• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Metoda africană prin care roșiile se păstrează timp de 6 luni fără să se strice

    agrointeligenta.ro -

    Metoda africană prin care roșiile se păstrează timp de 6 luni fără să se strice. O soluție descoperită și testată de un fermier din Burundi care spune că, astfel, reușește să își valorifice recolta chiar și în extra-sezon.

    Vital Nduwimana era foarte nemulțumit de pierderile pe care le înregistra la producția sa de roșii. Dacă nu reușea să vândă rapid toată recolta, după doar trei-patru zile de la cules, tomatele se stricau și erau numai bune de aruncat. ”Nu reușeam niciodată să vând tot ce produceam și pierdeam mare parte din recoltă. Mai rău, ce reușeam totuși să valorific era la un preț foarte mic. Așa că în 2015 am început serios să caut metode pentru conservarea roșiilor proaspete, o soluție care să le păstreze nu doar gustul, ci și aspectul comercial”, spune fermierul care cultivă legume în partea de est a statului african Burundi, la doar cinci kilometri de granița cu Tanzania.

    De precizat că zona unde face agricultură Nduwimana este renumită pentru producția de roșii, tomatele fiind abundente în piețe în sezonul de cules, adică din august până în septembrie.

    Printre tehnicile de conservare testate de african s-au numărat păstrarea roșiilor în apă, în lut, în depozite săpate în pământ, în hârtie sau chiar în nisip. Toate fără rezultate pe măsura nevoilor producătorului. Într-o zi, însă, fermierul spune că a descoperit că mai multe roșii lăsate sub bananierul din curtea sa nu se stricaseră și a sesizat că ele era puse pe un pat de cenușă. Așa că a decis să testeze dacă aceasta ar fi o variantă pentru păstrarea lor îndelungată, iar rezultatele obținute l-au uimit.

    conservarea rosiilor in cenusa

    Astăzi, Vital Nduwimana declară că își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi așează cenușa în cutii de carton unde pune, cu grijă, și tomatele. Cu această tehnică, roșiile s-ar păstra intacte timp de mai multe luni, ceea ce i-ar permite fermierului să le scoată la piață și în afara sezonului.

    ”Păstrez roșiile în cenușă timp de cinci sau șase luni și le pot vinde în decembrie, ianuarie sau februarie când prețurile sunt mai mari – deoarece tomatele sunt atunci rare și devin mai scumpe. Mai mult, nu există nici un risc de toxicitate în cazul roșiilor păstrate în cenușă”, a dat asigurări fermierul care este agronom de profesie.

    Pentru a-și proba spusele, africanul a cerut Institutului de Agronomie din Burundi să testeze roșiile pe care el le-a ținut în cenușă.

    Cu banii puși deoparte, fermierul și-a făcut un mic restaurant
    Cu banii puși deoparte, fermierul și-a făcut un mic restaurant (foto: Jean de Dieu Ininahazwe)

    Soluția de depozitare pentru roșii l-a ajutat pe Nduwimana să câștige mai bine de pe urma recoltei sale. Și-a deschis un restaurant și a devenit distribuitor de roșii pentru mai multe restaurante din zonă, care se pot baza pe el că le furnizează tomate tot timpul anului.


    Te-ar mai putea interesa

    Ghidul Rabla pentru sobe – publicat! Lista județelor unde se acordă ajutorul de 10.000 lei/gospodărie Olandez cu fermă de 15.000 de hectare în Ucraina: ”Vă rog, opriți rușii din ucis!” Controale DSVSA în forță la fermele de vaci, oi, capre și porci!

    Ultimele știri

    Plată de 175 euro pe hectar. Cererile se depun la APIA până la 30 mai ANSVSA – veste bună pentru oieri: Exportul de ovine/caprine către țările terțe continuă fără restricții! Exportul de carcasă, liber și în UE! Rabla pentru Tractoare. S-a publicat lista cu cei 126 de dealeri de utilaje validați de AFM!