• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunțul ROMAPIS pentru TOȚI APICULTORII DIN ROMÂNIA!

  agrointeligenta.ro -

  ANUNȚ pentru toți crescătorii de albine din România! O acțiune de amploare inițiată de Federaţia asociaţiilor apicole din România – ROMAPIS  este menită să soluționeze situația de anul acesta când apicultorii români au rămas fără despăgubiri, în ciuda pierderilor pe care le-au suferit din cauza ploilor și a secetei. În acest sens, reprezentanții ROMAPIS fac apel la stupari să completeze un chestionar ale cărui date vor fi apoi incluse într-un memoriu adresat Ministerului Agriculturii.

  ”În ultimii ani (2014 – 2016) apicultura s-a confruntat cu situații atipice generatoare de pierderi economice importante: depopulări, pierderi de colonii de albine și producții de miere nesatisfăcătoare, fără să se cunoască adevăratele cauze. Situația fiind fără precedent, în fața autorităților competente nu putem prezenta date concrete. Pentru acesta avem nevoie de informații și de sprijinul tuturor apicultorilor care sunt rugați să ne transmită situația existentă cu ajutorul unor fișe de investigație.  În acest scop avem rugămintea să completați formularul online pe care îl găsiți pe pagina ROMAPIS la: http://romapis.org/index.php?id=chestionar_productie_miere”, se arată în mesjaul adresat apicultorilor și remis redacției Agrointeligența – www.agrointel.ro.

  ”Federația ROMAPIS va utiliza datele astfel colectate ca justificare pentru un memoriu adresat MADR pe tema ajutorului de minimis pentru apicultură, promis inițial în vară dar ulterior neacordat, cu explicația că anul apicol 2016 a fost totuși relativ bun și nu este nevoie de un asemenea ajutor. Putem împreună să dăm un semnal celor din MADR care țin în mâini pâinea și cuțitul că protestăm împotriva lipsei de respect pe care o arată încă o dată pentru apicultori, năpăstuiți în 2016 de aproape toate relele care se puteau întâmpla dar nesprijiniți în nici un fel să treacă peste momentele grele. Vă solicităm să „investiți” 3 minute din timpul dumneavoastră, cât este necesar completării acestui chestionar, pentru cauza comună a apicultorilor din România”, se mai arată în comunicarea federației apicole.

  Vă reamintim că anul acesta, în ciuda pierderilor la producția de miere, pierderi reclamate de stupari, Ministerul Agriculturii a anunțat că anu are temei legal pentru a acorda crescătorilor de albine un ajutor de minimis ca și despăgubire.

  ”Îmi pare tare rău de ceea ce o să spun apicultorilor. Eu chiar aveam prevăzuți la buget banii și erau înclus și un sprijin de minimis pentru ei dar din păcate legislația europeană cere niște condiții! Care spun așa: pe baza datelor contabile fermierul trebuie să facă dovada că în cei trei ani anteriori a fost o producție de X, media este atât, și anul acesta a fost mult mai jos. Deci noi nu putem să mergem pe asumări sau pe presupuneri! Deci eu ca să dau ajutorul acesta, trebuie să îl justific iar această justificare se face cu date pe care trebuie să mi le dea producătorii. Atâta timp cât ei nu pot să vină cu aceste date nici eu nu mă pot justifica la Bruxelles!”, a explicat recent ministrul agriculturii Achim Irimescu, prezent la Agrointeligența LIVE, interviu transmis integral și în direct pe pagina de Facebook Agrointeligența.

   


  Te-ar mai putea interesa

  Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp

  Ultimele știri

  Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre