• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • METODE EFICIENTE pentru a ține ȘOARECII DEPARTE DE STUPI!

  Gabriela Gimbășanu -

  Unul dintre marile pericole care pasc stupul de albine pe timpul iernii este reprezentat de atacul rozătoarelor – al șoarecilor sau al chițcanilor. Când temperaturile scad este momentul în care rozătoarele de câmp, mai mici sau mai mari, caută un loc protejat și hrană ușor accesibilă. Stupii de albine sunt adăpostul preferat, iar pagubele pot fi însemnate dacă apicultorul nu intervine la timp pentru a combate șoarecii din stupină!

  protectie-anti-soareci-la-stupi
  Plasa de sârmă poate proteja stupii, dar uneori rozătoarele reușesc să se strecoare

  Chițcanii – la fel de periculoși pentru stupi ca și șoarecii de câmp

  Deseori confundați sau asimilați cu șoarecii, chițcanii sunt de fapt mamifere insectivore. Deși arată ca niște șoareci cu botul lung, chițcanii au la fiecare membru cinci degete cu gheare, față de rozătoare care au doar patru. De asemenea, incisivii chițcanilor nu cresc încontinuu pe toată durata vieții, așa cum se întâmplă în cazul rozătoarelor.

  Metode pentru a preveni atacul șoarecilor în stup

  Apicultorii experimentați își protejează familiile de albine de prezența șoarecilor și a chițcanilor, folosind gratii antișoareci la urdiniș, pe care le montează încă din toamnă. Pentru că sunt destul de mulți apicultori la început de drum și care nu cunosc toate secretele acestei ocupații, Agrointeligența- www.agrointel.ro a realizat o selecție a celor mai eficiente măsuri de prevenție, dar și de combatere a rozătoarelor care și-au găsit adăpost în stupul de albine.

  Montarea gratiilor antișoareci la urdiniș – înainte de atac

  Atacul șoarecilor este periculos mai ales iarna când familia de albine este strânsă în ghemul de iernare și nu se poate apăra. O măsură de precauție pentru a opri pătrunderea în stup a șoarecilor este instalarea banalei gratii antișoareci la urdiniș. Pentru o bună eficiență se are în vedere ca instalarea să se facă din timp, chiar din toamnă.

  Capcane cu momeli otrăvitoare

  Dacă nu ați reușit să montați gratiile antișoareci și aceștia și-au făcut loc în stupi se trece la stârpirea rozătoarelor prin instalarea de capcane cu momeli otrăvite. O posibilă astfel de capcană se construiește așezând pe o cărămidă o bucată de țiglă. Sub cutele țiglei se așează, până se obișnuiesc șoarecii, grâu curat, iar după 7-8 zile acest grâu se înlocuiește cu grâu otrăvit. Se folosește țiglă pentru a evita ca alte animale să ajungă la otravă.

  Soluție pe bază de zahăr, făină și ipsos

  O altă soluție folosită de cei cu ceva ani de experiență în apicultură este o soluție pe bază de zahăr, făină și ipsos. Pentru asta aveți nevoie de:
  -1 lingură zahăr măcinat,
  -1 lingură făină,
  -1 lingură ipsos.
  Toate cele trei ingrediente se amestecă bine și se așează produsul pe un carton pe fundul stupului, în spațiul gol. A doua zi cel mai probabil veți găsi rozătoarea moartă. După ce scoateți musafirul nepoftit, aspirați cu atenție, mizeria lăsată în urmă de șoarece. Nu uitați să puneți gratiile antișoareci, pentru a nu permite și altora să-și găsească adăpost în stup.

  Cum se scot rozătoarele din stup?

  Literatura de specialitate recomandă ca pentru scoaterea șoarecelui să se ducă stupul într-o anticameră unde temperatura este de 18-20⁰C unde se țin albinele pentru câteva ore și după aceea se trece într-o cameră unde temperatura este de 20-25⁰C. La această temperatură puteți schimba unele rame și adăuga altele cu miere și puteți prinde musafirul nepoftit, iar albinele fac și un zbor de curățire. După ce s-a terminat zborul de curățire și ați terminat cu ramele, lăsați o fantă de lumină care să cadă direct pe urdiniș ca să le obligați pe albine să intre înapoi în stup. După ce toate albinele au revenit la stup, închideți cutia, pe care o duceți în anticameră și o lăsați până a doua zi. După această perioadă puteți duce stupul înapoi la locul de iernare.

  Atenție! Această metodă descrisă în literatura de specialitate este una destul de agresivă pentru familia de albine. Consumul energetic și stresul la care este supusă albina sunt enorme, scurtând cu câteva săptămâni viața albinei și determinând un consum de hrană pentru o perioadă cel puțin de 5-10 ori mai mare.

  Sursă selectivă: forum.stuparitul.com

  Dumneavoastră ce metode folosiți pentru a preveni cu succes atacul rozătoarelor în stupină? Vă rugăm să ne lăsați soluțiile dvs. la comentarii ca și alți apicultori să le poată citi!


  Te-ar mai putea interesa

  Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară