Tratamente pomii fructiferi în perioada de repaus: când și cum se fac primele stropiri în livadă
agrointeligenta.ro -Tratamente ce se aplică pomilor fructiferi cât aceștia sunt în repaus vegetativ. Aceste stropiri de iarnă au rolul de a reduce rezerva biologică de agenți patogeni și diferite forme ale insectelor dăunătoare care hibernează în această perioadă.
Potrivit specialiștilor, în principiu, tratamentele în repaus la pomii fructiferi sau arbuști se pot face oricând – de la căderea frunzelor (după mijlocul lunii noiembrie) până la repornirea în vegetație, în primăvară.
– Tratamentul cu fungicide precum zeama de bordeleză se poate aplica dacă temperatura de afară crește peste 5 grade Celsius, nu urmează vreun îngheț și nu sunt precipitații sau vânt puternic. Unii pomicultori preferă să facă tratamentul cu cuprice în februarie-martie, imediat după tăieri.
– Un insecticid folosit pentru tratamentele în repaus la pomii fructiferi este Nuprid OIL 004 CE. Acesta este omologat pentru tratamente la pomii fructiferi, dar și la vița de vie și poate fi utilizat în perioada de repaus vegetativ și de început al dezmuguritului. Combate dăunatori precum: păduchele din San Jose, acarianul roșu și cel comun, afide (ouă de rezistență), dar și păduchele țestos. Pentru pomii fructiferi se recomandă a se folosi în concentratie de 1,5% (15 l in 1000 l apa/ha) sau pentru suprafețe mai mici 1,5 litri în 100 litri apa/150 ml în 10 litri apă.
– Pentru soiurile de măr sensibile la făinare, Nuprid OIL 004 CE se poate aplica în amestec cu un fungicid sistemic (Topsin 500 SC, Bumper 250 CE), la începutul dezmuguritului, asigurându-se combaterea concomitentă și a bolilor, cum sunt moniliozele la pomi (rapănul și făinarea pentru măr).
– La speciile semințoase de pomi, Nuprid OIL 004 CE se poate aplica împreună cu ALCUPRAL 50 PU, pentru prevenirea atacului timpuriu de Erwinia amylovora, iar la speciile sâmburoase împotriva moniliozei. Nu se va aplica în amestec cu produsele pe bază de sulf, zeama bordeleză și captan.
– Uleiul horticol se aplică exact în faza de dezmugurit, când formele hibernante ale dăunătorilor își încep activitatea.
– Specialiștii atrag atenția că dacă stropirile cu ulei horticol și fungicide se aplică în concentrațiile prevăzute pentru tratamentele de iarnă după faza de dezmugurit, această lucrare pomicolă poate dăuna lăstarilor tineri.
– Atenție! Nu amestecați fungicidele cu uleiul horticol. Ar trebui lăsată o pauză de o săptămână între ultimul tratament în repaus cu produse pe bază de sulf sau cupru și tratamentul cu ulei horticol.
Recomandarea Agrointeligența este ca în vederea stropirilor de iarnă la pomii fructiferi să respectați întocmai concentrațiile, dar și perioada recomadată pentru aplicarea produselor, cerând furnizorului informații complete despre tratamente și modul în care ele se pot combina.
Surse selective: alcedoltd.ro, paradisverde.ro, seminteplante.ro