• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DANIEL BOTĂNOIU aruncă bomba: REPREZENTANȚII HIPERMARKETURILOR au reclamat România la Bruxelles! TREBUIE SĂ NE SUSȚINEM FERMIERII!

    Gabriela Gimbășanu -

    Instituțiile statului trebuie să se concentreze pe susținerea fermierului român, iar acesta din urmă trebuie să producă în acord cu cerințele consumatorului, consideră Daniel Botănoiu, cel care a fost implicat direct, din partea Ministerului Agriculturii, în dezbaterea și adoptarea noii legislații privind comerțul cu produse alimentare.

    Fost secretar de stat în cadrul MADR, Daniel Botănoiu este de părere că atenționarea ce ar fi fost transmisă țării noastre din partea Comisiei Europene cu privire la modificările aduse la Legea 321/2009, cea care reglementează comerțul cu produse alimentare, nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

    Comisia Europeană se află într-o analiză a unei reclamaţii depuse de reprezentanţii hypermarketurilor şi într-un schimb de corespondenţă cu autorităţile române, în vederea clarificării aspectelor reclamate. De aici şi până la o decizie privind declanşarea unei proceduri de infrigement este cale lungă. Procentul de 51% nu vizează doar produsele româneşti! În lege se spune foarte clar, produse provenite din lanţul scurt de aprovizionare! Nu o să intru şi în alte detalii tehnice, din lipsa de spaţiu, însă doresc să vă liniştesc dragi prieteni, fermieri, producători şi consumatori, că această lege nu contravine normelor UE. Dar daca voi decidenților considerați ca este contrara normelor așezati-va la masa cu toti actorii, nu-i mai fugăriți pe unii fermieri, pe reprezentanții marilor magazine si pe consumatori!”, spune Botănoiu.

    Realitatea este că se doreşte tergiversarea elaborării şi aprobării actului normativ de punere în aplicare a legii 150/2016. Daca nu există putința atunci sa se spună! – Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în MADR

    În lege nu se vorbește de 51% produse românești, ci vorbim de produse provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Acele produse, cei 51% în volum se referă la produse provenite din lanțul scurt, nu produse românești. Sigur că, la nivel european sunt anumite îngrijorări din punct de vedere al funcționării piețelor, să nu fie intervenții etc. Cred că dacă explicăm mai bine, nu vom avea probleme. Poate apărea această procedură de pre-infringement, de explicații, de solicitări de informații din partea Comisiei Europene, dar eu cred că pot fi depășite, cu o bună argumentare”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    În opinia lui Daniel Botănoiu, argumentările și explicațiile cu care instituțiile statului vor merge la Comisia Europeană trebuie să fie explicite și, dacă este posibil, să aibă și studii de impact în spate – numai așa poți convinge un organism european că legea promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, nu intră în contradicție cu principiile piețelor libere și a liberei circulații a mărfurilor.

    Aceste atenționări sunt firești, sunt solicitări de informații pe care le cere Comisia Europeană. În unele cazuri se renunță la ele, dar nu e o tragedie. Trebuie explicat cu subiect și predicat ce s-a urmărit prin această lege. Explicațiile trebuie să fie argumentate profesionist, chiar cu studii în spate dacă se poate. Nu este un capăt de țară, atât Franța, cât și Germania primesc astfel de atenționări, pe diferite domenii. Dacă mă întrebați pe mine este o tragedie faptul că producătorii din România nu pot să-și vândă mărfurile în piață, că nu pot să-și recupereze costurile de producție, că nu primesc subvențiile la timp, că avem migrația din zona rurală, că oamenii abandonează activitățile din aceste motive. Astea sunt tragedii, nu că am primit o atenționare de infringement. Trebuie să susținem fermierii din România și să fim atenți la solicitările consumatorului”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în cadrul ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Vă reamintim că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ieri că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse provenite de pe lanțul scurt.
    Șeful MADR a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene. ”Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial