• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • STROPIRI la vița de vie: PLAN DE TRATAMENTE pentru combaterea PUTREGAIULUI CENUȘIU!

  Roxana Dobre -

  Putregaiul cenușiu al strugurilor este poate cea mai temută boală pentru viticultori. Asta pentru că recolta de struguri poate fi distrusă chiar și în totalitate. Agrointeligența – www.agrointel.ro , împreună cu specialiștii Syngenta, vă prezintă un plan complet de tratamente pentru combaterea acestei boli!

  Putregaiul cenușiu este o boală a cărei epidemiologie este extrem de complexă deoarece este rezultatul interacțiunii unui număr mare de factori. Pentru a înțelege cum să îl combatem sau cum prevenim această boală trebuie să știm care sunt acești factori:

  Pentru stabilirea unei strategii corecte de prevenire a atacului de Botrytis cinerea trebuie avute în vedere câteva elemente:

  Agentul patogen este o ciupercă saprofită care se dezvoltă pe resturile vegetale, această sursă existând în permanență în plantații. Ciuperca devine parazită atunci când substratul saprofit se află în imediata vecinătate a organelor verzi, în mod deosebit a boabelor intrate în pârgă datorită concentrației (fie ea chiar slabă) în zahăr.

  Infecția este favorizată de leziunile provocate de molia strugurilor, de crăparea boabelor, de atacul de făinare, insecte (viespi, albine).

  Agentul patogen este puțin pretențios  față de temperatură, infecțiile având loc între 1ºC și 32ºC, optimum fiind 22º-23ºC. Atacul este favorizat de persistența apei pe struguri și umiditatea relativă ridicată. (80-100%).

  Ca mediu inițial pentru focarele de atac pot servi resturile florale rămase pe ciorchine: petale, stamine, polen, boabe avortate. Ploile abundente de după înflorit declanșează atacuri timpurii încă de la formarea boabelor.

  Ca momente pentru aplicarea tratamentelor specifice se consideră 4 fenofaze critice producerii infecțiilor:

  -Sfârșitul înfloritului;

  -Înainte de compactarea ciorchinelui;

  -Începutul pârgii boabelor;

  -Cu 3 săptămâni înainte de cules.

  În combaterea putregaiului cenușiu, Syngenta propune produsul Switch, o combinație de 2 substanțe chimice cu moduri unice de acțiune împotriva putregaiului cenusiu: cyprodinil – acțiune sistemică prin inhibarea biosintezei metioninei si fludioxonil – acțiune de contact prin inhibarea germinării sporilor și alungirii tubului germinativ.

  Se recomandă a se aplica în mod deosebit înainte de compactarea strugurilor sau la începutul fazei de pârgă.

  Switch reprezintă un instrument puternic în strategia de combatere a putregaiului cenușiu, protejând cantitatea și calitatea recoltei și de asemenea calitatea optimă a vinului.

  Măsurile asociate de prevenire a atacului de putregai cenușiu au un rol hotărâtor în prevenire și pot ridica semnificativ eficacitatea biologică a fungicidelor în cadrul tratamentelor fitosanitare.  Aceste măsuri se vor îndreptata atât asupra plantei (conducere corectă, înlăturarea scaunului butucului, dirijarea lăstarilor, lucrările în verde, desfrunzirea parțială în a doua jumătate a lunii iulie etc.) pentru a asigura o aerisire mai bună a butucilor, cât și asupra solului care trebuie să fie în preemergență liber de resturi vegetale.

  Îmbinarea corectă a tuturor factorilor arătați mai sus poate duce la prevenirea cu bune rezultate a celui mai periculos agent patogen din plantațiile viticole.

  Sursa: www.syngenta.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment” Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală! Antracnoza la castraveți. Semne, combatere

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus