• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri, iată ce vi se pregătește la Bruxelles! INTERZIS CU PESTICIDE pe aceste SUPRAFEȚE AGRICOLE!

    agrointeligenta.ro -

    Numeroase nemulțumiri și observații au fost aduse luni seară de către europarlamentarii care au dezbătut documentul propus de Comisia Europeană pentru modificarea plăților directe, în special a celor ce țin de plata pe înverzire. Propunerea venită de la echipa condusă de comisarul Phil Hogan nu are în vedere interesul fermierilor care este evident că nu au fost consultați pe direcțiile creionate de CE, a observat europarlamentarul român Daniel Buda, care, alături de colegii săi a criticat modul în care se încearcă impunerea unor condiții noi la plata pe înverzire.

    Cea mai mare nemulțumire pe care a creat-o interzicerea aplicării produselor de protecția plantelor, în speță a pesticidelor, la culturile care fac obiectul Zonelor de Intere Ecologic, obligatorii pentru eligibilitatea plății pe înverzire care reprezintă o componentă importantă a plăților directe pe suprafață în forma lor introdusă din 2015. Mai mulți europarlamentari au arătat că până în acest moment nu sunt vizibile efectele introducerii schemei de înverzire – așa că este prematur să complici această schemă. Măsura ar obliga producătorii să cultive acele culturi verzi precum soia, mazăre sau alte leguminoase fără a folosi produse de protecția plantelor. Totodată, deși s-a subliniat că există deja state care au adoptat o astfel de politică la nivel național, este încă neclar modul în care se face verificarea acestor suprafețe cu privire la aplicarea substanțelor. 

    O altă observație bine argumentată a fost făcută de reprezentantul României, Daniel Buda, care a sesizat că noile reguli privind înverzirea și care includ suprafețele nelucrate și pârloagele conduc la o serie de probleme administrative: ”Aceste terenuri care au intrat în circuitul de greening și stau cinci ani de zile, potrivit Curții Europene de Justiție, ele intră într-o altă categorie de folosință, în speță la pășuni și la fânețe permanente. Dacă fermierul dorește să le schimbe categoria de folosință, are de parcurs o procedură atât de stufoasă încât de multe ori renunță la ea. (…) Am fost foarte atent cu privire la chestiunea terenurilor în pantă și dimensiunea benzilor de arbuști care pot să fie acolo plantate. Aș vrea să întreb Comisia ce se întâmplă în ipoteza în care un teren intră în circuitul de greening și se constată că acel teren începe să alunece. Dacă fermierul intervine și începe să planteze copaci pentru a stopa alunecarea, vine Comisia și prin structurile sale de resort, îi spune că nu poate face această chestiune”, a sesizat Daniel Buda reprezentanții Comisiei Europene prezenți la dezbaterea cu europarlamentarii.

    Aproape la unison, eurodeputații care au luat cuvântul luni seară au arătat că noile reglementări propuse de CE par mai mult impuse decât lasă libertate statelor membre de a decide politicile proprii pentru Zonele de Interes Ecologic.

    Cea mai mare nemulțumire a reprezentanților statelor membre în Parlamentul European este că din partea Comisiei s-a venit cu un documente-delegat cu 14 puncte clare de modificare a schemei de înverzire, puncte care nu pot fi ”sparte” și pe care, în procedura actuală, europarlamentarii fie le adopta ”la pachet”, fie le resping pe toate. 

    Conform informațiilor prezentate de Comisia Europeană, modificările ar fi încă în discuție și o formă finală a lor ar urma să fie pusă pe masa Parlamentului European la finele primului trimestru din acest an. Astfel, statele membre vor avea timp să implementeze modificările în legislația națională ca ele să intre în vigoare pentru cererea unică din 2018.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Subvenția APIA la motorină 2025. Motorină mai scumpă, ajutor de stat mai mare Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Alerte meteo de viscol și ninsori! Harta județelor intrate sub Cod portocaliu și Cod galben