• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ROMÂNII – PĂCĂLIȚI CU COZONACII ”DE CASĂ”. Cu ce este înlocuit MIEZUL DE NUCĂ PENTRU A CREȘTE PROFITURILE!

    agrointeligenta.ro -

    Cozonacul face parte din tradițiile culinare românești și este nelipsit de la mesele bogate din perioada Sărbătorilor de Iarnă. Cum tot mai puține gospodine au timp să frământe cozonacii acasă, industria celor ”pe comandă” a crescut enorm în ultimii ani și, se pare, comercianții caută tot felul de soluții pentru a-și crește profiturile.

    Cel mai scump ingredient din care este făcut cozonacul de casă este miezul de nucă. Prețul acestuia crește semnificativ în preajma Crăciunului, așa că producătorii au găsit deja o soluție pentru a-și reduce costurile cu umplutura cozonacilor. Dezvăluirea a fost făcută de către Gabriela Mateiuc, un mic producător de cozonaci după rețete atestate tradițional, în cadrul emisiunii AGROINTELIGENȚA LIVE difuzată pe pagina de Facebook a Agrointeligența.

    ”Pe piață, companii care furnizează materie primă pentru patiserii și cofetării au introdus în ofertă pesmet cu aromă de nucă și colorat fie cu cacao, fie cu un colorant sintetic. Acest amestec este preferat mai ales de marii producători de cozonaci întrucât umplutura nu își schimbă gustul, este mult mai aromată decât dacă s-ar folosi nucă, și, cel mai important, este decisivă pentru termenul de valabilitate al cozonacului, care este mult prelungit față de un produs după rețeta tradițională”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența Mariana Gabriela Mateiuc. Ea spune că înlocuirea miezului de nucă nu este trecută pe etichetă, ceea ce înseamnă că românii sunt păcăliți.

    Cozonacii cu atestat de PRODUS TRADIȚIONAL au rețeta și compoziția verificate

    Producătoarea, care a reînviat tradiția cozonacului domnesc din zona Botoșaniului, precizează că acei antreprenori care și-au atestat rețetele nu pot schimba cu nimic compoziția produselor care trebuie să respecte caietul de sarcini pe baza căruia au primit acreditarea. Astfel, cei mai siguri cozonaci în privința compoziției sunt cei care poartă logo-ul de produs tradițional, un ”sigiliu” al calității și care semnifică și faptul că acel producător este verificat periodic de către autoritățile responsabile.

    Urmăriți integral emisiunea AGROINTELIGENȚA LIVE despre adevărata rețetă a cozonacilor de casă


    Te-ar mai putea interesa

    Inspectorii ANZ vor controla peste 1.000 de ferme de animale în perioada ianuarie-martie Subvenții APIA 2025. Data la care începe depunerea cererilor pentru plata pe hectar și animale Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat cea mai grea campanie de recoltare a sfeclei de zahăr

    Ultimele știri

    Fermierul Neculai Dulceanu renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro” Oierii, decizie tranșantă: Ori plafon de minim 50 de femele la ajutorul de 50 euro/cap, ori NIMIC! Prețurile la îngrășăminte continuă să crească și în februarie. Ureea, vândută cu 530 euro/tonă în Europa