• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DECIZIE privind DESPĂGUBIRILE PENTRU SECETĂ!

    Roxana Dobre -

    ANUNȚ important pentru fermierii care așteaptă despăgubirile pentru secetă, pentru suprafețele calamitate din cauza lipsei precipitațiilor! Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a explicat LIVE vineri, 9 decembrie, din Studioul Agrointeligența – www.agrointel.ro, care este stadiul demersurilor pentru despăgubirile pentru seceta care a afectat peste 1 milion de hectare în 2016. 

    Fermierii care au avut terenurile efectate de secetă în 2016 așteaptă cu sufletul la gură o veste de la Ministerul Agriculturii privind despăgubirile pentru acest an.

    Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a fost în direct la Agrointeligența WEB TV și explicat vineri în exclusivitate procedura prin care fermierii ar putea să primească și în acest an bani pentru pierderile cauzate de secetă. ”(…)Același lucru se întâmplă și cu ajutorul pentru secetă. Acolo avem o situație și mai gravă decât pentru apicultori, deorece au fost câteva județete afectate iar cel mai grav a fost în Botoșani. Dar avem și câteva județe din sudul țării! Noi am primit o listă de calamități raportate pe un milion de hectare! Sigur nu știu dacă este așa sau nu dar eu iau de bun ce mi s-a spus. Dar, Comisia Europeană, iar zilele următoare vom face un comunicat, trebuie să își exprime acordul. Trebuie precizat că despăgubirea se face după următorul principiu: fermierul X trebuie să facă dovada cu date contabile pe producția din 3 ani anteriori, calculăm media, ne spune cât a obținut concret în acest an cu dovezi și atunci diferența de pierdere o decontăm într-o anumită proporție, pentru că nu se dă niciodată 100 %. Și aici este dificultatea cea mai mare pentru că foarte mulți fermieri nu au date contabile”, a explicat Achim Irimescu în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

    Ministrul Agriculturii a mărturisit că, știind procedura, a pregătit și un ”plan de bătaie” pentru a convinge Comisia Europeană că fermierii români au nevoie de acești bani. Există un mare risc însă: ca banii să fie acordați inițial iar după aceea producătorii agricoli să fie nevoiți să îi dea înapoi. ”Noi am apelat la un anumit ”artificiu”, acela de a asimila anumite regiuni după 1,2,3,5 fermieri care erau în zonă și aveau date contabile. Dar există riscul ca să vină CE și să ia banii înapoi ulterior. Deci fermierii trebuie să știe că facem eforturi mari ca să convingem Comisia măcar pe județele cele mai afectate iar, repet, Botoșani-ul știu că a fost foarte afectat de secetă”, a declarat șeful de la agricultură.

    Vă reamintim că producătorii agricoli au primit despăgubiri pentru secetă și anul trecut, campania 2015! Pierderile de venit cauzate de secetă sunt acoperite de la bugetul de stat iar banii au mers către producătorii agricoli care au avut pierderi de cel puțin 30% pentru anumite culturi. Anul trecut un număr de 79.651 de dosare au fost depuse în total, la sediile APIA din țară până la termenul-limită, pentru solicitarea sprijinului pentru secetă.

    Iată și sumele care au stat la baza calculelor pe care producătorii agricoli i-au primit la hectar. Banii au fost plătiți în funcție de procentul de calamitate pe care fermierii l-au avut trecut în procesul verbal și care s-a raportat la plafonul maximal al despăgubirilor aferente fiecărei culturi:

    despagubiri-seceta-2015


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale