Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUMĂ-RECORD PENTRU FERMIERI! ANUNȚUL de la Guvern ÎI VA BUCURA PE TOȚI AGRICULTORII!

Sumă-record pentru agricultură! Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a făcut astăzi un anunț important pentru fermierii care așteaptă atât avansul APIA, cât și a doua tranșă a subvențiilor pentru campania în curs! În urma celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, Ministerul Agriculturii primește în plus la buget un miliard de lei, bani necesari și pentru plata plăților regulare care încep la 1 decembrie.

Ministerul Agriculturii primește o sumă-record de un miliard de lei. Ca atare bugetul Ministerului Agriculturii este suplimentat prin această rectificare bugetară, mai exact cu suma de 1,09 miliarde lei. Trebuie să subliniez faptul că această sumă aprobată la rectificare a fost precedată de alocări suplimentare în luna noiembrie de 1,7 miliarde lei din redistribuiri de sume de la alți ordonatori principali de credite. Cele 1,7 miliarde alocate suplimentar Ministerului Agriculturii din redistribuiri vor fi folosite pentru plățile în avans aferente schemelor de plăți directe din FEGA pentru campania 2016, care se acordă ca 69 la sută din cuantumul unitar al acestora în limita sumei de 3,8 miliarde lei, adică aproximativ 850 de milioane de euro. Banii alocați prin Ordonanța de rectificare bugetară vor permite începerea de la 1 decembrie a plăților finale a acelorași scheme de plăți directe în limita sumei de 1,09 miliarde lei, reprezentând diferența de 31 la sută din cuatumul pe suprafață. Realizarea acestor plăți vor avea până la sfârșitul acestui an o valoare totală de 4,89 miliarde, ceea ce va duce la un grad de realizare de 56 la sută din plafonul financiar alocat care este 7,9 miliarde alocat de CE pentru plățile directe pentru anul de cerere 2016. Aceste procent, de 56 la sută, este absolut record, trebuie să vă spun că în anii precedenți  acesta ajungea undeva la 20-25 la sută la sfârșitul anului”, a explicat Anca Dragu la finalul ședinței de Guvern de astăzi.

Vă reamintim că plata avansului a fost demarată din 17 octombrie și se va finaliza în data de 30 noiembrie, urmând ca din 1 decembrie, APIA să treacă la plata integrală a subvențiilor pentru acest an. Ca și primă tranșă, fermierii primesc acum 69% din cuantumul stabilit pe suprafață pe următoarele scheme:

Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 96,8861 euro/ha

Schema de plată redistributivă:
Nivelul 1 (1-5 ha) = 5 euro/ha
Nivelul 2 (5-30 ha) = 48,8554 euro/ha

Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire): 57,3714 euro/ha

Schema de plată pentru tinerii fermieri: 22,8718 euro/ha

Deși cuatumurile plăților APIA sunt mereu exprimate în euro, agenția de plăți virează fermierilor contravaloarea aceastor sume în lei. Pentru anul 2016, plățile se calculează după cursul Băncii Centrale Europene din data de referință 30 septembrie 2016, și care a fost de 4,4537 lei pentru un euro.

În premieră, în acest an se achită avans din subvenție și fermierilor care au intrat în eșantionul de control și pentru care inspectorii au reușit să finalizeze verificările.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. neata oameni buni!….si nu numai…
  Alina!?..ce-ai patit draga ieri de nu ne-ai onorat cu prezenta?…ai fost dupa medicamente?!.ca vad ca nu ai gasit.
  Am crezut la primele postari ale tale ca esti un proprietar dezamagit, ce a nimerit la un smecher de arendas, si, ai extrapolat situatia ta la nivel national. Dar faptul ca dupa… 2-3 luni? de postat ai aceleasi texte, nemodificate, indiferent de subiectul la care te trezesti sa postezi imi intareste convingerea ca esti doar un postac amarat care ia un ban pe ineptiile pe care i le-a scris probabil altcineva. Stii?…ca aia de nu fac altceva decat sa dea clik-uri la reclame. Ai fost o pata de culoare, postul tau initial poate a ilustrat un caz singular, dar culoarea ta devine din ce in ce mai dubioasa si ma refer la limbajul pe care o “doamna” n-ar trebui sa-l aiba (nu ca ai fi tu doamna…..)
  NU vreau sa ma cobor la limbajul folosit de tine, e sub demnitatea unui fermier, si de aceea te rog frumos lasa-ne in pace….asa “AVARI DUSMANOSI SI CRETINI, ZDRENTE EVAZIONISTE” cum crezi tu ca sunt fermierii. Sper ca ai observat ghilimelele..
  Poate pe aceasta cale se sesizeaza si cei de la “Agrointeligenta”. Personal citesc acest newsleter in fiecare diineata pentru stirile de profil mai ales….si n-am chef sa-mi strice ziua unu care n-are nici in clin nici in maneca cu agricultura si care varsa galeata de “laturi” aici, pe toata lumea….
  Sa aveti o zi buna!

