• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV! Proiect de lege: ORIGINEA ȘI PREZENȚA ÎNDULCITORILOR – OBLIGATORII pe eticheta BORCANELOR DE MIERE!

  agrointeligenta.ro -

  Inițiativă legislativă depusă astăzi, joi – 16 februarie, în Parlamentul României, de către șapte deputați care propun mai multe modificări la Legea apiculturii astfel încât piața produselor apicole ”să se curețe” de falsuri și care să îi oblige pe comercianți să declare proveniența mierii, precum și dacă aceasta este 100% naturală sau în amestec cu siropuri, zahăr invertit, melasă sau alți îndulcitori.

  Inițiativa legislativă îi aparține președintelui Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Ioan Munteanu, alături de încă șase colegi parlamentari: senatoarea Doina Silistru și deputații Ioan Dîrzu, Constantin-Ciprian Șerban, Alexandru Rotaru, Ioan Stan și Ică Florică Calotă.

  Inițiatorii proiectului arată că România este cel de-al patrulea mare producător de miere din Europa, după Germania, Franța și Ungaria, având înregistrați la nivel național circa 40.000 de apicultori.

  În ultima perioadă au început să circule în mediul virtual tot mai multe informații despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanțuri de magazine. Mierea este un produs ușor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole, însă mai grav este când consumatorul este înșelat prin comercializarea unui produs care conține sau nu miere, alături de glucoză industrială obținută prin hidroliza amidonului din porumb sau cartofi. Acest tip de glucoză în stare lichidă are un gust aproape identic cu cel al mierii și este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză privează consumatorii de beneficiile mierii naturale și poate pune în pericol sănătatea”, arată parlamentarii, care atrag atenți să ”România este invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică”.

  În România ar exista prețuri corecte la miere dacă nu ar intra miere la jumătate de preț din alte țări, miere surogat care se amestecă cu mierea românească. Prin propunerea noastră legislativă, inițiem măsuri de stopare a amestecului mierii românești cu tot felul de falsuri care vin din import”, se mai arată în expunerea de motive.

  Ce prevede inițiativa de modificare a Legii apiculturii

  Pe scurt, inițiativa legislativă prevede ca:
  – Apicultorii și comercianții să fie obligați să afișeze vizibilă țara de origine sau locul de proveniență aL mierii și a produselor apicole.
  – Pentru mierea și produsele apicole provenite din UE sau țări terțe, amestecurile acestora cu produse va trebui menționat conform legislației europene în vigoare
  – Doar cei cate folosesc în proporție de 100% miere și produse apicole ca materie primă pot folosi sintagma de ”Produs natural” pe etichete
  – Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea ”Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% ”Produs natural” provenind din exploatațiile apicole din România.

  Cei care vor avea atribuții de control pe aceste noi reglementări vor fi medicii veterinari de la nivelul direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de la nivelul județelor, acești specialiști putând efectua controale și analize ale probelor la care există suspiciuni. Amenzile prevăzute în proiect sunt de până la 10.000 de lei la neafișarea originii produselor apicole și de până la 25.000 de lei și retragerea autorizației de funcționare timp de șase luni în cazul producerii, expunerii sau vânzării de miere și produse apicole obținute din înlocuitori.

  Pentru a intra în vigoare, propunerea parlamentarilor are nevoie de votul Senatului și al Camerei Deputaților, apoi de promulgarea actului normativ de către Președintele României.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

  Ultimele știri

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Ultima oră despre subvențiile APIA! Situația la zi cu fermierii care încasează plăți la hectar! Primii fermieri care intră la recoltat cu trei săptămâni mai devreme din cauza secetei