Director executiv din APIA, aflat în atenția ANI!
Roxana Dobre -Director APIA aflat în stare de INCOMPATIBILITATE! Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat că un șef al agenției de plăți a deținut simultan două funcții! Este vorba despre Negrea Constantin, director executiv la APIA Gorj, care s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 noiembrie 2013 – 6 martie 2015 întrucât a deținut simultan funcția publică de director executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Gorj și calitatea de expert tehnic judiciar în specializarea agricultură, calitate aflată în legătură cu atribuțiile din fișa postului acestuia.
Potrivit unui comunicat trimis de către ANI redacției noastre, persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice.
”Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special, potrivit fișei postului” (așa cum a fost modificat prin art. 52 din Legea-cadru nr. 330/2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice)”, se arată în comunicatul remis Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Negrea Constantin depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apãrare.
ANI mai precizează că fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”. Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.