• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ: Credit garantat 80% PENTRU ACHIZIȚIA DE TERENURI AGRICOLE!

    Roxana Dobre -

    Atenție, fermieri! Ministerul Agriculturii pregătește o finanțare care să vină în sprijinul producătorilor agricoli care vor să achiziționeze teren. Astfel, se propune modificarea unor măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor!

    Credit garantat 80% pentru achiziția de terenuri agricole! Ministerul Agriculturii vrea să încurajeze dezvoltarea afacerilor în domeniul producției vegetale și zootehnice. Astfel, propune o ordonanță de urgență care prevede modificarea procentului maxim de garantare și destinația creditelor pentru care se acordă garanții, de la 50% la 80%!

    Atenție însă! MADR își propune să reducă și limitarea achiziției de teren agricol pentru care se acordă garanții de la stat, la achiziție, la 250 de hectare. Înainte, plafonul era de 1.000 de hectare. Prin modificarea definiției, vor putea beneficia de garanții guvernamentale persoanele fizice și juridice care dețin în folosință sau proprietate, în conditiile legii, o exploatație agricolă, sau de acvacultură, conform declarațiilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la atingerea unui plafon cumulat de maximum 250 ha în proprietate.

    Astfel, se garantează:

    a) până la maximum 80% din valoarea creditelor acordate de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole. Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente primului an de creditare va fi asigurată la acordarea creditului de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terților garanți;

    b) până la maximum 80% din valoarea creditelor acordate de instituţiile finanţatoare, fermierilor pentru finanţarea productiei agricole, finanțarea producției piscicole și a investiţiilor în domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decat cele finanțate din PNDR 2014-2020 și POPAM 2014-2020.

    c) până la maximum 80 % din valoarea creditelor acordate de instituțiile finanțatoare beneficiarilor PNDR 2014 – 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finanțarea proiectelor de investiții sprijinite prin aceste programe.”

    De asemenea, proiectul de lege propune și diminuarea comisionului de garantare pentru beneficiarii în cazul cărora Comunicarea Comisiei nr. 2008/C155/02 prevede aplicarea unui comision de garantare de peste 2%, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat. Schema se va aproba însă după primirea deciziei Comisiei Europene.

    Sumele se alocă fondurilor de garantare pentru:

    a) garantarea creditelor acordate beneficiarilor de către institutiile finantatoare, care au o valoare de pana la 3 milioane de euro, denominate în lei la cursul de schimb RON/EUR de la data acordarii creditelor si cu o dobanda maxima la nivelul ROBOR/EURIBOR 6 luni plus o marja de 2 puncte procentuale, prin emiterea de garantii exprese, irevocabile si neconditionate;

    b) garantarea creditelor acordate beneficiarilor, in alte conditii decat cele prevazute la lit. a), prin incheierea de catre fondurile de garantare cu institutiile finantatoare de contracte de garantare.

    Sumele alocate vor fi utilizate de fondurile de garantare pentru acordarea de garantii precum și pentru acoperirea riscului asumat din garanțiile astfel acordate prin plata după caz a valorii/soldului garanției.

    Plata valorii/soldului garanției se va efectua numai în cazul în care instituția finanțatoare prezintă fondului de garantare pentru garantiile emise documente din care să rezulte că a fost declarat exigibil creditul, au fost initiate procedurile judiciare împotriva debitorilor și terților garanți și că, pentru garanțiile prevăzute în contractul de credit, fondul de garantare are calitatea de co-creditor sau dupa caz documentele din care sa rezulte daca au fost respectate prevederile din contractele de garantare incheiate cu institutiile finantatoare.

    Până în prezent în sectorul agricol primar există o nevoie acută de resurse financiare, de finanțare a producției și investițiilor pe fondul unei decapitalizări cronice și a lipsei unor garanții propriii pentru susținerea creditării. Chiar daca investițiile au fost și vor fi în continuare finanțate prin fondurile nerambursabile alocate României de Uniunea Europeană, problema finanțării producției agricole primare, vegetale, zootehnice sau acvacultură este deosebit de acută. Sistemul bancar din România poate susține realizarea producției și există resursele financiare necesare, dar costurile creditării sunt încă nesustenabil de mari, mai ales pentru producătorii mici sau start – up – uri, iar majoritatea beneficiarilor nu dispun de garanțiile necesare”, se argumentează în nota de fundamentare care însoțește proiectul de Ordonanță de Urgență.

    Mai mult, Guvernul argumentează că la acest moment, băncile evaluează terenurile agricole la doar 40% din valoarea de piață acestora, o subevaluare fiind făcută și în cazul efectivelor din fermele de animale.


    Te-ar mai putea interesa

    Anchetă DNA într-un caz cu 24 de terenuri obținute cu acte false și apoi revândute Ioana Băsescu a dat în judecată OCPI Călărași pentru terenurile agricole de la Nana Lucian Georgescu: Oameni buni, nu mai vindeți pâmântul agricol pe sume ridicole!

    Ultimele știri

    Lăcustele, noua amenințare pentru fermieri. În Mexic, insectele au făcut prăpăd pe unde au trecut Comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperate pe Dosarul NGT. Vezi poziția AAC NGT, subiect de confruntare politică. PNL atacă, PSD dă replica!