• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • H7N9 s-ar putea transmite şi de la om la om. Bilanţul epidemiei (update)

  agrointeligenta.ro -

  Gripa aviară (H7N9) s-ar putea transmite şi de la om la om, consideră specialiştii chinezi şi internaţionali implicaţi în operaţiunile de combatere a acestei maladii. China se confruntă, de mai bine de două săptămâni, cu o virulentă izbucnire a gripei aviare, care a creat deja o problemă sanitară şi economică majoră. 

  (Update – actualizează bilanţul epidemiei cu ultimele cifre oferite de autorităţile chineze pentru luni 22 aprilie, conform agenţiei Xinhua – vezi al treilea paragraf)

  Cele mai multe dintre tipurile de gripă aviară nu se transmit de la pasăre la om. Iar dintre cele care se transmit, cum este cazul subtipului H5N1 şi H7N9, nu se credea că se pot transmite şi de la om la om. Specialişii iau în considerare în cazul ultimeia, însă, şi această posibilitate.

  „Transmiterea de la pasăre la om este foarte rară şi la fel şi cea de la om la om” a declarat, Michael O’Leary, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în China.

  De la izbucnirea epidemiei de gripă (H7N9) nu mai puţin de 102 persoane s-au îmbolnăvit şi dintre aceastea 20 au decedat (potrivit cifrelor avansate pe 21 aprilie de autorităţile chineze).

  Dintre decese specialiştii chinezi şi internaţionali s-au oprit asupra cazului a trei bolnavi – un tată de 87 de ani şi cei doi fii ai acestuia – care a ar putea indica posibilitatea transmiterii virusului (H7N9) de la om la om.

  De la anunţarea primelor cazuri de gripă aviară (H7N9) la oameni, vânzările de carne de pasăre din producţia internă s-au prăbuşit în marile oraşe chineze (China Marilor Oraşe, este considerată o unitate distinctă de analiză în studiile de piaţă şi nu numai).

  Pierderile rezultate din marfa retrimisă sau refuzată de magazine se ridică până acum la 1,3 miliarde de dolari, iar cifra este aşteptată să crească – cumpărătorii căutând doar marfa de import.

  Autorităţile sanitar veterinare chineze au recoltat 88 000 de „probe” la nivel naţional, dar nu au analizat până acum decât puţin peste jumătate dintre acestea, găsind. Dintre probele analizate, 39 au indicat prezenţa virusului H7N9.

  Plasând pe hartă fermele de unde provin păsările depistate cu H7N9 se pare că epidemia este limitată la zona coastei de est a Chinei – un fapt doar la prima vedere îmbucurător, întru-cât aceasta este regiunea în care este concentrată cea mai mare parte a populaţiei ţării.

  China este cel mai mare importator de carne de pasăre din lume, susţinând prin cererea în creştere, trendul ascendent al preţului acestui sortiment de carne în ultimii ani. Căderea aproape totală a consumului intern a putea provoca însă perturbări serioase ale pieţei la nivel internaţional – numeroşi producători din ţări exportatoare încercând să profite de pe urma situaţiei nou create pentru a-şi spori vânzările în cea mai populată ţară a lumii, aceasta ducând la scumpiri în alte părţi ale globului.

  Epidemia de gripă aviară provocată de virusul H7N9 în China a intrat în atenţia agenţiilor specializate ale Naţiunilor Unite – Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) – datorită pericolului ridicat pe care acesta îl prezintă.

  „În cazul acestui virus nu avem un „steguleţ roşu” care să ne semnaleze imediat infecţia. Aceasta înseamna că fermierii ar putea să nu aibă nicio idee că virusul le-a infectat păsările”, atrage atenţia Juan Lubroth, şeful serviciului veterinar din cadrul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

  Surse: Xinhua, FAO, WHO

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Rasa de ovine Dohne Merino: Randamente ridicate la producția de carne și de lână Radu Timiș, Cris-Tim, promotorul Clean Label în România: ”Vindem carne, nu vindem înlocuitori” EXCLUSIV! Primii oieri care intră DIRECT ÎN SUPERMARKET cu CARNEA DE OAIE!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2020, eșantionul de control. Adrian Pintea: ”Niciun fermier nu este exclus de la verificări!” Ing. Vasile Iacob, TCE 3 Brazi: La noi în fermă domină produsele Bayer la toate culturile principale! Decizie pentru a-i ajuta pe fermierii care sunt în conflict cu primarii!

  Căutare în articole