Creșterea albinelorŞtiri agricole

APICULTORII ROMÂNI – PE PRIMUL LOC ÎN UE!

Performanță pentru apicultorii români care sunt frutași la nivelul uniunii Europene! Crescătorii de albine de la noi din țară au dus România pe locul întâi ca fiind, conform datelor centralizate la nivel european, țara cu cea mai mare producție de miere din Uniunea Europeană, beneficiind totodată de 10% din fondurile alocate în domeniu de comunitatea europeană.

Potrivit raportului Comisiei Europene privind programele naționale de apicultură în perioada 2013-2015, România a înregistrat, la finalul anului 2015, cea mai mare producție de miere de albine din întreaga Uniune Europeană. România a produs astfel, în 2015, 35.000 tone de miere de albine, comparativ cu doar 20.000 tone în 2014. Pe locurile următoare se situează Spania, cu 32.200 tone, și Ungaria, cu 30.700 tone.

Pentru anii apicoli 2014 și 2015, pentru fiecare an în parte, UE a pus la dispoziție pentru programe de susținere a apiculturii, în total, 66,2 milioane de euro: 33,1 milioane euro din bugetul Uniunii și 33,1 milioane euro din bugetul național al statelor membre.

Din cele 33,1 milioane puse la dispoziție de UE, țările cu cele mai multe fonduri absorbite sunt Spania (16%), Franța (11%) și România cu 10%.

Factorul cheie pentru alocarea contribuției Uniunii pentru fiecare stat membru în parte este numărul de stupi de pe teritoriul său.

Prin urmare, statele membre cu cel mai mare număr de stupi primesc cea mai mare parte din fondurile Uniunii. În anii apicoli 2013, 2014 și 2015, Spania a deținut cel mai mare număr de stupi din Uniune, beneficiind de cea mai mare parte din fondurile Uniunii. Cele mai importante cinci state membre cu cel mai mare număr de stupi (Spania, Franța, Grecia, România și Italia) au primit aproximativ jumătate din fondurile totale ale Uniunii pentru anii apicoli 2013, 2014 și 2015.

Potrivit datelor furnizate de programele pentru perioada 2014-2016, în Europa existau aproximativ 16 milioane de stupi.

Continuarea pe www.profit.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

    1. Pe SPANIOLI ii cred, de UNNGURI nici nu mai vorbesc, dar de ROMANI CARE INROSESC RANDURILE, ma indoiesc foarte mult. Sa vorbim si sa scriem in mod realist este o mare onoare pentru un neam. Curios este faptul ca la ora 13, 45 a fost data stirea la ,,Antena Satelor” si tare mult am fost uimit de frumoasele realizari. Vad ca la ora 14,23 s- a produs minunea si pe agro….! Am crezut ca este Radio E…., dar cand stirea era confirmata de un raport nu mai stiu ce sa cred. Precis ca dupa o ,,vara fierbinte” – 2016, dupa o toamna cu depopulari, dupa o iarna ,,frumoasa” vom face un Raport cu cel putin 20,30 kg miere comerciala/ fam. de albine. Sper ca atunci culoarea sa fie eco – adica verde. Pentru confirmare pot spune ca la data de 20 iunie 2016 am hranit albinele cu sirop. Ce am recoltat a trebuit sa cumpar zahar si sa fac hraniri de completare! Niciodata pana acum nu am facut asa ceva in aceasta perioada! Este necesar sa intrebam Ministerul Comertului pentru a afla cata miere a fost exportata de Romania in 2014 – 2015 – 2016 si cat a fost comercializata in tara. Aici este adevarul euranetului.

  1. ioane , tu ce scoala ai ma , nici macar nu stii ce gust are mierea s-au cu ce se manaca , dar dai lectii de limba romana , macar de-ai fi si tu politician cel putin!

  2. Cand o sa primim suventia pe suprafata pentru anul trecut?Sa le fie rusine tehnocratilor fiinfca au avut un premier care a fost comisar european
    Anca o data RUSINE!!!

    1. “Petru” ai sa primești subvenția când ai sa înveți sa scrii tu și multi apicultori ROMANESTE . La începutul cuvântului… â..nu se pune asa ci ..în…ÎNVĂȚAȚI sa scrieți și pe urma sa aveți pretentii

Scrie un comentariu