• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SUMĂ-RECORD PENTRU FERMIERI! ANUNȚUL de la Guvern ÎI VA BUCURA PE TOȚI AGRICULTORII!

  Roxana Dobre -

  Sumă-record pentru agricultură! Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a făcut astăzi un anunț important pentru fermierii care așteaptă atât avansul APIA, cât și a doua tranșă a subvențiilor pentru campania în curs! În urma celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, Ministerul Agriculturii primește în plus la buget un miliard de lei, bani necesari și pentru plata plăților regulare care încep la 1 decembrie.

  Ministerul Agriculturii primește o sumă-record de un miliard de lei. Ca atare bugetul Ministerului Agriculturii este suplimentat prin această rectificare bugetară, mai exact cu suma de 1,09 miliarde lei. Trebuie să subliniez faptul că această sumă aprobată la rectificare a fost precedată de alocări suplimentare în luna noiembrie de 1,7 miliarde lei din redistribuiri de sume de la alți ordonatori principali de credite. Cele 1,7 miliarde alocate suplimentar Ministerului Agriculturii din redistribuiri vor fi folosite pentru plățile în avans aferente schemelor de plăți directe din FEGA pentru campania 2016, care se acordă ca 69 la sută din cuantumul unitar al acestora în limita sumei de 3,8 miliarde lei, adică aproximativ 850 de milioane de euro. Banii alocați prin Ordonanța de rectificare bugetară vor permite începerea de la 1 decembrie a plăților finale a acelorași scheme de plăți directe în limita sumei de 1,09 miliarde lei, reprezentând diferența de 31 la sută din cuatumul pe suprafață. Realizarea acestor plăți vor avea până la sfârșitul acestui an o valoare totală de 4,89 miliarde, ceea ce va duce la un grad de realizare de 56 la sută din plafonul financiar alocat care este 7,9 miliarde alocat de CE pentru plățile directe pentru anul de cerere 2016. Aceste procent, de 56 la sută, este absolut record, trebuie să vă spun că în anii precedenți  acesta ajungea undeva la 20-25 la sută la sfârșitul anului”, a explicat Anca Dragu la finalul ședinței de Guvern de astăzi.

  Vă reamintim că plata avansului a fost demarată din 17 octombrie și se va finaliza în data de 30 noiembrie, urmând ca din 1 decembrie, APIA să treacă la plata integrală a subvențiilor pentru acest an. Ca și primă tranșă, fermierii primesc acum 69% din cuantumul stabilit pe suprafață pe următoarele scheme:

  Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 96,8861 euro/ha

  Schema de plată redistributivă:
  Nivelul 1 (1-5 ha) = 5 euro/ha
  Nivelul 2 (5-30 ha) = 48,8554 euro/ha

  Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire): 57,3714 euro/ha

  Schema de plată pentru tinerii fermieri: 22,8718 euro/ha

  Deși cuatumurile plăților APIA sunt mereu exprimate în euro, agenția de plăți virează fermierilor contravaloarea aceastor sume în lei. Pentru anul 2016, plățile se calculează după cursul Băncii Centrale Europene din data de referință 30 septembrie 2016, și care a fost de 4,4537 lei pentru un euro.

  În premieră, în acest an se achită avans din subvenție și fermierilor care au intrat în eșantionul de control și pentru care inspectorii au reușit să finalizeze verificările.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ajutor de minimis Legume 2021. Culturi eligibile și cuantumuri propuse pentru plata legumicultorilor Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: Fermierii persoane fizice nu mai au nevoie de adeverința de la Primărie! Adrian Oros: ”Am obţinut o modificare a datei de referinţă la subvenții, dar ea va începe din 2023”

  Ultimele știri

  FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei – 27 ianuarie 2021 Legea ambroziei. Fermierii – controlați de Primărie, Poliția Locală sau Garda de Mediu; amenzi majorate! Cu AgriClime™ împarți riscul de secetă cu Syngenta!