• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce este important să știm despre pesticide

    agrointeligenta.ro -

    Produsele de protecție a plantelor, denumite generic pesticide sunt folosite pentru a proteja culturile de îmburuienare și de atacul bolilor și dăunătorilor pe tot parcursul vegetației cât și după recoltare. O posibilă consecinṭă a utilizării neraționale a acestora poate fi prezența reziduurilor de pesticide în produsele agricole ajungând astfel în alimente.

    Conform definiției dată de EFSA (European Food Safety Authority – Info session on applications of pesticides – technical meeting with stakeholders on EFSA GD on residue definition for dietary risk assessment, Parma, 26 September 2016) reziduul este o cantitate infimă de substanță activă dintr-un pesticid, care poate rămane într-o cultură tratată. De exemplu, un reziduu de 0,1 mg / kg, poate fi echivalent cu o muscă pe un camion de 10 tone.

    Utilizarea pesticidelor este autorizată numai după o evaluare amănunțită a riscurilor de către experți independenți care se asigură că orice reziduuri rămase după utilizarea corectă a produsului nu prezintă riscuri pentru sănătatea consumatorilor. Pentru a fi sigure pentru consumatori, se stabilesc niveluri maxime de reziduuri (Maximum Residue Levels-MRLs) determinate pe baza evaluărilor riguroase, științifice.

    Nivelurile maxime de reziduuri reprezintă cea mai mare cantitate de reziduuri dintr-o substanță activă acceptată în produsele agricole alimentare atunci când pesticidele sunt aplicate corect, în conformitate cu bunele practici agricole. Nivelul maxim de reziduuri nu reprezintă limita de sigurantă toxicologică. Limitele reziduale maxime admise (MRLs) sunt un standard de comercializare.

    Doza zilnică acceptabilă dintr-o substanță activă este cantitatea estimată de reziduuri care poate fi consumată în condiții de sigurantă în fiecare zi pe tot parcursul vieții aplicându-se un factor de siguranṭă de cel puțin 100 de ori mai mic decât nivelul la care se poate observa un posibil efect nociv.

    Mai concret: pentru a ajunge la un posibil efect advers observabil, ar trebui ca o persoană să consume mai mult de 7000 de roșii (tomate) pe zi pe durata întregii vieți, acestea conținând reziduuri ale unui pesticid la nivelul maxim de reziduuri admise(MRLs).

    În Uniunea Europeană, limitele maxime de reziduuri sunt stabilite de către Comisia Europeană, în urma unui proces de reglementare care implică Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) și Statele Membre. În Uniunea Europeană, anual, peste 70.000 de mostre de produse agricole sunt testate în vederea determinării conținutului de reziduuri ca parte a programului UE de monitorizare a reziduurilor. Prin Laboratorul Central Fitosanitar, și țara noastră derulează un program național anual de monitorizare a reziduurilor din plante.

    Rezultatele programului de monitorizare arată că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide în alimente la nivelul la care i-ar fi pusă în pericol sănătatea iar Comisia Europeană, precum și EFSA, au confirmat în mod repetat cǎ nivelul scăzut de reziduuri în produsele alimentare analizate nu prezintă riscuri pentru consumatori.
    Rapoartele arată că 95% -97% din probele testate în ultimul raport anual de monitorizare a reziduurilor fie nu conțin cantități măsurabile de reziduuri, fie acestea sunt sub limita maximă de reziduuri și respectă nivelurile de pesticide permise pentru produsele alimentare în UE.

    Cele 3 -5 procente, care nu corespund pot apare din mai multe motive, de exemplu este posibil ca pesticidele să fi fost aplicate corect dar să nu se fi respectat timpul de pauză de la aplicare până la recoltare sau să fi existat condiții climatice sau de cultură excepționale care nu pot fi acoperite de scenariile de testare la stabilirea MRLs.

    Pentru a minimiza aceste evenimente, industria de protecție a plantelor a instituit programe de formare specifice pentru fermieri și utilizatori pentru a asigura utilizarea optimă în condiții de siguranṭă a pesticidelor. Proiectul de monitorizare a reziduurilor urmăreste să sprijine fermierii în reducerea reziduurilor din produsele agricole prin promovarea principiilor de gestionare integrată a bolilor și dăunătorilor (Integrated Pest Management) și a bunelor practici agricole.

    Pesticidele sunt sigure atunci când sunt utilizate în mod corespunzător și cu ajutorul lor se asigură accesul consumatorilor la un consum zilnic de fructe și legume, ca parte a unei diete echilibrate. În Europa se produc cele mai sigure produse alimentare din lume, iar consumatorii trebuie să se bucure de aceast lucru fără nici o umbră de îndoială.

    Industria de protecție a plantelor ia în considerare foarte serios preocupările consumatorilor cu privire la reziduurile din alimente și prin urmare, Asociația Europeană de Protecție a Culturilor (European Crop Protection Association (ECPA) a lansat un proiect dedicat gestionarii reziduurilor de pesticide, care contribuie la o agricultură europeană pe deplin durabilă într-o manieră care să răspundă asteptărilor consumatorilor.

    Proiectul de gestionare a reziduurilor urmăreste să sprijine fermierii prin instruirea acestora și prin promovarea principiilor IPM și a altor bune practici agricole, ca unealtă pentru reducerea reziduurilor din produsele agricole. Acest proiect este realizat impreună cu stațiunea experimentală Cajamar Caja Rural „Las Palmerillas” situatǎ în inima regiunii de sere Almería din Spania. Cu un an în urmă, în octombrie 2015, ECPA a organizat o vizită pentru jurnaliștii din Statele Membre în zona de producție de sere și solarii pentru a observa modul de derulare a proiectului de gestionare a reziduurilor de pesticide. Din România au participat la invitația AIPROM doi jurnaliști.

    Printre proiectele derulate de AIPROM cu scopul demonstării bunelor practici agricole pentru utilizatea sigură și sustenabilă a pesticidelor se număra Proiectul SUI (Sustainable Use Inițiative) și TOPPS (Training Operators to Prevent Pollution from Point Sources). Ambele proiecte se bucură de sprijinul mediului academic, fiind derulate în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj. De curând AIPROM a început colaborarea cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni – Argeș, în vederea înființării primei ferme demonstrative pentru practici sigure și sustenabile de utilizare a pesticidelor.

    O parte din informațiile prezentate în acest articol au fost preluate din documentele Asociației Europene de Protecție a Culturilor (ECPA). AIPROM este membru cu drepturi depline al ECPA.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun