AVERTISMENTUL MINISTRULUI DAEA: ”Lăsăm PIAȚA DESCHISĂ pentru PRODUSELE ALTORA!”
Roxana Dobre -Bani pentru fermieri! Ministerul Agriculturii a lansat de curând o măsură de sprijin pentru cultivatorii de tomate iar producătorii agricoli au depus deja primele cereri. Mai exact, într-o singură zi 200 de fermieri din mai multe județe au cerut acest sprijin financiar. Sunt cereri inclusiv din Bistrița-Năsăud, Botoșani, Maramureș, Harghita, Neamț, Olt, Giurgiu, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui.
Legumicultorii au transmis în discuțiile cu specialiștii Ministerului Agriculturii că termenul de 1 iunie este foarte greu de respectat deoarece costurile cu încălzirea din solarii necesită costuri mari.
Prezent duminică la emisiunea Viața Satului, difuzată de TVR 1, ministrul agriculturii, Petre Daea, a adus lămuriri pentru legumicultori și a explicat concret de ce acest termen nu poate fi modificat. ”Noi mâncăm roșii din import din ianuarie până la 31 decembrie! Când mâncăm noi din spațiile noastre protejate? Din solarii mâncăm din iunie până în octombrie, din sere începem de pe la jumătatea lunii aprilie și până în octombrie și din câmp două luni și jumătate, respectiv iulie, august și prima parte a lui septembrie. Restul perioadei ce facem? Lăsăm piața deschisă pentru produsele altora. Interesul nostru pentru o intervenție puternică în piață pentru că nu este o sumă oarecare, vorbim de 3.000 de euro, sunt 135 de milioane de lei care înseamnă salariul minim pe economie într-un an. Interesul național este să forțez, prin procedee tehnologice ca să apară în luna mai tomate românești și în lunile noiembrie și decembrie în Ciclul II. Sunt convins că o să avem și în luna aprilie, în spațiile pregătite”, a comentat ministrul agriculturii.
Petre Daea a explicat și că producția mică cerută pentru 1.000 mp se datorează tocmai faptului că termenul de ieșire pe piață a fost ”forțat”. ”Au fost discuții mari pe această temă. Am fost întrebați cum dăm acești bani pentru o producție de numai 2 kilograme pe metru pătrat când într-un spațiu protejat se pot obține peste 80 de tone? Și așa este! Tocmai pentru că am împins această perioadă și le-am spus producătorilor: ”Dați-mi pe piață măcar primul și al doilea etaj”! Interesul nostru este să acoperim acele perioade când nu sunt roșii românești pe piață și suntem nevoiți să consumăm din import. Deci nu este vorba că nu se poate modifica perioada ci nu trebuie să se modifice. Acești bani ajung în buzunarul producătorilor iar statul nu ia un leu din aceste sume. Noi vrem ca piețele să fie pline de produse românești astfel încât când vine importul să nu mai aibă loc unde să pună tomatele lor”, a mai spus Petre Daea.
Vă reamintim că producătorii agricoli din România vor fi susținuți printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.
Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
- Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2017“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării;
- Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
- Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii;
- Să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București. Prin acordarea ajutorului de minimis se urmărește obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora.
De asemenea, ajutorul va contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă și calitativă a producțiilor de materii prime, la echilibrarea balanței veniturilor și cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reașeze într-o poziție mai stabilă și mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.