Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Subvenții APIA 2017: Schimbări la declararea suprafețelor agricole din cererea unică

DECLARAREA SUPRAFEȚELOR AGRICOLE LA APIA! O bătaie de cap în fiecare an pentru fermierii care lucrează teren și care depun cererea unică pentru încasarea plăților directe pe suprafață. O modificare legislativă adoptată și publicată deja în Monitorul Oficial este menită să clarifice modul în care agricultorii pot dovedi că lucrează terenurile pentru care solicită subvenții. Schimbarea se aplică pentru cererea unică depusă anul viitor, din 1 martie.

Printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului adoptată de Parlament și promulgată de președintele României Klaus Iohannis, devenind de luni, 14 noiembrie, Legea 212/2016, se aduc modificări cu privire la modul în care se va face dovada suprafețelor agricole exploatate începând cu anul de cerere 2017. Astfel, până acum , conform OUG 3/2015, odată cu cererea, beneficiarii trebuiau ”să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere” (OUG 3/2015, art. 8, alin. 1, lit. n).

Această parte din legislație a fost modificată astfel încât fermierii care vor să beneficieze de subvenții agricole, pe lângă condițiile care au fost valabile și în anul 2016, trebuie ”să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităților administrativ-teritoriale, dacă este cazul, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere”.

modificare-ordonanta-subventii-2017

Același act normativ reglementează și instituirea funcției de atașat agricol și a unei structuri specializate în cadrul MADR, structură dedicată ”reprezentării României atât în țările membre Uniunii Europene, cât și în țările terțe, în domeniul politicii agricole comune și promovării produselor agroalimentare”. Conform declarațiilor anterioare făcute de ministrul agriculturii Achim Irimescu, este vorba despre 12 posturi  de atașat agricol ce vor fi scoase la concurs și pentru care se pot înscrie doar angajați din cadrul Ministerului Agriculturii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. DOMNILOR AM CREZUT MEREU CA SINTEM INTR-O TARA IN CARE TREBUIE SA FIM RESPECTATI DAR MA UIT CA TREBUIE SA STAM CU CACIULA IN MINA SILA ANU PE LA USI UMILITI SI BATJOCORITI .BANUIESC CA ESTE O PRACTICA SA-TI FACI CETATENII SA INJURE INSTITUTIIILE SI TARA IN CARE TRAESC .MAI DAM O STAMPILA O SEMNATURA SA MAI TRAIASCA CINEVA .

 2. ATASAT AGRICOL? Functie de executie sau conducere?! In loc sa se faca responsabilizarea functionarului prin sarcini de serviciu precise se infiinteaza functii ,,politruce’ bine platite prin detasari in lumea ,,virtuala si…. globala” pentru promovarea ,,traditionalelor mioritice”. Domnilor ,,atasati din Parlamentul Romaniei” Pr. FLORIN IORDACHE, Pr. CALIN – CONSTANTIN – ANTON – POPESCU – TARICEANU ati auzit de cumulul de functii? Ce mai fac atunci Ambasadele Romaniei de pe mapamond? Atentie! Nu trebuie deranjati cu traditionalele deoarece ei sunt imuni, adica cum sa se ocupe ei cu promovarea cand crezul le este sa faca politica! Da, sunt de acord cu ,,alesul agricol’ daca indeplineste urmatoarele conditi OBLIGATORII de …..concurs: sa aiba in CV calitatea de fermier activ de cel putin 25 de ani prin care sa demonstreze viabilitatea si profitul fermei prin acte contabile, verificabile; sa nu fi maturat NICIODATA ,,POTECILE” politrucilor; sa demonstreze cu fixa matricola de zootehnist, agronom, med. veterinar ca nu are media mai mica de nota OPT, sa VORBEASACA si sa SCRIE in cel putin 5 CINCI limbi straine, din care obligatoriu: ENGLEZA, GERMANA, FRANCEZA, RUSA si limba CHINEZA; sa aiba MASTERATUL sau alta calificare la locul de munca, UCENICIE, intr – o ferma CHINEZA, COREEANA sau JAPONEZA.

