• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Metoda africană prin care roșiile se păstrează timp de 6 luni fără să se strice

    agrointeligenta.ro -

    Metoda africană prin care roșiile se păstrează timp de 6 luni fără să se strice. O soluție descoperită și testată de un fermier din Burundi care spune că, astfel, reușește să își valorifice recolta chiar și în extra-sezon.

    Vital Nduwimana era foarte nemulțumit de pierderile pe care le înregistra la producția sa de roșii. Dacă nu reușea să vândă rapid toată recolta, după doar trei-patru zile de la cules, tomatele se stricau și erau numai bune de aruncat. ”Nu reușeam niciodată să vând tot ce produceam și pierdeam mare parte din recoltă. Mai rău, ce reușeam totuși să valorific era la un preț foarte mic. Așa că în 2015 am început serios să caut metode pentru conservarea roșiilor proaspete, o soluție care să le păstreze nu doar gustul, ci și aspectul comercial”, spune fermierul care cultivă legume în partea de est a statului african Burundi, la doar cinci kilometri de granița cu Tanzania.

    De precizat că zona unde face agricultură Nduwimana este renumită pentru producția de roșii, tomatele fiind abundente în piețe în sezonul de cules, adică din august până în septembrie.

    Printre tehnicile de conservare testate de african s-au numărat păstrarea roșiilor în apă, în lut, în depozite săpate în pământ, în hârtie sau chiar în nisip. Toate fără rezultate pe măsura nevoilor producătorului. Într-o zi, însă, fermierul spune că a descoperit că mai multe roșii lăsate sub bananierul din curtea sa nu se stricaseră și a sesizat că ele era puse pe un pat de cenușă. Așa că a decis să testeze dacă aceasta ar fi o variantă pentru păstrarea lor îndelungată, iar rezultatele obținute l-au uimit.

    conservarea rosiilor in cenusa

    Astăzi, Vital Nduwimana declară că își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi așează cenușa în cutii de carton unde pune, cu grijă, și tomatele. Cu această tehnică, roșiile s-ar păstra intacte timp de mai multe luni, ceea ce i-ar permite fermierului să le scoată la piață și în afara sezonului.

    ”Păstrez roșiile în cenușă timp de cinci sau șase luni și le pot vinde în decembrie, ianuarie sau februarie când prețurile sunt mai mari – deoarece tomatele sunt atunci rare și devin mai scumpe. Mai mult, nu există nici un risc de toxicitate în cazul roșiilor păstrate în cenușă”, a dat asigurări fermierul care este agronom de profesie.

    Pentru a-și proba spusele, africanul a cerut Institutului de Agronomie din Burundi să testeze roșiile pe care el le-a ținut în cenușă.

    Cu banii puși deoparte, fermierul și-a făcut un mic restaurant
    Cu banii puși deoparte, fermierul și-a făcut un mic restaurant (foto: Jean de Dieu Ininahazwe)

    Soluția de depozitare pentru roșii l-a ajutat pe Nduwimana să câștige mai bine de pe urma recoltei sale. Și-a deschis un restaurant și a devenit distribuitor de roșii pentru mai multe restaurante din zonă, care se pot baza pe el că le furnizează tomate tot timpul anului.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2025: Fermierii care au intrat la plată până astăzi! Fermă de vaci, scoasă la vânzare din cauza datoriilor. Se vinde cu tot cu utilaje și cu terenul în arendă După ploi, și probleme! Constatări în teren la fermierii care au culturile asigurate

    Ultimele știri

    Subvenția APIA pe pârloagă scade la 20 euro/ha. Emil Dumitru, MADR: La o fermă de 100 ha, plată de 1.000 euro/ha pârloagă Ordonanță adoptată de Guvern: Amendă de 30.000 de lei pentru cei care hrănesc urșii și intervenții rapide în caz de atac O floare iubită de mulți riscă să dispară din cauza schimbărilor climatice