Modificarea prin care subvenția uriașă va ajunge la mai mulți fermieri
Roxana Dobre -Veste bună pentru producătorii agricoli care cer subvenții la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Începând cu Campania 2017, sprijinul cuplat pentru tomate pentru industrializare devine accesibil pentru mai mulți producători agricoli.
Cum este posibil acest lucru? Ministerul Agriculturii a luat o decizie menită să vină în sprijinul cultivatorilor care solicită sprijinul cuplat vegetal pentru tomate pentru industrializare, roșii care NU sunt crescute în spații protejate și la care subvenția pentru 2015 a avut un cuantum de 13.669,8726 euro/ha. Astfel, cantitatea minimă de producție cerută pentru un hectar cultivat cu tomate a scăzut de la 30 de tone tomate/ha la 15 tone tomate/ha.
Pentru perioada 2017 – 2020, s-a propus la Bruxelles reducerea producției comercializate la 15.000 kg/ha, urmare a solicitării fermierilor care cultivă tomate pentru industrializare, în sensul unei mai bune orientări a sprijinului către toți fermierii care răspund scopului măsurilor vizate. Impunerea unei producții minime reprezintă în același timp un mijloc de stimulare a fermierilor pentru a aplica o tehnologie de cultivare corespunzătoare.
Propunerile apar în draft-ul cererii unice din Campania 2017 pe care Agrointeligența -www.agrointel.ro a publicat-o ieri, în exclusivitate. Documentul poate fi consultat AICI și trebuie precizat că, în urma modificării pragului nou de producție eligibilă, plata pe suprafață la sprijinul cuplat la tomatele pentru industrializare ar putea scădea semnificativ, rămând însă una dintre cele mai mari plăți de la APIA, Comisia Europeană fiind notificată, în acest exercițiu financiar, cu o estimare de 1.420 de euro pe hectar.
În prezent, suprafețele cultivate în câmp, cu tomate pentru procesare nu asigură necesarul de materie primă pentru fabricile de procesare, acestea funcționând la un nivel mai mic 30% din capacitate. Creșterea suprafețelor se impune datorită necesității susținerii aprovizionării fabricilor de procesare existente. Principalul motiv care a dus la restructurarea activității și chiar închiderea unor unități de procesare a fost materia primă insuficientă.
Care sunt condițiile complete dacă vreți să cereți acest sprijin în 2017
Sprijinul cuplat pentru tomate destinate industrializării se acordă fermierilor care:
-Cultivă în câmp tomate;
-Prezintă la APIA factura de valorificare a cantității minime de 15 tone tomate/ha sau fila/filele din carnetul de comercializare a cantității minime de 15 tone tomate/ha, în cazul persoanelor fizice la o unitate de industrializare înregistrata pentru siguranța alimentelor;
-Unităţile de industrializare care cultivă tomate fac dovada procesării producţiei proprii, prin documente contabile interne, până la data de 1 noiembrie 2017;
Atenție! Trebuie să utilizați numai semințe certificate și să păstrați documentele care atestă acest lucru.
Adică factura de achiziţie a seminţelor (procentul din sămânţa certificată autohtonă utilizată este de minimum 5% din norma de semănat pe hectar).
Document oficial de certificare a lotului de sămânţă/Document oficial de certificare a lotului de sămânță din productia proprie a fermierului care solicită plata/ Document care atesta calitatea semintelor certificate autohtone vizate in prealabil de ICTSMS sau de Laboratorul central pentru calitatea semințelor și materialului săditor/Buletin de analiză oficială/Document de calitate şi conformitate al furnizorului/orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat UE sau intr-o tara terta care are echivalenta sau Eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.
Important! Pentru a vă califica pentru sprijinul cuplat la roșiile în câmp trebuie să prezentați la APIA un contract valabil cu o unitate de procesare până pe 15 iunie și să duceți documentele cu dovada valorificării până pe 1 noiembrie a anului de cerere.