• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SUBVENȚII APIA 2017: Cum se modifică SPRIJINUL PENTRU LUCERNĂ!

  Roxana Dobre -

  Subvenția APIA pentru lucernă în 2017 – modificările pe care producătorii trebuie să le știe pentru a nu pierde banii pentru sprijinul cuplat vegetal alocat pentru cultura de lucernă. Cererea unică ar urma să fie depusă de la 1 martie!

  Agrointeligența -www.agrointel.ro a publicat ieri, în exclusivitate, forma nouă a cererii unice pentru Campania 2017, cu toate modificările ce vor fi introduse la condițiile de eligibilitate pentru acest. Documentul poate fi consultat AICI, iar una dintre subvențiile la care sunt evidențiate schimbări este cultura de lucernă pentru care se menține un sprijin cuplat consistent, plătit dintr-un buget fix ce se împarte la numărul de hectare eligibile.

  Citiți și: DOCUMENT EXCLUSIV! CEREREA UNICĂ APIA 2017 cu toate MODIFICĂRILE pentru SUBVENȚII!

  Condițiile pentru sprijinul cuplat la lucernă în Campania 2017

  Condiția obligatorie pentru a încasa subvenția specială pentru lucernă este să depuneți cererea unică la APIA, dar și să solicitați expres acest sprijin, bifând căsuța corespunzătoare. Astfel, doar dacă vă cereți dvs. acest drept aveți siguranța că îl veți încasa și nu vă bazați pe faptul că funcționarul APIA va vedea ce culturi aveți și vă va atrage atenția să bifați secțiunile care corespund plantelor agricole din exploatația dumneavoastră.

  Modificările față de 2016 le aveți mai jos, evidențiate cu roșu, iar ele vizează mai ales modul de valorificare ce vă face eligibili pentru acest sprijin. Astfel, se introduce posibilitatea de a procesa lucerna și de a o vinde sub formă de granule, făină sau peleți, dar și de a valorifica producția de lucernă în ferma de păsări. Până în acest an, doar fermele de animale puteau încasa banii pe lucernă, în baza efectivului declarat în cererea unică de plată.

  Astfel, sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor care:

  -Fermierii trebuie să realizeze anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau produsele derivate din fân, respectiv granule, peleţi sau făină! 

  -Să prezinte la APIA factura de comercializare sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pe baza carora a comercializat cel puţin producţia minimă către exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi/sau a păsărilor sau documente contabile interne ca dovadă a procesării producţiei proprii în situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator.

  -Sau să facă dovada consumului producției obținute în fermă cu animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE), şi/sau cu păsările pe care le dețin şi/sau a stocării în vederea consumului cu acestea (cel puțin producția minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau produse derivate din fân, respectiv granule, peleţi sau făină), pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevăzute în Anexa nr. 5 la OMADR nr. 619/2015 cu modificările şi completările ulterioare şi calculului efectivului mediu furajat din fermă şi a producţiei de lucernă/soia/fân obţinute pe perioada anului de cerere prevăzute în Anexa nr. 51  la OMADR nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare, întocmită şi semnată de către fermier.

  Atenție! Pentru a lua banii de la APIA trebuie să folosiți numai sămânță certificată și să păstrați documentele de achiziționare acesteia.

  Documentele pe baza cărora se face dovada valorificării lucernei

  Adică: factura de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă/Document oficial de certificare a lotului de sămânţă din productia proprie a fermierului care solicită plata/Buletin de analiză oficială /Document  de calitate şi conformitate al furnizorului/orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE/avizul de expediţie al seminţei de soia eliberat de deţinătorul soiului de soia către fermier sau Eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.

  Menționăm că termenul pentru depunerea actelor doveditoare valorificării producției de lucernă se depun la APIA până la data de 31 martie 2018 pentru plata aferentă anului 2017.

  Sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor exploatează un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. 

  Vă reamintim că în Campania 2015 fermierii au primit o sumă ”record” pentru sprijinul cuplat la lucernă și anume 520,4117 de euro pe hectar adică 2.298,970726 de lei pe hectar! 

  Pentru Campania 2016, APIA nu a stabilit încă cuantumul pentru sprijinul cuplat acordat culturii de lucernă. În schimb fermierii cunosc deja cuantumurile pentru plățile directe, schemele ”de bază”care se achită și pentru suprafețeșe cultivate cu lucernă.

  Acestea sunt:

  SAPS – Plata unică pe suprafață
  – Se plătește pentru toată suprafața ce trebuie să depășească un ha
  – Cuantum stabilit 96,8861 euro/ha

  Plata redistributivă
  – Varianta 1. Se plătește pentru 0-5 ha
  – Cuantum stabilit 5,00 euro/ha
  – Varianta 2. Se plătește de la 5 ha la 30 ha
  – Cuantum stabilit 48,8554 euro/ha

  Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire)
  – Se plătește pentru toată suprafața eligibilă
  – Cuantum stabilit 57,3714 euro/ha

  Plata pentru tineri fermieri (până în 40 de ani)
  – Se plătește pentru primele 60 ha
  – Cuantum stabilit 22,8718 euro/ha

  Ajutor Național Tranzitoriu ANT 1 – culturi în teren arabil
  – Se plătește pentru toată suprafața eligibilă
  – Cuantum propus 17,72035 euro/ha.


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event