• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MINISTRUL AGRICULTURII: Fermierii vor avea TOȚI BANII DE LA APIA până pe 31 martie!

    agrointeligenta.ro -

    Termene noi pentru plata subvențiilor APIA din acest an, a anunțat astăzi ministrul agriculturii Petre Daea. Acesta a arătat că instituția pe care o conduce are stabilite mecanisme de lucru astfel încât producătorii agricoli din vegetal și zootehnie să primească mai repede plățile directe ce li se cuvin.

    Avem bani, avem programe, avem sume în buget. Suma totală pentru minister este de 17,383 miliarde de lei și ea susține toate programele pe care le-am prezentat, în primul rând fiind asigurarea la timp a subvențiilor. Mecanismele sunt în acest program, în așa fel încât avansul să înceapă la 15 octombrie și să se termine la 30 noiembrie, iar plățile regulare la 1 decembrie și să se încheie la 31 martie. Sunt stabilite toate sumele, mecanismele și responsabilitățile”, a declarat astăzi Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la dezbaterile din Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului.

    Citiți și: Subvenții APIA 2016. Cuantum ANT: 17,72 euro/ha

    Acesta a precizat că un alt proiect important este refacerea sistemului de irigații și se află ca fundamentare în buget cu trei etape de derulare, prima începând în 2017.

    Potrivit Agerpres, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în sumă de 17,38 miliarde de lei a primit, sâmbătă, raport favorabil din partea Comisiilor de buget-finanțe ale Parlamentului, cu 18 voturi pentru și opt împotrivă. Bugetul de la MADR este în creștere cu 83,4% față de execuția preliminară din 2016 și reprezintă 2,13% din PIB.

    Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în sumă de 17,38 miliarde de lei a primit, sâmbătă, raport favorabil din partea Comisiilor de buget-finanțe ale Parlamentului, cu 18 voturi pentru și opt împotrivă.

    Fondurile din bugetul de stat ale MADR reprezintă 17,036 miliarde de lei, finanțarea nerambursabilă a UE pentru programele POPAM și FEGA — 346,4 milioane de lei, iar veniturile proprii ale ministerului — 650.000 de lei.

    Din bugetul de stat destinat finanțării, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, inclusiv renta viageră, reprezintă 2,35 miliarde de lei, cheltuielile de personal, întreținere și funcționare — 1,53 de miliarde de lei, iar cheltuielile destinate finanțării programelor din fonduri europene nerambursabile FEGA, FEADR și FEPAM — 13,13 miliarde de lei.

    Principalele programe și măsuri susținute din buget sunt în număr de 13 și vizează asigurarea la timp a subvențiilor pentru agricultori, iar suma prevăzută este de 2,23 miliarde de lei, refacerea sistemului de irigații — 1,4 miliarde de lei, apă gratuită la stațiile de punere sub presiune — 90 de milioane de lei, dezvoltarea sistemului antigrindină și de creșterea precipitațiilor — 100 de milioane de lei, creșterea absorbției fondurilor europene — 3,7 miliarde de euro în 2017.

    De asemenea, alte programe prevăzute pentru 2017 sunt: programul de susținerea tomatelor cu fonduri de 180 de milioane de lei, programul pentru susținerea cărnii de porc — 220 de milioane de lei, programul național de cercetare — dezvoltare — 62 de milioane de lei, încurajarea producției bio — 15 milioane de lei, program de încurajare a activităților din zona de munte — 170 de milioane de lei, credite de dezvoltare pentru stimularea producției vegetale, zootehnice, acvacultură și industrie alimentară cu dobânzi reduse și garanții, scutirea de TVA la materiile prime și servicii — 170 de milioane de lei, angajarea tinerilor în agricultură cu un impact bugetar de 25 de milioane de euro, calificarea lucrătorilor din agricultură — 24.000 de cursanți.

    Proiectul de buget pe 2017 este construit pe o creștere economică de 5,2% în anul 2017. Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2017 reprezintă 31,2% din PIB, iar cheltuielile 34,2%. Pentru anul 2017 se estimează un nivel al deficitului bugetar (cash) de 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este estimat la 2,98% din PIB.

    Parlamentul urmează să dea votul final asupra celor două acte normative marți, 7 februarie, într-o ședință de plen comun care va începe la ora 10.00.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial