIA mai are de achitat bani și pentru campania 2015 dar dosarele rămase ”restante” sunt cele care mai au probleme care trebuie clarificate cu fermierii. În plus, mai sunt fermierii care au avut angajamente pe agromediu pentru care banii vor fi virați în perioada următoare.

”Pe 2015 mai sunt dosare de plată, dar sunt stric punctuale, cu anumite probleme și câteva restanțe, care sunt pe agromediu și care vor fi plătite. Nu aș putea să spun o sumă exactă, dar sunt sume mici. Concentrarea maximă a fost pentru Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) care a avut ca deadline (termen-limită – n.r) data de 15 octombrie, iar în ceea ce privește bugetul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), termenul limită este 31 decembrie. A nu se înțelege că atunci vom plăti acești bani, dar atunci este data până la care putem face aceste plăți. Același principiu se aplică și pentru ANT, bani de la bugetul național, termenul este 31 decembrie pentru plata acestor subvenții”, a mai punctat Adrian Pintea.

Motivele pentru care dosarele sunt încă blocate

Într-un răspuns trimis în exclusivitate pentru Agrointeligena – www.agrointel.ro, agenția de plăți precizează că în momentul de față mai există dosare blocate la plată, iar principalele cauze care se întâlnesc la fermierii care au rămas neautorizați la plată sunt erorile identificate în procesul de verificare al cererilor (control administrativ și control pe teren).

Cum ar fi:

-Supradeclarările;

-Cererile din anul curent sau anii precedenți sunt verificate de către alte instituții (DNA, DLAF etc.);

-Cererile se află sub incidența implementării constatărilor identificate de alte instituții;

-Fermierii nu au prezentat documente justificative pentru schemele care necesită astfel de documente (ex. sprijin cuplat);

-Cereri neeligibile la plată;

-Fermieri autorizați care au plata suspendată urmare a trimiterii în judecată de către organele de anchetă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


25 comentarii

 1. FRAUDE FAC SI INSPECTORII APIA VASLUI ,VINE UNUL SINGUR LA CONTROL ,MINTE FERMIERUL CA TOTUL E IN REGULA,CER SEMNATURA PE RAPORTUL DE CONTROL IN ALB , SI APOI COMPLETEAZA IN BIROU 2 INSPECTORI CA SUNT PROBLEME SI DISTRUG FERMIERUL CARE A RESPECTAT TOATE OBLIGATIILE PENTRU A OBTINE SUBVENTII Catre APIA , Centru Local Murgeni ,Judetul Vaslui

  http://www.vremeanoua.ro/inspectorii-apia-vaslui-olaru-si-huluta-acuzati-de-frauda SABOTAJ…Un fermier din zona Bârladului acuzã APIA Vaslui, precum si pe Tatiana Ciubotaru de la APIA Murgeni, de fraudã. Acesta este supãrat cã a rãmas fãrã subventie, care se ridicã la sumã de 17.000 de lei, în urma unui raport întocmit de functionarii veniti în control de la Vaslui, în care nu s-au respectat în niciun fel procedurile legale. Acesta mai crede cã functionari din Primãria Gãgesti au ceva personal cu firma sa si vor sã-l aducã la sapã de lemn.
  Nicu Bucur, fermier ce lucreazã pe zona comunelor Gugesti si Suletea, acuzã doi inspectori ai APIA Vaslui de fraudã, dupã ce controlul inopinat pe care l-a primit si o posibilã actiune din parte directorului APIA Murgeni l-au lãsat fãrã subventiile pentru anul 2016. “În luna august a acestui an, am primit un control din partea APIA Vaslui, iar ca si în fiecare an eu eram fermierul de serviciu. Inspectorul nu s-a legitimat, dar cu bunã credinta am mers cu el la fiecare teren în parte, a fãcut schitele si apoi m-a asigurat cã totul e în regulã, desi nu am fost anuntati de vizita sa. Dupã ceva timp si multe insistente am aflat de neregulile pe care le-ar fi gãsit acesta”, a declarat fermierul. În raportul cu pricina se precizeazã cã, fermierul Nicu Bucur a condus inspectorul la douã terenuri ce nu aveau coordonatele din acte si cã acesta nu are un plan de fertilizare pentru acestea.
  Nereguli de procedurã
  Controlul, sustine fermierul, nu a fost fãcut conform procedurii. O neregulã semnalatã de acesta este cã raportul nu a fost constituit pe data controlului, ci în luna august a acestui an. De asemenea, inspectorul nu s-a legitimat. Nu a fost însotit de al doilea inspector, nu a prezentat ordinul de control si nu a prezentat precesul verbal în urma încheierii controlului . “Cu toate cã nu s-a legitimat am mers cu el, cu bunã credintã, si acum plãtesc pentru asta. Dupã insistente am aflat rezultatele raportului, conform cãruia, pe raza comunelor Suletea si Gugesti, nu avem 14.54 de hectare, ci doar 10,54. Ceea ce mi se pare cel mai ciudat este cã, tocmai terenurile care îmi apartin, la care am toate actele, cadastru, intabulare, carti financiare, sunt cele gãsite în neregulã de cãtre acel inspector”, a mai spus fermierul. Raportul a fost întocmit,”pe hârtie”, de Ionut Olaru si Traian Hulutã, ambii insectori APIA Vaslui si a fost încheiat pe data de 5 octombrie 2016, la aproape o lunã diferentã de presupusul control.
  “Nu e prima datã când pierd subventii”
  Fermierul lucrezã în aceastã zonã din anul 2007 si sustine cã nu este prima datã când pierde subventii din cauza unor acte în neregulã. Aceste lucruri îl fac sã creadã cã este tinta unei hãrtuiri din partea functionarilor Primãriei Gagesti si a directorului APIA Murgeni, Tatiana Ciubotaru. “Lucrez pe raza comunelor Gagesti si Suletea, de mai bine de 9 ani. Am avut sub supraveghere peste 350 de hectare de pãmânt si în fiecare an am pãtit sã nu primesc sume importante de bani,din cauza la câteva semnãturi. Sunt sigur cã sunt tinta unei hãrtuiri din partea functionarilor primãriei Gugesti si din partea intereselor directoarei APIA Murgeni, Tatiana Ciubotaru.”, ne spune acesta. Ca reactie la acuzatiile aduse, directorul APIA Murgeni, Tatiana Ciubotaru, ne explicã faptul cã “ramura” APIA, pe care o conduce, nu este responsabilã de întocmirea controalelor si a rapoartelor aferente, ci ei se ocupã doar de informarea fermierilor, contorizarea dosarelor si plata subventiilor. “Domnul Nicu Bucur este manager al firmei Agro Nico SRL si are în subordine terenurile din zona comunelor Gugesti si Suletea. Acesta a depus dosarul pentru subventii în anul 2015. Aceste acuzatii nu au un temei stabil fiind bazate doar pe speculatii. Noi nu suntem responsabili de controale si rapoartele aferente, responsabilitãtile noastre principale sunt ajutarea fermierilor în întocmirea dosarelor sI plãtile subventiilor. Controalele pe teren sunt trimise de la sediul central din Bucuresti si sunt efectuate de colegii din Vaslui. Domnul Bucur nu a primit în acest an subventia deoarece douã terenuri ce apar în dosar nu sunt în coordonatele precizate. Astfel, conform legislatiei, dacã un teren are o marjã de eroare mai mare de 0,75, acestuia i se atribuie un numãr nou de parcelã, fapt ce pune în neregulã dosarul depus. Dacã un dosar se aflã cu mai mult de 20 % în neregulã, cel care îl depune este penalizat cu dublul subventiei, iar daca marja este de sub 15 %, este penalizat cu o parte din subventie pe parcursul a mai multor ani “, declarã directorul APIA Murgeni. (Andrei Manolachi)
  Cum pot fi ajutati acesti fermieri nedreptatiti ?

 2. Domnule director APIA, de ce trebuie sa va dati in spectacol? Dvs vorbiti despre banii de dupa 1 decembrie si avansul n-a intrat la multi fermieri. ESTE JENANT.

 3. unu 10 NOIEMBRIE 2016 LA 10:08 PM
  Bodnar ai f mare dreptate ca functionarii APia nu isi fac datoria. Daca ar fi exigenti in controale nu ar primi toti subventii sau ajutoare. Acum dupa ce v au ajutat hai sa i murdarim cu noroi . Daca ar sta toti functionarii apia in controale nu ar fi bine. S a vada daca fermierii au platforme de gunoi oare au fose septice au mulgatori au angajati au semanat ce au declarat declara toata productia etc etc. Chiar ar trebui sa isi faca datoria apia daca vor subventii . Cand merg fermierii la apia isi iau fetele alea de milogi iar dupa ce obtin ce vor ponegresc functionarii. NIci nu stiu sa scrie multi fermieri sunt analfabeti dar stiu de sugvetie asa cum zic fermierii.

  RĂSPUNDE
  bodnar joska 10 NOIEMBRIE 2016 LA 8:03 PM
  Am văzut comentariul d-lui ministru , deloc clar ! Să ne spună de ce oare nu s-a rezolvat situația pe 2015 și nici avans pe 2016 nu ne dau ? Este rușinos cea ce faceți ! De ce lăudați funcționarii APIA ? Nu își fac datoria !

  RĂSPUNDE
  yaazd 10 NOIEMBRIE 2016 LA 7:03 PM
  Noi vindem terenul la cine vine cu lovele cash si cine plateste mai bine. Ce ma intereseaza ca e strain doar nu il ia cu el in afara. cand vad deontologi la tv ca dle ne vindem terenurile la straini. Dar atunci cand am vandut fabrici uzine si strainii au dat oamenii afara si au dus tot la fier vechi. Asa ca lasa sa vindem la straini terenuri numai statul sa fie vigilent ca strainul sa creeze locuri de munca sa plateasca impozite la stat . Ca terenul nu il ia nimeni din tara si sa vina investitori credibili sa investeasca milioane de euro si noi vom avea numai de castigat. hooooooooooo

 4. E adevarat ca au si cheltuieli dar daca nu au profit de ce mai lucreaza pamantul. Sunt cei mai plangaciosi dar in spatele lor se ascund multe magarii. Nu sunt controlati la suprafetele la venituri la productie la subventie. Cum fac ei cu inverzirea a2a ptr acei 70 euro la ha si nimeni nu i verifica pana acum nu cultivau nimic numai declarau si acum arunca cu
  ma ul seminte pe terenul nearat dau cu discul se acopera de hartii si primesc bani ptr toata suprafata. Sunt cei mai mari evazionisti nu declara toate suprafetele si productia nu au documente justificatoare la ce au in magazii. au forta de munca prost platita si la negru. statul ii ajuta si ei nu dau nimic la schimb. cum fermierul sa isi ia suv de 45000 euro si statul ii da tva inapoi

 5. Agricultura se face cu utilaje. Pt un ha sau 100 trebuie sa detii toata gama (tractor,plug,disc,semanatoare,masina de erbicidat,masina de adm ingrasaminte,combina,etc). Pt asta oricine vrea sa devina fermier face contracte de arenda, lasa gaj la banca tot(casa,masa,utilaje,rinichietc) si risca pe primul loc sanatatea. Alina poate incerca. Cu siguranta daca isi va munci terenul corect, va primi toate subventiile. In aceasta situatie ii urez succes si sa ne tina la curent cu performantele realizate.

 6. Aceste subventii sunt ca niste ajutoare sociale date unor fermieri. Ar trebui schimbate criteriile de acordare a subventiilor pe performanta productivitate pe reinvestirea profitului si a angajarii de forta de munca. Acesti bani ar trebui urmariti sa ajunga acolo unde trebuie adica in agricultura nu sa aiba alte intrebuintari. Cum sa se dezvolte zona rurala daca unii scot banii din zonele si asa sarace ale satului romanesc in loc sa investeasca acesti bani iau cu totul alta directie. Acum cine depune hartii la APIA toata lumea primeste aceasta subventie nu este corect . Chiar daca se fac controale in teren nu prea au adus rezultate ca stim toata lumea cum se fac aceste controale.

  1. Vorbesti din auzite,se vede ca esti pe langa subiect…Bine ar fi sa se scoata detot aceste subventii si preturile sa fie corecte(cum erau inainte de a se da aceste subveniti).E o mare pacaleala!Ne pacalesc cu cativa banuti,iar noi uitam ca de fapt ajutorul este pentu cumparator(sa cosume ieftin si prostul sa munceasca degeaba)

 7. Adevarul ca suntem prosti cei ce avem pamantul in arenda la fermeri, nu stim sa ne cerem drepturile sau cineva sa ne reprezinte si pe noi si drepturile noastre. Impozitele la primarii noi le platim iar ei ne dau arenda 400 kg grau sau 40 de litri ulei de o calitate josnica. Daca le cer bani vin cu raspunsul :”dar ce eu am semanat bani pe teren sa iasa bani”.Pe mine nu ma intereseaza ce smenuri fac ei cu bani din subventie sau din bani europeni , este raspundera lor ce fac, interesul meu este sa castig si eu , unii din noi stim ce bani se dau din subventii sau alte beneficii si in plus ca poti citi pe internet de cuantumul acestor subventii. Trebuie sa fie in tara asta si oamnei cu bani miliardari nu este treaba mea cum au obtinut aceste venituri , treaba mea este ca de pe pamantul meu sa fiu si eu multumit.

  1. buna seara ,se vede ca nu sti care sunt inevtitiile pe 1ha si mai ales ca datorita unor conditi meteo nu putem sa obtinem suficenta productie incat sa marim si renta cuvenita,spre exmplu eu am dat 1000kg la hectar.desi nu era cazul cand pretul la ceriale e de nimic.stati in banca voastra cu bani de la apia care nu iti ajung pentru a face agricultura

  2. Ai posibilitatea sa-ți muncești singur trenul , și sa-ți iei și toată subvenția! Nu uita contractele de arenda sant negociabile! Dacă ai un hectar în trei locuri nu cred ca ai pretenții prea mari fata de cel care are 50 de ha la un loc!

  3. …pai,nea pandele,daca stii care este valoarea subventiei,cam aia-i arenda,de regula,….iar sclavul care munceste pamantul tau,tampitule ,se alege cu productia terenului ,productie din care da tribut climei din zona si impozite fara numar statului.Din productia aia,dementule,arendasul(ca voi habar n-aveti ca sunteti arendatori) trebuie sa-si plateasca toata cheltuiala infiintarii culturilor ,si sa-i ramana si lui ceva.E,..tampitule din ceva-ul ala care i-a ramas trebuie musai sa plateasca 16% impozit statului roman….nu stiu daca te-am lamurit dar daca ,da ,sunt cel mai fericit om de pe pamant….si daca esti multumit ia-l si pe DOI,si pe Alina si faceti o sedinta terapeutica…neaparat,ca altfel va macinati sanatatea,jinduind la profitul altuia,fara sa misti un deget….neispravitule…

 8. Da ia sa nu le mai dam pamantul in arenda eu tu X Y Z etc sa vedem ce o sa mai lucreze fermierul ce o sa faca cu utilajele lui de smilioane de euro. sau acolo unde am eu pamant sa il las parloaga (lasa ca si asa patesc eu impozitul la primarie ) sau sa il ingradesc cu maracini in parcela lui de 300 de ha minim merg eu cu ale mele 5 ha din deal in vale sa vad ce o sa faca cica ma da el intr o margine da nu serios unde scrie asta? acolo unde am eu titlu acolo vrea eu terenul sa il las parloaga . PUTIN RESPECT PENTRU ARENDAS NU AR STRICA.

  1. Ce gândire de om puturos!!! Daca spuneai ca nu il mai dai in arenda si il munceai tu si puteai sa iti încasezi si subvenția ….tot respectul ,dar sa spui ca il îngrădești cu mărăcini….doamne ferește ,dar parca sunt amenzi si pentru asa ceva.

  2. Alina dacă faci ceea ce spui, tot tu peste câțiva ani o sa vii la acel fermier sa ti-l muncească! Nu ești caz singular! Marii fermieri au fumat baxuri ca tine!

  3. ..e adevarat ..putin respect pentru arendas nu ar strica…..doar ca matale,cu creierul pus pe moate,nu stii ca esti….arendator…vai de capul vostru..vreti sa stati si la ,,balcon”‘,sa va munceasca sclavii pamantul si voi doar sa incasati….esti dusa cu capul complet madam Alina..

  4. Vai, dar enervant/a mai esti “Alina”….dar mai ales ….tut/a, prost/proasta rau!!…in sensul cat mai explicit al acestor cuvinte! D-nilor de la “Agrointeligenta” faceti ceva cu postacul asta!…daca si aici au venit postaci platiti, sa stea ei!..Are aceleasi texte de cand a aparut!! E clar….Va rog faceti ceva si scapati-ne de aberatiile astuia!!…sa ne lase in “bogatia” noastra data de cele mai mii subventii din UE, in SUV-urile noastre de 45 mii de euro (dar de acum …20 de ani)…..va rog.

 9. acum sunt pensionari de CAP cu timpul vor disparea si ei intrebarea este ce fel de pensionari vor iesi din agricultura asta moderna ZERO. o agricultura bazata pe subventii si facilitati de miliarde de euro nu pot genera niste locuri de munca in mediul rural. de ce se baga atatia bani in agricultura si nimeni nu controleaza directia acestor bani. se zice ca agricultura hraneste omenirea din contra saraceste si distruge mediul rural. cand nu erau aceste subventii muream cumva de foame NU. cum inainte agricultura era principalul motor al economiei , a scos tara din datorii eram granarul europei fara subventii si lucrau milioane de romani in agricultura . in ziua de azi agricultura se face singura dealurile se ara singure oile se pasc singure vacile se mulg singure in solarii legumele cresc singure etc. e clar ca lumina zilei ca se practica munca la negru si statul in primul rand este marele pierdant si apoi oamenii. copiii nostri merg in strainatate muncesc prin toata lumea asta ca aici in tara nici painea aia amara nu mai poate fi mancata nu se mai adevereste nici proverbul fie painea cat de rea ……. sunt unii smecheri care profita de acest bani din subventii jogleaza fac smenuri cu aceste facilitati cu fonduri ue sapard de aia nici bruxelul nu ne mai vede cu ochi buni.RUSINE.

  1. …asta,boala dvs.,se numeste Boala Lui Calachi….ati auzit de Calachi?….daca nu ,mergeti la medicul de familie ca va explica el…ce si cum….

Scrie un comentariu