 2. auzi Ioane fermierul roman e invatat sa castige numai el sa nu imparta cu nimeni de aici si frica de furat si de aia nu se asociaza intre ei. se teme de furat cat poate sa il fure un om maxim 100 de kg. dar el cat a furat ba statul ba proprietarii ternurilor . daca se poate dupa un an sa fie miliardar. dorinta de bogatie a fermierilo depaseste orice imaginatie avari lacomi hoti dar sa nu iti angajezi si sa iti platesti oamenii pe care te slugaresc e Crima.

 3. da chiar asa unde sunt angajatii din agricultura? voi vreti produse romanesti la raft rezultate din evaziune si cu munca la negru? cum de agricultorii din afara angajeaza in continuu romani platiti f bine si cu forme legale?

  1. Domnule ioan , ce subvenții au cei din tarile care au aangajați ?
   Cat îi aajuta statul pe ei
   ce taxe și impozite au
   la ei întârzie aaia ? Dobânda la bani unde este?
   Așa ca taci

 4. suma record e pentru populime sa va voteze in campanie, da de fapt poate nu ati bagat numa la aia care apar la televizor. pacat ca nu intra DNA pe voi sa vada cum faceti proiecte si luati bani de la stat dand spaga ca la noi asa merge. daca esti sarac nai loc de smecheri sa faci nimic. smecheri isi fac proiecte si saraci daca vor sa faca ceva nu pot ca li frica ca nu cumva sa ajunga vrun sarac la ciolan. vai de noi ca va permitem ca ar trebui sa facem o revolutie sa va executam ca pe ceausescu. stramosi nostri au luptat pentru pamant si voi ati facut legi ca straini sa aiba acces usor la el. rusine as vota cu vlad tepes.

 5. POSTACULE ALIN .IAR DAU DE TINE GENERALIZEZI IN CEEA CE AFIRMI.UITA TE INAPOI LA CE AM SCRIS CA RASPUNS PTR ALALTAIERI . SI AFLI RASPUNS LA NELAMURIRILE TALE CITESTE COMENTARIUL LA STIRILE DE IERI SAU ALALTAIERI

 6. EXTRAORDINAR.CE SA ZIC .MARE STIRE ,OALTA MINCIUNA ,NU S AU DAT INCA NICI BANII PTR AVANS SI SE DAU ACUM TOTIDEJA .bAI VIERMILOR .baI RAHATILOR DE TRADATORI .COZI DE TOPOR SI EXPLOATATORI AI ROMANILOR .VOI CREDETI CA IN ROMANIA AU TOTI CREIERUL SPALAT. VA INSELATI AGARICILOR ISTORIA NE VA DA NOUA CELOR CARE SINTEM EXPLOATATI .MINTITI DE CATRE SATANISTII CARE CONDUC LUMEA SI TARA SA VA STIRPIM .EI CU FATETELE LOR SOROSISTII .MASONII BILDERBERGII .CLINTONII .MERCHELII,CIOLOSI GIOHANII ILIEVICII ETC .cITITI SITEUL PATRIOT MISCAREA PTR APARAREA ORTODOXIEI sEMNATI PETITIA PTR NATIONALIZAREA RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI .PTR REDOBINDIREA SUVERANITATII INDEPENDENTEI SI SUVERANITATII SI DEMNITATII ROMANILOR

 7. trebuie facute publice toate datele cu fermierii de cand au inceput sa se dea subventiile . puse pe site la APIA ANAF ITM cu banii care le au fost virati din subventii din rambursari de tva din calamitati si o sa vedeti ca asa zisi fermieri s-au imbogatit pe spinarea proprietarilor de teren. impozitele la primarie tot proprietarul terenului le plateste. cum circula cu utilaje de sute de mii de euro pe drumuri publice fara itp rca rovigneta . distrug zonele rurale depopuleaza satele tinerii de la sate pleaca in strainatate. de unde au bani de utilaje de sute de mii de euro? cum au au strans unii averi de milioane de euro? cum de nimeni nu controleaza fermierii?

 8. Ba mincinosilor, cum treceti voi la plata regulara daca inca suntem foarte multi care nu am luat avansul.Si nu suntem la nici un control si nici nu avem erori in dosare.Ii copiati pe comunisti,faceti platile doar la tv, dar in realitate canci.

Scrie un comentariu