• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PROPUNERE INEDITĂ a Ministrului Agriculturii: VOUCHERE ÎN LOC DE AJUTOARE SOCIALE!

  Roxana Dobre -

  VOUCHERE în loc de ajutoare sociale în bani! O propunere avansată de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dar care, cel puțin până în acest moment, nu a putut fi susținută mai ales în contextul unui guvern tehnocrat.

  Zilierii se găsesc din ce în ce mai greu, încurajați fiind de banii acordați ”pe degeaba” de primării iar fermierii caută în permanență forță de muncă. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, spune că plata ajutoarelor sociale nu a fost o decizie bună a autorităților. ”(…) Eu consider că s-a greșit aici și vă explic și de ce. Primarul din satul meu îmi spune că are o familie cu copii mulți, primește 2.200 de lei pe lună, și în afară de a mai merge la cules de ciuperci sau fructe de pădure în sezon, nu face mai nimic tot anul. Deși este nevoie de forță de muncă și foarte mulți fermieri se plâng că nu găsesc zilieri sau chiar angajați”, a explicat șeful de la agricultură.

  Achim Irimescu spune că a făcut în Guvern propunerea de a înlocui banii acordați asistaților social cu vouchere pentru a exista certitudinea că sumele sunt folosite pentru procurarea de hrană. ”Eu am făcut această propunere dar într-un guvern tehnocrat este greu să ai o susținere politică. În condițiile în care avem criză pe piața laptelui și a celei de porc trebuia să dăm ajutorul social sub formă de voucher ca să se cumpere mâncare și nu altceva. Și că garantez că ajuta și sectorul foarte mult. Dar, cel puțin deocamdată, această propunere nu a putut fi pusă în aplicare. Este păcat pentru că singuri ne sabotăm cu această măsură”, a punctat Irimescu.

  Vă reamintim că și Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, a lansat recent o propunere interesantă privind munca zilierilor și plata ajutorului social. ”Noi trebuie să luăm modelul Ungariei. Acolo, eu firmă privată, merg și cumpăr niște buline pe care le aplic pe un carnet de zilier și trebuie să vedem cum facem cu ajutoarele sociale. Dacă mâine vine cineva la muncă și îl trec în registrul zilierului a doua zi el este tăiat de la ajutorul social. Oricum, acest mecanism așa cum este el reglementat de Legea 416 este unul care încurajează nemunca în mediul rural și ar trebui foarte clar să se afișeze o listă la primărie cu oamenii disponibil în ziua respectivă pentru că la legea zilierilor, astăzi așa cum este, este una foarte greoaie. Dacă nu vor să vină și refuză ei personal ar trebui să le fie tăiat ajutorul social. Noi în România ar trebui să încurajăm munca!”, a declarat Emil Dumitru în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

  Liderul Pro Agro este de părere că ajutoarele sociale nu trebuie folosite ca ”armă” electorală și nici să încurajeze nemunca.

  Nu vreau să fiu malițios dar în general ajutoarele sociale reprezintă de fapt un bagaj electoral al primarului. Dacă primarul îi spune respectivului, știe că o dată la patru ani este ales, e clar că așa se întâmplă. Eu îmi doresc ca și primăria să câștige din ecuația asta în sensul că eu, privat, să plătesc o sumă către primărie și respectivul să câștige o sumă de bani în ziua în care vine la muncă. Haideți să facem o evaluare și să vedem acele 70 de ore pe care așa-zis le prestează în folosul comunității dacă se văd în comunitatea respectivă. Eu cred că, așa cum este astăzi lege, fără să supăr pe nimeni, este una care încurajează nemunca iar legea zilierilor, care este una greoaie, un registru cu care mă duc lunar să mi-l vizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în condițiile în care ar trebui să cumpăr niște buline le pun pe carnetul respectiv. Dacă vine cu elicopterul cum se întâmplă în Ungaria inspecția muncii și m-a prins că nu am pus bulinele sunt pasibil de anumite sancțiuni drastice. Dar, cel puțin în zona legumicolă sau horticolă unde avem cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi aici este o problemă foarte mare cu forța de muncă cu zilierii”, a mai opinat Emil Dumitru.


  Te-ar mai putea interesa

  A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar

  Ultimele știri

  Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA