SUBVENȚII APIA 2017: NOILE REGULI pe care fermierii TREBUIE SĂ LE RESPECTE!
Roxana Dobre -Modificări la acordarea subvențiilor către fermieri! Producătorii agricoli trebuie să respecte noi reguli începând cu campania 2017 iar Ministerul Agriculturii propune o serie de modificări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020. Noile reguli se află momentan în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii!
Pentru a beneficia de plățile directe, fermierii trebuie să respecte noile modificări. Iată care sunt principalele reguli care se modifică și pe care producătorii agricoli trebuie să le știe:
La articolul 8 alineatul (1), literele c), f), n) și s) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„c) să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere şi solarii, pentru care se acordă sprijinul prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. e), suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha”
Atenție! Serele și solariile trebuiau să aibă o suprafaţă a parcelei agricole de cel puţin 0,1 ha iar, conform noilor modificări, acesta trebuie să aibă 0,03 ha!
f) să declare toate parcelele agricole, precum şi zonele de interes ecologic prevăzute la art. 20 alin. (1), în sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013, potrivit cărora fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare, cu condiţia ca suprafaţa însumată a acestor parcele să nu depăşească un hectar;”
„n) să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol inclusiv zonele de interes ecologic se află la dispoziția lor sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale (care se referă la dezbaterea succesiunii n.r) dacă este cazul. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere;”
„s) să identifice, să declare, în cadrul blocului fizic parcelele agricole utilizate, în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA, care permite prelucrarea datelor spaţiale şi alfanumerice privind suprafeţele declarate, şi să utilizeze datele cadastrale disponibile.”
Atenție! Este eliminată sintagma ”să delimiteze şi să localizeze fără echivoc parcelele agricole”. În plus, este elimininată prevederea conform căreia se impunea ca ”începând cu anul 2018, identificarea şi delimitarea tuturor parcelelor agricole se fac obligatoriu pe baza datelor cadastrale”.
La articolul 8, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(6) Documentele din care reiese că hectarele de teren agricol se află la dispoziția fermierului și/sau că acesta deține efective de animale, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și se prezintă la depunerea cererilor unice, în funcție de schemele/ măsurile/plățile solicitate.ˮ
La articolul 12, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins: „(3) Pentru ajutoarele naționale tranzitorii nu se aplică sancțiune administrativă atunci când beneficiarul nu respectă normele privind ecocondiţionalitatea.ˮ
La articolul 26, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Fermierii incluși în schema simplificată pentru micii fermieri, care în timpul anului de cerere depășesc plafonul de 1250 de euro, sunt excluși din schema simplificată pentru micii fermieri, ulterior notificării.”
La articolul 27 alineatul (2), litera c) se abrogă! Ce prevedea acest articol? Pe durata participării la schemă, micii fermieri: c) păstrează cel puţin un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de hectare eligibile declarate în 2015.