• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • OBICEIURI ȘI TRADIȚII POPULARE pentru AJUNUL CRĂCIUNULUI!

  Roxana Dobre -

  Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de moș Ajun.Despre moș Ajun se spune că ar fi fost frate geamăn cu moș Crăciun, deoarece seamănă între ei ca două picături de apă. Totodată, se știe despre moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți. Conform tradiției Maica Domnului înainte de a naște a cerut ajutor lui moș Ajun, dar acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit – moș Crăciun. Astfel Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era moș Crăciun.

  Se zice, din timpuri vechi, că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

  Stăpânii de oi pun un brus mare de sare, învelit bine, sub pragul, casei peste care se umblă, unde îl lasă să stea până în ziua de Ales,-22 Aprilie, – când îl vor scoate, îl vor mîcina, îl vor amesteca cu tărâțe și-l vor da oilor în mâncare. Cu împrumut nu se dă nimic în aceasta zi, căci cei ce caută să ceară sau să împrumute, fac aceasta numai ca peste an să aibă noroc la furtișaguri, ca să nu fie prinși. Afara de aceasta se crede că cel ce dă, își dă din casă tot norocul; „n-ai să ai pâne și huieț în casă are să fie, iar găinile vor mânca totul în gradină”. Cine împrumută foc în această zi, își împrumută sieși supărare și pagubă.

  Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet. O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

  Un obicei care se întâlnește în multe regiuni ale țării este ca în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul, dar și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

  Alte obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului sunt următoarele:

  În seara de 24 spre 25 Decembrie, după miezul nopții și până la ziuă, se obisnuiește să meargă cetele de copii, alcătuite din doi, trei, patru, și câte odată și mai mulți, din casă în casă, cu colinda, moș-ajunul, bună-dimineața, colindilul sau bună dimineața la moș-ajun. Copiii își colindă gazdele care îi răsplătesc cu fructe, nuci sau chiar dulciuri în funcție de posibilitățile materiale.

  În unele locuri există obiceiul conform căruia fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul.

  În alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.

  Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, multe dintre ele păstrându-se încă atât la sate, cât și la orașe.

  Surse selective: www.crestinortodox.ro, www.traditii-superstitii.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Îi pasă cuiva în țara asta că fermierul Neluțu Ionică renunță la agricultură? Fraudă de 1 milion lei la subvenția pe pășune! Primar, viceprimar și președinți de asociații – în judecată! Trei bărbați și o femeie – prinși la furat de porumb! Li s-a făcut dosar penal!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2020 – cuantum SCZ ovine! 17,92 euro/cap – plata minimă pentru crescătorii de oi și capre! Pachetele de produse recomandate de INNVIGO AGRO pentru protecția culturii de rapiță adaptate la condițiile din orice situație tehnologică! Un portofoliu ca la carte! Donau Saat oferă genetică de top la hibrizii de porumb!

  Căutare în articole