 3. acum sunt pensionari de CAP cu timpul vor disparea si ei intrebarea este ce fel de pensionari vor iesi din agricultura asta moderna ZERO. o agricultura bazata pe subventii si facilitati de miliarde de euro nu pot genera niste locuri de munca in mediul rural. de ce se baga atatia bani in agricultura si nimeni nu controleaza directia acestor bani. se zice ca agricultura hraneste omenirea din contra saraceste si distruge mediul rural. cand nu erau aceste subventii muream cumva de foame NU. cum inainte agricultura era principalul motor al economiei , a scos tara din datorii eram granarul europei fara subventii si lucrau milioane de romani in agricultura . in ziua de azi agricultura se face singura dealurile se ara singure oile se pasc singure vacile se mulg singure in solarii legumele cresc singure etc. e clar ca lumina zilei ca se practica munca la negru si statul in primul rand este marele pierdant si apoi oamenii. copiii nostri merg in strainatate muncesc prin toata lumea asta ca aici in tara nici painea aia amara nu mai poate fi mancata nu se mai adevereste nici proverbul fie painea cat de rea ……. sunt unii smecheri care profita de acest bani din subventii jogleaza fac smenuri cu aceste facilitati cu fonduri ue sapard de aia nici bruxelul nu ne mai vede bine…..

 4. o sa comentez in continuare cat osa vad asemenea aberatii cum ar fi subventie ptr teren unde se hraneste GASCA CU GAT ROSU. Eu vreau doar arenda data de fermier sa fie de bun simt si oamenii care lucreaza ptr ei sa fie angajati sa poata sa beneficieze de o asigurare medicala de un somaj sau de o pensie dar cel mai important sa fie platit si respectat. am vazut la unele comune unde primarii la randul lor fermieri prin diferite combinatii au intrerupt ajutoarele sociale ca sa munceasca la fermieri ca nu mai au cu cine munci. de ce nu se duc oamenii la munca la ei? oare toti sunt puturosi si betivi? nu deoarece sunt platiti prost fara forme legale si pe post de scalvi. cum de multi romani muncesc in afara in agricultura si angajati si platiti cu minim 10 euro pe ora? nu ar fi mai corect sa munceasca in tara pe 5 euro pe ora? nu se poate ca la noi fermierul se imbogateste isi ia suv vila bani la dos . cand o sa fie ordine in agricultura?

 5. e bine ca avem fermieri bogati . singura mea suparare este sa plateasca si ei o arenda multumitoare pentru proprietarul terenului si sa aiba oameni angajati care sa fie respectati si renumerati bine. nu ca acum fermierul putred de bogat iar proprietarul cu 40 de litri de ulei arenda din care isi plateste impozitul la primarie.

 6. M-ati pierdut! Ce naiba mai e si anexa asta 24 de la starea civila?. Am impresia ca se doreste de ani buni ca toate suprafetele comasata, prin schimburi si intelegeri facute de-a lungul timpului sa fie rupte, repuneri pe pozitie pt a putea fi lucrat mai greu pamantul, cu cheltuieli mai mari si productii mai mici (prea ne-am luat-o in cap, ne concuram inca cu tarile din UE in privinta cantitatii, calitatii dar si a pretului cu firimiturile de subventii date, comparativ cu “marii UE”), iar odata sparte parcelele comasate sunt mai usor de cumparat de cine trebuie! Alta concluzie nu pot sa trag, avand in vedere ca nu poti declara alta suprafata decat cea pe care o lucrezi si o poti oricand documenta cu adeverinta de la primarie, contracte de arenda, etc.
  E groaznic, fiecare autoritate a statului cere o groaza de hartii, justificari, masuri, de parca campul s-ar lucra singur, iar tot personalul ar trebui angrenat in intocmirea de hartii (evantual mai angajati niste contopisti) pt a fi in REGULA cu cerintele functionarilor statului, care trebuie sa gaseasca nereguli chiar si acolo unde nu sant pt a-l remarca seful si promova in functie. Mi-e lehamite!!

 7. Nu s tampiti deloc domnilor , Va rog , sant niste fiinte nascute aici dar , cum de a lungul timpului s a dovedit istoric , cu interese fata de alte porti .Cei care au interese pentru Omul , romanul , amaratul , care a reintregit salarii , pensii si alte treburi viabile , ati vazut mazilire .Va Rog daca simtiti ca mine , si vreti aici mai bine s o duceti votati Psd .Nimeni nu ne a vandut mai bine decat cei ce n au radacini infipte in pamantul acesta , si facem un amendament :FARA SA SE MAI VANDA UN GRAM PAMANT ROMANESC .

 8. Regina zootehniei romanesti Gheorghe Neata si alti spagari din Ministerul Agriculturii vor fi recompensati (cred ei) cu un post caldut pe bani buni pe la Ambasadele Romaniei ! Bravo dom Ministru …cat despre simplificari ….uitati-le ! Promite ca nu il doare gura !

 9. Domnule Ministru Irimescu , la intalnirile cu fermierii ati promis ca veti depune toate eforturile pentru a simplifica si mai mult procesul de obtinere a subventiilor . Vad ca deja ati inceput . Va multumim !!! Din pacate , multi fermieri se roaga sa va intoarceti mai repede la Bruxelles si nu cred ca asta era scopul Guvernului tehnocrat .

Scrie un comentariu